FC Emmen moeizaam langs Achilles ‘29

De opdracht was helder: tegen hekkensluiter Achilles ’29 moest worden gewonnen. Het was gemakkelijker gezegd dan gedaan. FC Emmen kreeg de formatie uit Groesbeek maar niet op de knieën en leek zelfs met een gelijkspel genoegen te moeten nemen. Tot een kwartier voor tijd een briljante combinatie tussen Kai Huisman als voorbereider en Cas Peters als afwerker opluchting bracht.

Het was niet te verwachten dat Achilles ’29 de sluizen wijd open zou zetten en dat gebeurde ook niet. FC Emmen was er daarom bij gebaat om de versterkte defensie van de Groesbekers zo snel mogelijk te knakken om het duel een open karakter te geven,. Maar dat viel niet mee, er waren wel kansen zeker in de beginfase voor Cas Peters en Alexander Bannink en al in de eerste minuut Oguzhan Türk met een vrije trap doch de eerste goal bleef vooralsnog uit. Achterin bij FC Emmen werd nogal eens breed gespeeld en omdat de openingen moeizaam waren te vinden werd vervolgens de lange bal gehanteerd wat de oplossing niet dichterbij bracht. Wellicht was de beste kans in het eerste half uur nog voor de gasten toen Freek Thoone in de 25e minuut vrij tot koppen kwam maar doelman Telgenkamp had kijk op de situatie. FC Emmen worstelde met zichzelf en er sloop een beetje moedeloosheid in het spel van de roodwitten die duidelijk aan een verhelderend praatje in de rust toe waren.

AT5W2825

Werk aan de winkel voor de verzorgers.

AT5W2829

Eerbetoon voor de plotseling overleden Vincent van der Laan.

Trainer Dick Lukkien greep in de rust in en bracht Issa Kallon voor Henk Bos die kort voor rust nog een echte kans had laten liggen door hoog over te mikken. Lukkien maakte ook een einde aan het experiment met Bannink in de voorste linie en zette Gersom Klok daar meer. Bannink zakte een linie. De bedoeling was meer lijn en verrassing in het spel van de thuisclub te brengen maar Achilles ’29 verraste direct na rust met een meer aanvallende instelling. Het idee bij de Groesbekers was ongetwijfeld dat er in Emmen deze avond best iets viel te halen. Na een kwartier deed Lukkien een tweede ingreep. Kai Huisman, die in de laatste tien wedstrijden exact tien minuten speeltijd had gekregen, werd voorin geposteerd terwijl Gersom Klok weer een stapje terug moest. De tijd schreed echter voort en FC Emmen zag nog steeds niet het licht dat de weg naar de play offs moest wijzen. Dat kwam er uiteindelijk in de 74e minuut. Cas Peters was de maker maar de voorbereiding werd verzorgd door Kai Huisman. Voor Peters was het zijn dertiende goal van het seizoen en het maakte een einde aan een droogteperiode van zeven uur en 16 minuten. Belangrijker echter was het feit dat FC Emmen de voorsprong over de eindstreep haalde en daarom een plaatsje op de ranglijst opschoof.

AT5W2880

Youri Loen met Kürsad Sürmeli in de nek.

AT5W2952

Issa Kallon struikelt over Joey Dekkers.

Trainer Dick Lukkien was mild voor zijn ploeg: ,,We zijn de eerste helft goed begonnen en kregen vier of vijf goede kansen tegen een ploeg die de ruimten klein hield. Na rust heb ik Kallon voor Bos ingebracht om wat meer brille in de ploeg te krijgen. Later kwam Kai Huisman erin en het bleek weer eens dat je met meer aanvallers vaak minder controle over de wedstrijd krijgt. Uiteindelijk werd het toch een prima avond dankzij die geweldige actie van Kai Huisman en de goal van Cas Peters.’’

AT5W3033

Kai Huisman triomfeert na het geven van de assist voor de 1-0.

AT5W3040

Kai Huisman (9) wordt bedankt door Cas Peters. Links Youri Loen. (Foto’s: Gerrit Rijkens).

FC Emmen-Achilles ‘29 1-0.  74. Peters 1-0. Scheidsrechter: Van Herk. Gele kaart: Thoone, Kortstam (Achilles ’29). Toeschouwers: 2468.
FC Emmen; Telgenkamp; Aslan, Bakker, Siekman, Loen, Klok, Bos (46. Kallon), Olijve, Türk (63.Huisman), Peters, Bannink (80. Fleuren).
Achilles ‘ 29; Te Loeke; Elders, Kortstam, Beijer, Stankov, Dekkers, Omar (70. Van de Beek), Sürmeli, Thoone (65. Popalzay), Smajic, Van Steen (81. Versteegen).