Terug naar overzicht Terug

FC Emmen gaat 2.000.000ste toeschouwer verwelkomen


FC Emmen gaat op zeer korte termijn de twee miljoenste toeschouwer verwelkomen. Dat magische aantal is de optelsom van het aantal bezoekers bij alle officiële thuiswedstrijden van Emmen/FC Emmen vanaf 1985 in het betaalde voetbal. Naast de toeschouwers bij de competitiewedstrijden zijn daar dus tevens het aantal kijkers bij bekerduels en nacompetitie wedstrijden inbegrepen. Duidelijk is dat FC Emmen dit feit niet ongemerkt voorbij laat gaan. De twee miljoenste zal daarom in het zonnetje worden gezet!


Aanvankelijk werd gedacht dat de twee miljoen kort na de winterstop zou worden binnen gehaald, maar door de goede prestaties van de hoofdmacht gaat het aanzienlijk sneller. Indien er aanstaande maandag bij de thuiswedstrijd tegen Almere City FC minimaal 4129 toeschouwers komen, zit daar de twee miljoenste bezoeker onder. Mocht het onverhoopt niet lukken zal dat zonder twijfel op 12 december tegen FC Volendam wel het geval zijn.

Hier begon het allemaal: 18 augustus 1985 Emmen-FC Den Haag.

Vanaf het seizoen 1985/86 duurde het bijna tien seizoenen voor dat de half miljoen werd bereikt. Daarna ging het in de sportief succesvolle tweede helft van de jaren negentig aanzienlijk sneller want al in 1999/00 werd de grens van een miljoen overschreden. Het topseizoen was 1996/97 met bijna 120.000 toeschouwers. De grens van anderhalf miljoen werd in het seizoen 2005/06 gehaald. Daarna gingen de toeschouwers aantallen met het afnemen van de successen geleidelijk achteruit. Naast het uitblijven van nacompetitieduels kreeg FC Emmen in de laatste acht seizoenen in totaal slechts twee thuiswedstrijden voor de KNVB beker toegewezen. Het huidige totaal van 1.995.871 werd in 576 wedstrijden bereikt wat een gemiddelde van bijna 3500 per wedstrijd is.