Terug naar overzicht Terug

FC Emmen maakt ondanks verlies prima indruk


Een uitwedstrijd tegen een kampioenskandidaat als SC Cambuur behoort niet tot het rijtje van ‘daarin moeten we de punten pakken.’ Maar na het echec van een week eerder zou een nieuwe afgang natuurlijk een ramp zijn geweest. Met een aantal wissels en de basisformatie heeft coach Azing Griever in een week tijd toch een metamorfose verricht want er stond een van de eerste tot en met de laatste minuut strijdbaar elftal in het veld waaraan SC Cambuur de handen vol had. Griever complimenteerde de ploeg dan ook. ,,Ik heb de groep zien groeien naar een beter niveau. Niet te vergeten moet natuurlijk dat we tegen een ingespeeld team speelden. Ik kan niets anders zeggen dat we behoorlijk tegenstand hebben geleverd. Mijn compliment voor de strijdlust die de ploeg heeft getoond. Het enige wat er aan ontbrak was dat we in de eindfase niet zorgvuldig genoeg waren.”
Waar Griever op doelde waren een paar goede mogelijkheden in de beginfase van de door achtduizend kijkers bijgewoonde duel. Ondanks het verwachte een optische overwicht voor de thuisclub was FC Emmen het gevaarlijkst. In de tweede minuut al werd Ruud ter Heide in stelling gebracht via goed werk van Hans Denissen en Tjaronn Chery maar het kanon van FC Emmen stond niet nog op scherp en tikte de bal over. In de elfde minuut kwam rechterverdediger Johnny de Vries uitstekend op maar begon op de rand van het strafschopgebied van Cambuur opeens te twijfelen waardoor de voorzet mislukte. De grootste kans was echter in de 22e minuut voor Tjaronn Chery. De kleine nummer tien werd door Hans Denissen vrij gespeeld en kon alleen op doelman David Meul afgaan. Hij probeerde de sluitpost met een curvebal te omspelen maar faalde in de afwerking. FC Emmen was even van de kook door het missen van die opgelegde kans want in de tegenaanval kreeg Cambuur via Serhat Koc een mogelijkheid maar de geboren Leeuwardenaar Harm Zeinstra stond op zijn post.


 

Tjaronn Chery lijkt op weg naar de 0-1 maar kreeg de bal niet langs doelman Meul (Foto: Gerrit Rijkens).

 

Ruud ter Heide wordt vast gehouden door Robert van Boxel (foto: FC Emmen Media)


SC Cambuur begon zo langzamerhand een tikkeltje nerveus te worden want het had zich de klus FC Emmen simpeler voorgesteld. ,,We speelden in een te laag tempo en konden de vrije man niet vinden”, bekritiseerde Cambuur trainer Stanley Menzo het matige optreden van zijn formatie. Dat was natuurlijk ook de verdienste van FC Emmen waar op het middenveld de jonkies Richard Stolte en Bart de Groot naar hartelust bikkelden en achterin het centrum Fischer/Zimmerman weinig weg gaf. Na een klein half uur kreeg FC Emmen een doelkans uit een door Tjaronn genomen vrije trap maar hij mikte net over de kruising. Op slag van rust leek het dan toch nog verkeerd te gaan toen Sandor van der Heide opeens vrij voor Zeinstra opdook maar de Friese spelmaker werkte de bal hoog over.
Wat de taktiek betrof was er voor FC Emmen uiteraard weinig aanleiding om na de doelwisseling iets anders te gaan doen. Voor de thuisploeg lag het net iets anders, het wilde snel scoren en die opzet lukte ook vrij vlot. Uit een wat rommelige situatie scoorde Nassir Maachi de openingtreffer. FC Emmen stortte  daarna echter bepaald niet in en creëerde weer mogelijkheden. Hans Denissen mocht een vrije trap nemen op een voor hem ideale afstand maar schoot over. Eldrigde Rojer schoot na een goede actie tegen doelman Meul op en Tjaronn Chery wilde in goede positie de bal opzij leggen maar omdat hij toen tegen een verdediger opschoot resteerde slechts een hoekschop.
Invaller Reza Ghoochannejhad brak uiteindelijk de weerstand van FC Emmen door dertien minuten voor het einde een fraaie counter over de linkerkant af te ronden: 2-0. FC Emmen leek geen loon naar werken te krijgen maar er flakkerde zes minuten voor tijd toch weer hoop op toen Guus de Vries uit een vrije trap vlak bij de cornervlag koppend tot 2-1 verkleinde. Er was nog tijd voor een alles of niets offensief en bovendien werden er nog drie extra minuten bijgeteld maar dat kwam niet echt van de grond. Een slecht genomen vrije trap van Chery plus tijdrekken aan de kant van Cambuur zorgden er voor dat er geen constante druk meer ontstond waardoor de thuisclub betrekkelijk eenvoudig de wedstrijd winnend kon uitspelen. 

 

Cambuur spits Mark de Vries wordt achtervolgd door Sander Fischer (Foto: FC Emmen Media).

 

Scheidsrechter Ed Janssen geeft Tjaronn Chery (10) een gele prent (Foto: FC Emmen Media).

 

Guus de Vries (5) scoort de eerste Emmer goal van het seizoen (Foto: Gerrit Rijkens).

SC Cambuur-FC Emmen 2-1. 50. Maachi 1-0, 77. Ghoochannejahd 2-0, 84. Guus de Vries 2-1. Scheidsrechter: Janssens. Gele kaart: Van Boxel, Beekmans, Mark de Vries (SC Cambuur), Chery, Johnny de Vries, Guus de Vries (FC Emmen). Toeschouwers: 8000.
SC Cambuur: Meul: Diaz, Van Boxel, Hese, Jansen, Maachi, Türk, Beekmans, Van der Heide (84. Guijt), Koc, Mark de Vries (67. Ghoochannejahd).
FC Emmen: Zeinstra: Johnny de Vries, Fischer (87. Paridaans), Zimmerman, Guus de Vries, De Groot, Chery, Stolte, Denissen (81. Malenovic), Ter Heide, Rojer.