FC Emmen loopt RKC Waalwijk onder de voet

Na drie achtereenvolgende nederlagen en een vrij weekeinde achter de rug was het de vraag hoe de vlag er bij FC Emmen bij hing. Een nieuwe tegenvaller zou de stemmingbarometer behoorlijk doen zakken maar de ploeg maakte resoluut een einde aan alle sombere bespiegelingen door in eigen huis RKC Waalwijk met liefst 6-1 onder de voet te lopen. Een overwinning van een sterk collectief dat in een hoog tempo vele kansen creëerde en tegenstander RKC Waalwijk amper in de wedstrijd liet komen.

RKC Waalwijk kwam naar Emmen met een 4-4-2 opstelling in de hoop het de thuisploeg lastig te kunnen maken. Maar het werd in de beginfase al overrompeld door een fel jagend FC Emmen dat binnen vijf minuten drie hoekschoppen afdwong. Meest opvallende speler in de beginfase was Raymond Gyasi die met zijn snelheid de Waalwijker defensie in paniek deed geraken. Al in de eerste minuut lanceerde hij een bijna perfecte voorzet die echter niet werd benut. In de derde minuut raakte Marnix Kolder uit een hoekschop de paal. RKC wankelde en ging in de zevende minuut voor het eerst door de knieën. Raymond Gyasi werd door Frank Olijve de diepte ingestuurd en was iedereen te vlug af. Vervolgens maakte hij de kans ook nog eens perfect af: 1-0. Het was pas zijn tweede goal in het betaalde voetbal.

Jurjan Mannes vecht een duel uit met Steef Nieuwendaal.

Raymond Gyasi scoorde de 1-0.

Marnix Kolder zet in de 45e minuut FC Emmen op 2-0. (Fot0’s: Boudewijn Benting)

RKC deed na de openingstreffer nog wel iets terug. Doelman Telgenkamp moest  een venijnige knal van Cicilia stoppen en in de twintigste minuut werd een treffer van topschutter Valpoort wegens buitenspel afgekeurd. Het laatste kwartier van de eerste helft was weer voor de thuisclub waarin ook de evenals Raymond Gyasi voor het eerst in de basis staande Jurjan Mannes een puike partij speelde. Marnix Kolder zag een goal wegens buitenspel afgekeurd worden, een kopbal van Marcel Seip ging over maar op slag van rust was het wel raak. De pass van Gaby Jallo werd van richting veranderd en belandde pardoes voor de voeten van Marnix Kolder die vervolgens de 2-0 binnen. De assistent scheidsrechter vlagde weliswaar voor buitenspel maar scheidsrechter Siemen Mulder kende de treffer terecht toe omdat Kolder de bal van een tegenstander had ontvangen.

De momenten waarop FC Emmen scoorde waren dodelijk voor de Brabanders. De tweede goal in de 45e minuut tegen krijgen en direct na rust stond FC Emmen binnen de minuut op 3-0 was fnuikend voor de moraal. Rick ten Voorde kreeg toen de handen op elkaar met een harde knal, het voorbereidende werk kwam van Gyasi en Mannes, waarop doelman Nils den Hartig kansloos was. Kort daarop maakte Ten Voorde een afspeelfoutje waarvan Valpoort profiteerde en de stand tot 3-1 terug bracht. Deze stand bleef echter maar drie minuten op het scorebord staan toen Marnix Kolder uit een strafschop, nadat hij zelf door Steef Nieuwendaal was neergelegd, de stand op 4-1 bepaalde.

FC Emmen had intussen zoveel zelfvertrouwen getankt dat ook centrale verdediger Jens Streutker vrolijk mee ten aanval toog. Een goede voorzet van hem vanaf de rechterzijde werd maar net door Kolder gemist. In de zeventigste minuut scoorde de lange verdediger zelfs met het hoofd de zesde goal voor FC Emmen. Zijn tweede in het profvoetbal want eerder had hij dat voor Heracles gedaan. Kort daarvoor had Frank Olijve uit een rebound inmiddels al de 5-1 op zijn naam gebracht. De scherpte was er in de slotfase gelukkig voor RKC een tikkeltje af zodat het bij 6-1 bleef. FC Emmen speelde de laatste drie minuten wel met tien man uit. Erixon Danso die na zijn interlands voor Aruba aanvankelijk op de bank had plaatsgenomen was er na een klein uur spelen ingebracht voor Gyasi maar greep kort voor tijd naar zijn hamstrings en was uit voorzorg naar de kant gehaald. Er was inmiddels al drie keer gewisseld maar gevolgen had het niet.

FC Emmen-RKC Waalwijk 6-1. 7. Gyasi 1-0, 45. Kolder 2-0, 46. Ten Voorde 3-0, 51. Valpoort 3-1, 54. Kolder (strafschop) 4-1, 64. Olijve 5-1, 70. Streutker 6-1. Scheidsrechter: Mulder. Gele kaart: Valpoort, Wormgoor, Cicilia, Nieuwendaal (allen RKC). Toeschouwers: 3054.
FC Emmen: Telgenkamp; Kwee, Seip, Streutker, Jallo, Rozema, Mannes, Olijve (83. Mulder), Gyasi (56. Danso), Kolder (75. Hagenauw), Ten Voorde.
RKC Waalwijk: Den Hartog; Ndefe, Van Weert (75. Verkoelen), Wormgoor, Coster (67. Engberink), Van Arnhem, Rienstra, Nieuwendaal, Kindermans (46. Peltzer), Cicilia, Valpoort.