FC Emmen pakt nog punt na inhaalrace

Het zag er na een helft spelen niet naar uit dat FC Emmen nog iets aan het duel tegen Jong Ajax zou over houden. De tussenstand was 0-2 en het aantal doelrijpe kansen was minimaal. Na de rust tapten de Emmenaren echter uit een heel ander vat en beloonden zich met twee doelpunten waardoor de wedstrijd in 2-2 eindigde. Maar naar het aantal kansen in het tweede bedrijf gerekend kreeg FC Emmen echter veel te weinig. Ajax kreeg zeker in de tweede helft nauwelijks een kans en mocht de handjes dicht knijpen bij het gelijke spel.

Said Bakkati wil een voorzet geven met Ajax aanvoerder Sheraldo Becker in de buurt (Foto: Boudewijn Benting).

Sander Rozema speelde een sterke partij.

Jong Ajax trainer Andries Ulderink, hij vormt met Jaap Stam een duo, gaf FC Emmen na afloop de complimenten. ,,Op basis van het wedstrijdbeeld hebben wij zeker niet meer verdiend. In het begin hadden we het lastig omdat FC Emmen vroeg drukte zette. Zonder daar overigens veel kansen uit te halen. In de tweede helft toonde FC Emmen moraal, kwam snel 0p 1-2 waarna het een vechtwedstrijd werd die wij niet meer naar onze hand wisten te zetten.”

FC Emmen-trainer Joop Gall gaf zijn ploeg ook een groot compliment. ,,In de eerste helft hebben we te weinig gedaan met het overwicht. In de rust hebben echter de ervaren spelers Said Bakkati en Sander Rozema hun verantwoordelijkheid genomen en de ploeg op scherp weten te zetten. FC Emmen was opeens strijdbaar en het werd een eenrichtingsverkeer, uitgezonderd dan een keertje dat Bakkati de bal van de eigen doellijn moest halen. We hebben geweldige kansen op de overwinning gehad tot in de laatste minuut van de extra tijd toe met die grote kans voor Alexander Bannink.”

Luis Pedro was een van de uitblinkers aan Emmer zijde.

Marko Meerits grijpt mis.

Ondanks de complimenten heeft Gall wel een probleem want eerste doelman Marko Meerits blunderde in de eerste helft twee maal waardoor Ajax tamelijk goedkoop op 0-2 kwam. De positie van de Estlandse goalie die ook in voorgaande wedstrijden niet altijd betrouwbaar was, staat onder druk en een eventuele wissel met Stefan van der Lei wordt volgens de Emmer trainer de komende dagen onderwerp van gesprek. De eerste misser was na ruim een half uur spelen toen Meerits een vrije trap niet onder controle kreeg en verdediger Kenny Tete simpel kon scoren. De vrije trap was overigens ontstaan na een foutje van Bakkati die door Rozema ten koste van een vrije trap en een gele kaart gerepareerd moest worden. Amper twee minuten na de goal viel Meerits in herhaling na een inzet van Acolatse waarvan deze keer Robert Muric profiteerde: 0-2.

Cas Peters kopt op de lat (Foto’s: Bennie Wolbers).

Met Boy Deul voor Danny Menting begon FC Emmen na de thee aan een inhaalrace die al snel tot succes leidde. Indirect uit een hoekschop – FC Emmen kreeg er zeven na de rust en Ajax slechts eentje – werkte Luis Pedro de bal achter doelman Leeuwenburgh: 1-2. Met Luis Pedro is tevens een van de uitblinkers bij FC Emmen genoemd, samen met de onvermoeibare aanvoerder Sander Rozema terwijl ook de weer in het centrum teruggekeerde Tim Siekman een goede indruk maakte. Ex-FC Groningen spits Richairo Zivkovic had een vervelende avond want hij kwam nauwelijks aan de bal.

De jacht op de gelijkmakende goal verliep vervolgens moeizaam hoewel de mogelijkheden er wel waren. Cas Peters  was kort na de 1-2 tot drie maal toe gevaarlijk met als hoogtepunt een kopbal op de lat. Een kopbal van Tim Siekman eindigde in een hoekschop, een vlammend schot van Peters ging een metertje naast en een fraaie stift van invaller Soufiane Laghmouchi kon nog net door doelman Leeuwenburgh onschadelijk worden gemaakt. In de 82e minuut kreeg FC Emmen een strafschop mee, al voor de vierde maal dit seizoen. Jong Ajax betwistte het toekennen van de strafschop na een handsbal die volgens al wat Amsterdam was ook nog buiten de zestien zou zijn geweest. Scheidsrechter Boot was echter niet te vermurwen en specialist Alexander Bannink knalde voor de vierde maal vanaf elf meter raak: 2-2. Even dreigde er nog een kink in de kabel te komen toen bij de enige Ajax aanval na de rust te veel ruimte werd geboden maar Said Bakkati redde op de doellijn.

In de extra tijd van drie minuten had Alexander Bannink de kans om zijn ploeg alsnog de drie punten te bezorgen. Een mooie voorzet van Bakkati kon bij de tweede paal door de niet echt in vorm zijnde middenvelder worden ingekopt maar hij raakte de bal helemaal verkeerd. Zodoende eindigde de inhaalrace in 2-2 na een van Emmer zijde hartstochtelijk gespeelde tweede helft.

FC Emmen-Jong Ajax 2-2. 33. Tete 0-1, 35. Muric 0-2, 49. Luis Pedro 1-2, 83. Bannink (strafschop) 2-2. Scheidsrechter: Boot. Gele kaart: Luis Pedro, Rozema (FC Emmen). Toeschouwers: 3580.

FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Almeida, Bannink, Menting (46. Deul), Rozema, Resida (75. Laghmouchi), Bergkamp, Peters.
Jong Ajax: Leeuwenburgh; Ligeon, Tete, Van Bruggen, Oqusu, Noordhof, Acolatse (58. Hendriks), Bakker, Muric (53. El Hasnaoui), Zivkovic (84. Boccara), Becker.