FC Emmen klaar voor topper tegen Almere City FC

Een voorwaarde om de wedstrijd FC Emmen-Almere City FC van aanstaande maandag als topper in de tweede periode te bestempelen, was drie punten pakken in Oss. Aan die eis heeft FC Emmen voldaan door met 2-1 te zegevieren waardoor het op een punt afstand van de op kop liggende Almeerders is gekomen. Ook in de reguliere competitie deed FC Emmen uitstekende zaken. Het schoof weliswaar geen plaatsje op, maar is nummer vier FC Volendam tot op een punt genaderd.

Wellicht dat het gewicht van het duel tegen FC Oss de spelers van FC Emmen iets te veel druk oplegde. Het doorgaans zo goede aanvalsspel van FC Emmen kwam op de kunstgrasmat van FC Oss in ieder geval niet tot uiting. Er ging veel verkeerd en omdat ook de thuisclub er zeker in de eerste helft weinig boeiends tegenover kon stellen was het een matig kijkspel. In het tweede bedrijf zat er wat meer pit en kwam FC Emmen na een uur spelen op voorsprong door goaltjesdief Cas Peters. FC Emmen slaagde er in die voorsprong lang vast te houden maar kort voor het einde moest de uitstekende doelman Marko Meerits toch passen voor een inzet van Kevin van Veen. Er waren nog vier minuten plus extra tijd te spelen en de tijd leek te kort voor FC Emmen om de begeerde drie punten alsnog binnen te halen. Tot in de negentigste minuut een van richting veranderd schot van Cas Peters alles wat FC Emmen was in vreugdegehuil deed losbarsten. ,,Ik had er niet meer op gerekend”, verzuchtte coach Joop Gall. ,,Soms dwing je het af en een andere keer heb je geluk. Dat laatste was deze keer het geval. Maar het maakt me niets uit. Maandag dus de topper tegen Almere City FC.”

Sander Rozema laat zich behandelen.

Na een half uur spelen is het over en uit voor Sander Rozema.

Cas Peters juicht en FC Oss doelman Koopmans treurt na de 0-1.

De eerste helft bracht van beide kanten nauwelijks hoogtepunten. FC Emmen kreeg een paar kansjes via Leandro Resida, in de tiende minuut schoot hij na aangeven van Roland Bergkamp net naast en een kwartier later mikte hij een keertje over de lat. Kort voor de thee kreeg Niek Vossebelt een mogelijkheid na een goede actie van Said Bakkati maar produceerde een slap schot. Behalve zorgen over het matige voetbal kreeg FC Emmen ook er een probleem bij toen in de dertiende minuut Sander Rozema en Dennis Janssen van FC Oss met de hoofden tegen elkaar knalden. Bij de aanvoerder van FC Emmen lag een wenkbrauw helemaal open en moest geplakt worden. Rozema bikkelde nog een kwartiertje door maar ging er na een half uur uit en werd vervangen door Jurjan Mannes. Dennis Janssen hield het iets langer vol maar moest tien minuten na de pauze eveneens de strijd staken.

Cas Peters (rechts) jubelt met Niek Vossebelt om de uiteindelijk winnende treffer.

Het begint een goede gewoonte te worden! (Foto’s: Gerrit Rijkens).

De tweede helft was aantrekkelijker hoewel de slordigheid nog vaak de overhand had. Bij de thuisclub was de topscorer Kevin van Veen nauwelijks in beeld maar zijn concurrent Cas Peters des te meer. Na dik een uur spelen liet de Twentenaar de 0-1 aantekenen toen hij na een door Tim Siekman doorgekopte vrije trap van dichtbij doelman Koopmans passeerde. Elf minuten na de openingsgoal was Peters dichtbij de 0-2 met een kopbal uit een hoekschop. De bal werd echter door een Osser verdediger van de doellijn geplukt. FC Oss was volgens trainer Willy Boessen het meest dreigend in de tweede helft maar dat was een mening die niet door iedereen werd gedeeld. Er ontstonden wel enkele gevaarlijke situaties uit hoekschoppen en vrije trappen maar de Emmer verdediging bleef redelijk overeind. Tot vier minuten voor tijd dan toen Kevin van Veen uit een hoekschop bij de eerste paal de gelijkmaker binnenkopte.

Zo kort voor tijd een overwinning uit handen te zien glippen, was een hard gelag voor de intussen mentaal sterke Emmenaren die echter de kopjes niet lieten hangen en extra druk gingen zetten. Het alles of niets leidde uiteindelijk tot de winnende goal van Cas Peters. Zijn doelpoging werd zodanig van richting veranderd dat de bal met een fraaie boog over doelman Koopmans tegen de touwen vloog: 1-2. Dolle pret uiteraard bij de Emmenaren en de trouwe aanhang met al de gedachte bij aanstaande maandag wanneer koploper Almere City in de JENS Vesting op bezoek komt. Voor het eerst in tijden dat FC Emmen een wedstrijd tegemoet gaat waarin zoveel belangen op het spel staan.

FC Oss-FC Emmen 1-2. 62. Peters 0-1, 86. Van Veen 1-1, 90. Peters 1-2. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Toeschouwers: 1863..
FC Oss: Koopmans; Pique, Stuy van den Herik, Ket, Jaqnsen, Van den uweland, Opoku, Janssen (54. Zanelli), Matthieu (66. Bakx), Van Veen, Snijders.
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Jallo, Rozema (30. Mannes), Vossebelt, Deul, Resida (77. Almeida), Bergkamp, Peters.