FC Emmen pakt punt in Eindhoven

Na de overwinningen op de nummers twee en drie (FC Volendam en RKC) bracht FC Emmen ook het duel tegen de huidige nummer vier tot een redelijk goed einde. Geen overwinning weliswaar maar het gelijke spel tegen FC Eindhoven was gezien het spelbeeld vanuit Emmer zicht best te verteren. Door het ene puntje steeg FC Emmen naar plaats tien die echter een tikkeltje geflatteerd is omdat bijvoorbeeld BV Veendam en AGOVV twee wedstrijden minder hebben gespeeld. Maar de stijgende lijn werd ook in Eindhoven vast gehouden waarbij doelman Harm Zeinstra in de slotfase een grote rol speelde. ,,Ik ben blij dat die Zeinstra een paar hele goeie ballen pakte”, sprak trainer René Hake vol lof over de ook wel eens bekritiseerde ballenvanger. René Hake was ook van mening dat het gelijke spel het maximaal haalbare was. ,,De eerste helft ging gelijk op. We speelden aanvankelijk matig en konden de bal moeilijk in de ploeg houden. We gaven ook te veel vrije trappen weg wat we juist wilden vermijden. En dan scoor je uit de eerste de beste goede aanval de 0-1. Na de pauze hadden we problemen om die stand uit te bouwen. FC Eindhoven had twee keer gewisseld en daar kregen we onvoldoende greep op.”
Op de goed bespeelbare grasmat van het Jan Louwers stadion liet FC Emmen zich in de beginfase door het onstuimig aanvallende FC Eindhoven behoorlijk in de hoek drukken. De hoekschoppenverhouding in de eerste helft van acht tegen en slechts één voor in het nadeel van de Emmenaren sprak in dit opzicht ook boekdelen. Het middenveld kreeg weinig greep op de Eindhovenaren en de balvastheid bij een paar voorhoede spelers was ook niet overdreven groot. Toch gaf FC Emmen weinig echte kansen weg. Een grote kans voor spits Jelle van Kruyssen na een kwartier spelen was het grootste wapenfeit van de thuisclub maar doelman Harm Zeinstra bracht prima redding. Na een half uur spelen deed ook FC Emmen van zich spreken. Uit een vrije trap van Jeffrey de Visscher leek Guus de Vries in goede positie te staan maar het kopballetje bezat te weinig kracht om doelman Swinkels te verontrusten. Een minuut later was het wel raak. Eldridge Rojer stoomde van de linkerkant door en zag zijn schot in eerste instantie door Swinkels worden gekeerd. Vervolgens kwam Johnny de Vries in balbezit en hij aarzelde niet om de trekker over te halen: 0-1. Wat tevens zijn eerste goal in het betaalde voetbal was.

Harm Zeinstra speelde een puike partij. (Foto: FC Emmen Media)

Kevin Görtz (links) en Johnny de Vries (rechts) proberen Rochdi Achente (8) af te stoppen.  (Foto: FC Emmen Media)

FC Eindhoven trainer Ernst Faber nam in de rust geen halve maatregelen en verving aanvoerder Ivo Rossen en Leon Kantelberg door Sjors Paridaans en Wesley Vanbelle. Verder schoof de talentvolle Rochdi Achente door naar het middenveld en had gelijk een grote inbreng bij de totstandkoming van de gelijkmaker. Zijn voorzet in de 47e minuut werd door Zeinstra uit de doelmond getikt maar voor de voeten van Ron van Boekel. Zijn schot leek houdbaar ware het niet dat de baan van het schot door zijn ploeggenoot Jens van Son zodanig van richting werd veranderd dat Harm Zeinstra het nakijken had: 1-1.

De inleiding tot de 0-1. Het schot van Eldrigde Rojer wordt gekeerd (Foto: Gerrit Rijkens)

Johnny de Vries (midden) heeft de 0-1 binnen getikt. (Foto: FC Emmen Media)

Guus de Vries en Eldrigde Rojer laten hier een goede kans liggen (Foto: Gerrit Rijkens).

De voor FC Emmen te snelle gelijkmaker had op het door de regen steeds glibberiger wordende veld een boeiende tweede helft tot gevolg. De thuisclub rook bloed en FC Emmen probeerde via de counter tot mogelijkheden te komen. De betere kansen waren wel voor de Brabanders. Een inzet van Vanbelle werd door het weggeven van de tiende hoekschop, FC Eindhoven kwam in totaal tot twaalf corners tegenover FC Emmen eentje, onschadelijk gemaakt. Zeinstra hield daarna Van Kruyssen van een treffer af en de Emmer sluitpost verrichtte acht minuten voor het eind zijn beste daad door achtereenvolgens inzetten van Achente en Van Boekel op een voortreffelijke manier te stoppen.  FC Emmen kreeg tussen de Brabantse bedrijvigheid door ook best mogelijkheden. Na ruim een uur werkte Eldrigde Rojer de bal naast en een kwartier voor tijd kreeg de aanvalsleider van FC E mmen een levensgrote kans op de 1-2 na een voorzet van Jeffrey de Visscher. Hij werkte de bal echter over de lat. De slotfase hoorde echter FC Eindhoven toe maar de paal en Harm Zeinstra zorgden er voor dat FC Emmen met een goed gevoel de bus in kon.
FC Eindhoven-FC Emmen 1-1. 33. Johnny de `Vries 0-1, 47. Van Boekel 1-1. Scheidsrechter: Ketting. Gele kaart: Paridaans, Van Son (FC Eindhoven), Fischer (FC Emmen). Toeschouwers; 1960.
FC Eindhoven: Swinkels: Achente, Van der Rijt, De Bock, Tahapary, Kantelberg (46. Paridaans), Rossen (46. Vanbelle), Van Son, Van Boekel, Van Kruyssen, Vlug.
FC Emmen: Zeinstra; Görtz (84. Stolte), Fischer, Zimmerman, Guus de Vries, Velda, Chery, Johnny de Vries, De Visscher (87. De Groot), Rojer, Denissen.

Sander Fischer gaf spits Jelle van Kruyssen (16) weinig ruimte. (Foto: FC Emmen Media)