FC Emmen ‘Lucky’ zonder Lukkien

Een kwartier voor het einde leek het debuut van invaller hoofdcoach Casper Goedkoop, de vervanger van de zieke Dick Lukkien, in een deceptie te eindigen toen FC Volendam op 2-1 kwam. Zeven minuten voor het einde begon het er iets florissanter uit te zien na de gelijkmaker van Jeroen Veldmate. Het leek vervolgens op een zoveelste gelijke eindstand uit te draaien maar deze keer liep de film in een happy end voor FC Emmen af. Invaller Michiel Hemmen drukte kort voor tijd de 2-3 over de doellijn en bezorgde de Emmenaren alsnog de volle winst. Casper Goedkoop was reëel genoeg te erkennen dat het een dubbeltje op zijn kant was maar de doelpunten tellen nu eenmaal. ,,Het was zuur voor FC Volendam maar wij zijn blij met de winst nadat we vier duels achter elkaar niet meer hadden gewonnen.”

De eerste helft liet een iets beter FC Volendan zien dat meer balbezit had zonder aanvankelijk tot grote kansen te komen. De hoogtepunten lagen in de 29e en 36e minuut. Eerst was het de beurt aan FC Emmen. Een een-tweetje tussen Alexander Bannink en Gersom Klok, volgens de stadionspeaker waarschijnlijk de broer van Hans,  bracht laatstgenoemde tot in het strafschopgebied. Zijn directe tegenstander Rodney Antwi was meegehuppeld en gaf Klok een duwtje dat door scheidsrechter Freek van Herk met een strafschop werd gewaardeerd. Cas Peters nam de trap vanaf elf meter en schoot FC Emmen naar een 0-1 voorsprong. De 0-1 stand bleef zes minuten op het scorebord staan. Toen werd een voorzet vanaf de linkerkant door drie Emmer verdedigers gemist waardoor Nick Doodeman bij de tweede paal de stand in evenwicht kon brengen. Voor en na de beide doelpunten waren er wat kansjes over en weer. Zo kreeg Youri Loen vanaf een mooie plek een vrije trap te nemen maar zijn schot ging via de rug van een Volendammer over de achterlijn. Op slag van rust kreeg aan de andere kant FC Volendam aanvoerder Kees Kwakman een identieke mogelijkheid maar mikte over.

AT5W3834

Dennis Telgenkamp tikt de bal over de lat.

CL2J9954

Cas Peters scoort vanaf de witte stip.

AT5W3899

Casper Goedkoop in overleg met assistent Bas Sibum.

FC Emmen begon uitstekend aan de tweede helft en had ook vlot opnieuw op voorsprong kunnen komen. Er was wel een blunder in de Volendammer defensie voor nodig want in de 49e minuut was een verdediger van de thuisploeg ingedommeld waardoor Ben Moussa in een aantrekkelijke positie van net buiten de zestien de bal kon onderscheppen. Het afmaken liet hij vervolgens over aan Cas Peters wiens specialiteit tenslotte het maken van doelpunten is. Peters kreeg het echter niet voor elkaar omdat doelman Hobie Verhulst de thuisclub voor een nieuwe achterstand behoedde. Na een minuut of tien ebde het Emmer overwicht weg en plaatsvervangend trainer Casper Goedkoop trachtte er weer schwung in te krijgen door Michiel Hemmen voor Omran Haydary in te brengen. Aantoonbaar succes had het niet direct, integendeel want een kwartier voor het einde kwam FC Volendam op voorsprong. Jeroen Veldmate verloor een duel net buiten de zestien van Enzo Stroo die vervolgens vrij spel had en met een diagonaal schot doeltreffend kon uithalen: 2-1.

AT5W4031

Tim Siekman wordt ingewisseld.

AT5W4065

Jeroen Veldmate (niet zichtbaar) knalt de 2-2 langs doelman Hobie Verhulst.

AT5W4087

Tim Siekman (19) kopt de bal door richting Michiel Hemmen (17).

Een kleine tien minuten voor het einde kreeg FC Emmen op een mooie positie voor een linkspoot een directe vrije trap te nemen. Youri Loen was weer eens gewisseld zodat Jeroen Veldmate als plaatsvervanger fungeerde. Hij deed dat voortreffelijk en knalde bal vanaf een meter of 25 langs doelman Verhulst: 2-2. Wellicht dachten de Emmenaren op dat moment van ‘gelukkig, als het anders niet kan, dan maar een gelijkspel.’ Maar het werd zelfs meer en met de hulp van de invallers Michiel Hemmen en Tim Siekman. Er ging een lange vrije trap van doelman Dennis Telgenkamp aan vooraf, die werd op de rand van de zestien doorgekopt door Tim Siekman op de vrijstaande Hemmen die heel koeltjes de bal over de doellijn prikte: 2-3. Er waren nog twee en drie extra minuten te spelen maar deze keer bleven de drie punten bij FC Emmen stevig in de zakken.

AT5W4097

Michiel Hemmen tikt de bal door de benen van doelman Verhulst.

AT5W4114

De matchwinner!

AT5W4162

Foto’s: Gerrit Rijkens.

FC Volendam-FC Emmen. 30. Peters 0-1 (strafschop), 36. Doodeman 1-1 Gele kaart: Antwi, Evers, Kwakman (FC Volendam), Siekman, Veldmate (FC Emmen). Scheidsrechter: Van Herk. Toeschouwers: 2906.
FC Volendam: Verhulst; Smal. Schilder, Schouten (87. Ten Den), Evers, Kwakman, Visser, Plat (77. El Hamdi), Antwi, Stroo, Doodeman.
FC Emmen: Telgenkamp; Bakker, Veldmate, Veendorp, Klok, Loen (75. Siekman), Bijl, Ben Moussa (77. Chacon), Haydary (62. Hemmen), Bannink, Peters.