FC Emmen laat twee punten liggen

Azing Griever had meerdere redenen om drie punten te wensen. Het was zijn 250e wedstrijd als coach in het profvoetbal, FC Emmen had thuis nog geen enkel punt gepakt en het was zijn laatste wedstrijd. En hij leek op zijn wenken te worden bediend want de ploeg leidde tot in de extra tijd met 3-2. Toen sloeg Telstar spits Johan Plat echter toe waardoor in plaats van drie er slechts een puntje overbleef. Toch nog altijd beter dan verliezen maar echt tevreden kon Griever niet zijn. ,,Het is geen prettige afsluiting, maar het is niet anders. Ik hoop dat mijn opvolger René Hake meer punten gaat pakken. Er zitten voldoende positieve elementen in de ploeg om dat te bewerkstellingen.”

Ruud ter Heide nam twee goals voor zijn rekening (Foto: Boudewijn Benting)

De wedstrijd op zich was best leuk om te zien. Er zat een behoorlijk tempo in en wat het aantal kansen betreft kwam de thuisploeg wel aan haar trekken. Uiteindelijk werd drie keer gescoord maar het hadden er zoals de laatste tijd gebruikelijk best meer kunnen zijn. Voor Ruud ter Heide was het desondanks een prima avond. Op de dag van zijn 28e verjaardag scoorde hij twee prima goals en werd tot man-van-de-wedstrijd benoemd. De eerste grote kans miste hij overigens toen hij na dik twintig minuten door Hans Denissen op maat werd bediend maar Ter Heide kon doelman Varkevisser vanaf een meter of tien niet passeren. Dit verzuim maakte hij een minuutje later goed door koppend de 1-0 te scoren. De voorzet kwam van Eldridge Rojer en Ruud ter Heide werd door de Telstar defensie ongemoeid gelaten. Na een half uur spelen stond het echter weer gelijk. Terwijl Richard Stolte geblesseerd op de kletsnatte grasmat lag sloeg Telstar over de rechterkant aan het counteren. Guus de Vries liet zich verrassen door een dieptepass en Benito Olenski maakte de kans heel fraai af met een lob over doelman Harm Zeinstra: 1-1. FC Emmen was even van de kook en leed te veel balverlies op het middenveld. Pas tegen het naderen van de theepauze konden de bakens weer worden verzet. Hans Denissen schoot uit een prima assist van Jeffrey de Visscher naast en op slag van rust deponeerde Eldrigde Rojer de bal op de lat.

Vreugde bij de zwaar verkouden reservebank.

Na de rust begon FC Emmen sterk en drong de gasten in het defensief. Maar het doelpunt viel aan de andere kant toen Raymond Fafiani op de rand van de zestien werd vrij gelaten en vervolgens doelman Zeinstra kansloos liet: 1-2. FC Emmen sloeg echter snel terug want vijf minuten later was de stand weer in evenwicht. Eldridge Rojer bereikte via de kluts Hans Denissen die doeltreffend uithaalde: 2-2. Een minuut later had het 3-2 kunnen staan toen Angelo Zimmerman de bal op de helft van Telstar onderschepte en helemaal vrij op de keeper kon afgaan. Wellicht een beetje verrast door die plotselinge doelkans schoot hij te gehaast naast. Hoewel er van Telstar wel dreiging uit ging, de hoekschoppen verhouding was bijvoorbeeld 9 tegen 2 in het voordeel van de bezoekers, bleven opgelegde kansen uit. FC Emmen ging door in de jacht op de 3-2 en kreeg daarvoor diverse mogelijkheden. Zo werd een voorzet van Jeffrey de Visscher met veel moeite door doelman Cor Varkevisser van de lijn gehaald. Kort daarna eindigde een counter via Rojer in een hoekschop. Een kwartier voor het einde was het dan zo ver. Jeffrey de Visscher trok vanaf rechts voor en Ruud ter Heide gleed met links fraai binnen: 3-2. De buit leek binnen en Eldrigde Rojer liet nog een kans op de 4-2 liggen door vanuit redelijke positie hopeloos over te knallen. Toen de negentig minuten om waren stond de 3-2 nog steeds op het scorebord maar toen volgden nog drie minuten extra tijd. Vorig seizoen trok FC Emmen juist in die fase de winst naar zich toe maar deze keer was Telstar de gelukkige. Bart de Groot verloor in de zestien het duel met spits Johan Platje en de oer Volendammer liet ook Harm Zeinstra kansloos: 3-3. FC Emmen was verbijsterd door dit niet geplande slot en Azing Griever ontgoocheld. ,,We hebben voor het eerst thuis niet verloren maar het is toch een grote teleurstelling. In alle drie thuisduels hebben we drie goals geïncasseerd. Je kunt dan wel steeds excuses als jong en onervaren aanvoeren maar dat houdt ook een keer op.””

Treurnis op het einde (Foto’s Gerrit Rijkens).

FC Emmen-Telstar 3-3. 24. Ter Heide 1-0, 30. Olenski 1-1, 50. Fafiani 1-2, 55. Denissen 2-2, 74. Ter Heide 3-2, 90. Plat 3-3. Scheidsrechter: Cairo. Gele kaart: Correia, Kurbegovic, Smit (Telstar). Toeschouwers; 2163.
FC Emmen: Zeinstra; Johnny de Vries, De Groot, Zimmerman, Guus de Vries, Chery, Denissen, Stolte (66. Görtz), De Visscher, Ter Heide (83. Malenovic), Rojer.
Telstar: Varkevisser: Correia, Van Huizen, Promes, Tesselaar (61. Gyasi), Korpershoek, Smit (61. Brands), Fafiani, Olenski, Plat, De Vogel (83. Kurbegovic).