FC Emmen krijgt te weinig met gelijkspel

Het plan om de sof van een week eerder te doen vergeten was bijna volledig geslaagd. Twee minuten in de extra tijd leidde FC Emmen met 1-0 maar toen sloeg het noodlot alsnog toe. Helmond Sport probeerde er nog een puntje uit te slepen en het was dringen geblazen in het overvolle strafschopgebied van FC Emmen. Scheidsrechter Siemen Mulder uit het Groningse Uithuizen, hij floot pas zijn tweede wedstrijd in het profvoetbal, zag in een handeling van verdediger Kevin Görtz een strafschop plus een rode kaart voor de dader. Aanvoerder Daniël Guijo Velasco van de Brabanders hield het hoofd koel in de commotie die toen ontstond en scoorde koeltjes van elf meter de 1-1. ,,We hebben het aan ons zelf te wijten”, oordeelde coach Joop Gall. ,,Na de 1-0 hadden we de 2-0 kunnen en moeten maken en uiteindelijk gooien we twee punten weg.” Helmond Sport-trainer Eric Meijers was uiteraard blij met het puntje op de valreep maar had ook een beter FC Emmen gezien. ,,Het heeft echter verzuimd de wedstrijd op slot te gooien.”

De inzet was optimaal bij FC Emmen, hoewel de looplijnen niet altijd correct werden gevolgd. (Foto: Gerrit Rijkens).

Kevin Görtz kreeg in de extra tijd rood toebedeeld.

Wout Weghorst scoorde zijn vierde competitiegoal voor FC Emmen.

In de eerste helft waren de partijen aardig tegen elkaar opgewassen maar waren zuinig met het creëren van reële scoringskansen. FC Emmen had na een kwartier spelen een prima gelegenheid om op voorsprong te komen na een voorzet van Marvin Wijks maar de aansluitende kopbal van Rutger Worm mislukte. Vijf minuten later kon Helmond spits Davy Brouwer doorlopen op doelman Peter van der Vlag die er in slaagde het schot in een hoekschop om te buigen. Brouwer had weliswaar de bal in buitenspelpositie ontvangen maar dat was de assistent-scheidsrechter, die meer beoordelingsfouten maakte, ontgaan. Een schot van Worm werd geblokt en Anmar Almubaraki kon uithalen na een afspeelfout van de gasten maar mikte op de hoekvlag. Aan de andere kant bracht een wat hoge terugspeelbal van Antoine van der Linden zijn doelman in de problemen maar het bleef bij een hoekschop.
Met Eldridge Rojer voor Marvin Wijks ging FC Emmen het tweede speldeel in en de invaller zorgde meteen voor wat meer reuring. In de 59e minuut schoot hij hard in maar recht op doelman Wouter van der Steen af. Twee minuten later was Rojer betrokken bij de openingsgoal. Kevin Görtz stond aan de basis met een rush over grote afstand die hij besloot met een hard schot die Van der Steen niet onder controle kreeg. Via Rojer en op het eind Wout Weghorst vloog de bal toch het doel in: 1-0. De wedstrijd werd daarna levendiger. Helmond Sport legde er zich niet bij neer ook al gezien de hoekschoppenverhouding van 3 tegen 10 in het voordeel van de Brabanders, maar de beste kansen waren toch voor de thuisploeg. Zo had in de 72e minuut eigenlijk 2-0 moeten vallen. Wout Weghorst brak over rechts door en zag de Eldridge Rojer in scoringspositie staan. De pass was echter niet nauwkeurig genoeg. In de 90e minuut kreeg de ingevallen Alexander Bannink eveneens een prima doelkans maar kon Van der Steen niet passeren.

Een hoogstandje van Rutger Worm (Foto’s Boudewijn Benting)

Anmar Almubaraki wordt zwaar op de huid gezeten (Foto: FC Emmen Media).

Antoine van der Linden krijgt het been het hoogst (Foto: Gerrit Rijkens)

FC Emmen slaagde er niet in de wedstrijd rustig uit te spelen. In de slotfase duurde balbezit meestal slechts luttele seconden waardoor Helmond Sport hoop bleef houden. Dat daarbij de vermeende grenzen van de sportiviteit werden overschreden, door na blessures de bal niet terug te geven, zorgde voor opwinding bij de Emmenaren maar dat had weinig zin. En twee minuten in de extra tijd kwam daar dan ook nog een strafschop en een rode kaart over heen. Kevin Görtz zou volgens scheidsrechter Mulder een opponent aan het shirt hebben getrokken maar had volgens eigen zeggen niet meer gedaan dan een tegenstander te blokkeren. De beelden gaven scheidsrechter Mulder evenwel gelijk. Protesten waren zinloos en Guijo Velasco voltrok het vonnis: 1-1. De rode kaart voor Görtz, zijn eerste in zeven jaar betaald voetbal, betekent dat hij dinsdag tegen Rijnsburgse Boys in ieder geval niet van de partij kan zijn. Wel van de partij kan zijn Kay Velda die weliswaar zijn vijfde gele kaart kreeg, maar die tellen voor de beker niet. Hij mag a.s. vrijdag het competitieduel duel tegen De Graafschap vanaf de tribune aanschouwen.
FC Emmen-Helmond Sport 1-1. 61. Weghorst 1-0, 90. Guijo Velasco 1-1 (strafschop). Scheidsrechter: Mulder. Rode kaart: 90. Görtz (FC Emmen). Gele kaart: Almubaraki, Maynard, Velda, Weghorst (FC Emmen), Ter Horst (Helmond Sport). Toeschouwers: 1783.
FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, Maynard, Van der Linden, Görtz, Velda, Worm (71. Bannink), De Wit (79. Mamedov), Wijks (46. Rojer), Weghorst, Almubaraki.
Helmond Sport: Van der Steen; Van Nuland, Ter Horst, De Regt, Kazlauskas, Guijo Velasco, Sequeira, Van Geffen, Justiana (75. Mossaoui), Brouwers, David.