FC Emmen mazzelt met 1-0 winst op Haarlem

Zonder de geblesseerden Rahim Ouedraogo en Kevin Görtz startte FC Emmen met een wat geïmproviseerde verdediging. Niek Ripson en Jesse Schotman moesten als vervangers optreden en dat ging vooral in de beginfase niet altijd vlekkeloos. Haarlem zette gelijk veel druk wat tot enkele hachelijke situaties leidde maar echte opgelegde doelkansen waren er in die fase toch niet. Bovendien kreeg de thuisclub al na een kwartiertje het deksel op de neus toen Rick ten Voorde, weggestuurd door een pass van Marcel Pannekoek, de uitgelopen doelman Marco van Duin fraai verschalkte: 0-1. De achtste treffer voor de jonge spits in de Jupiler League, daarnaast was hij ook vier keer succesvol in het beloftenelftal plus acht keer in de A-jeugd van FC Emmen wat zijn totaal op twintig brengt. Niet gek voor een eerstejaars A-junior.
In het resterende deel van de eerste helft bleven verdere doelkansen voor FC Emmen uit. Bij de Haarlemmers kwam vooral het gevaar van de vleugels waar Rogier Veenstra en Marvin Wijks hun tegenstanders Jesse Schotman en Guus de Vries de nodige hoofdbrekens bezorgden. De onwennigheid van Schotman bleek ook uit een actie in de 36e minuut toen hij vanaf de zijkant wilde uitverdedigen maar richting zijn eigen zestienmetergebied trok. Zijn riskante solo moest met een overtreding worden rechtgetrokken maar wel op een gevaarlijke plek. De aansluitende vrije trap van Wilmer Kousemaker werd echter door Thomas Villadsen gestopt. Dat zelfde deed de Emmer sluitpost vier minuten later op een schot van Benjamin van den Broek.
Direct na de aftrap voor het tweede gedeelte van het duel toog Haarlem weer ten aanval. Dat had na vier minuten al de gelijkmaker kunnen opleveren. Schotman kon de voorzet er niet uithalen waarna Laurens ten Heuvel een geweldige kans kreeg. Villadsen bewees eens te meer een prima doelman te zijn. FC Emmen werd op de eigen helft vastgepind en kon zich slechts sporadisch aan de druk ontworstelen. Welgeteld twee maal zat er voor de bezoekers een kansje in om de bevrijdende 0-2 te kunnen scoren. De eerste keer was een kwartier voor tijd toen Geoffrey Verweij profijt leek te kunnen trekken van een fout van doelman Van Duin. Verweij werd echter op het laatst afgestopt door Mike Derlagen. De Haarlemmer deed dat via een te forse ingreep die Verweij een blessure bezorgde waardoor hij moest worden vervangen. FC Emmen kreeg een vrije trap toegewezen maar Derlagen ontsnapte aan een gele kaart. Het enige foutje van de debuterende scheidsrechter Lorenzo Cairo die niet echt een lastig avondje had.
De tweede mogelijkheid viel zeven minuten voor tijd toen Marcel Pannekoek tot zijn eigen verbazing plotseling een zee van ruimte kreeg. Hij kon ongehinderd richting doelman Marco van Duin trekken maar zag zijn schot tot hoekschop worden verwerkt. De beste mogelijkheid voor Haarlem kwam op naam van Rogier Veenstra. De linkerspits kogelde negen minuten voor tijd keihard in maar raakte slechts de lat. FC Emmen ontsnapte maar Haarlem coach Jan Zoutman wist precies waaraan het had gelegen. ,,De nederlaag was gewoon onze eigen schuld.”

Haarlem-FC Emmen 0-1. 15. Ten Voorde 0-1. Scheidsrechter: Cairo. Gele kaart: Van den Broek (Haarlem), De Vries (FC Emmen). Toeschouwers: 1840.
Haarlem: Van Duin: Karreman, Akerboom, Neervoort (79. El Yaakoubi), Akerboom (58. Zouzou), Berck Beelenkamp, Kousemaker, Van den Broek, Schwiebbe (46. Derlagen), Veenstra, Ten Heuvel, Wijks.
FC Emmen: Villadsen: De Vries, Van der Kruis, Ripson, Schotman (68. Huisman de Jong), Pannekoek, Haemhouts, Demeijer, Ten Voorde (71. Ghoochannejhad), Stroeve, Verweij (78. Zijm).