FC Emmen kansloos tegen RBC Roosendaal

Werd FC Emmen een week eerder in Volendam voor het derde achtereenvolgende seizoen op een zware nederlaag getrakteerd, de geschiedenis lijkt zich nu ook in Roosendaal te herhalen. Vorig seizoen werd het 5-0 voor de Brabanders en deze keer stond er na negentig minuten een 4-0 stand op het bord. De kansloze Emmenaren moesten toen een gepland vrij weekeindje inleveren voor een zaterdagtraining in Emmen, deze keer kreeg de ploeg een oorwassing van trainer Gerry Hamstra toegediend. ,,We zijn hier mentaal door het ijs gezakt, een zeer kwalijke zaak. Ik moet mijn excuus aanbieden aan de meegereisde fans, dit kun je niet accepteren.” Harde woorden van een coach die normaal gesproken zijn spelers naar de buitenwacht toe in bescherming pleegt te nemen.
Van de spelers die eind januari van dit jaar in Roosendaal met 5-0 verloren stonden er vrijdagavond niet veel meer in het veld. Geoffrey Verweij, Roy Stroeve en Sergio van Dijk stonden van de huidige selectie in de basis en Berry Schepers. Laatstgenoemde moest kort voor begin van de wedstrijd Ronald Breinburg vervangen die met hamstring problemen afgehaakte. Breinburg stond bij die 5-0 overigens ook in de basis maar werd na een helft spelen gewisseld. Hij nam plaats op de tribune naast een imponerend rijtje spelers als Mark Bevaart, Frank Broers en Jannes Wolters. De langdurig geblesseerden keken met afgrijzen toe hoe FC Emmen zich manifesteerde. Hoewel werd getracht achterin weinig ruimte weg te geven sneden de Roosendalers als messen door de boter door de poreuze Emmer verdediging. Twintig minuten lang liep het allemaal goed af tot RBC een vrije trap op links mocht nemen. Benny Kerstens plaatste de bal in de zestien, verdediger Kees Kwakman kopte, doelman Thomas Villadsen stompte in het luchtledige en het stond 1-0. Toch wist FC Emmen af en toe de wedstrijd te verplaatsen op de helft van de thuisploeg, wat ondermeer blijkt uit de hoekschoppenverhouding die 7-4 in het voordeel van FC Emmen was. Maar de meeste hoekschoppen en vrije trappen werden nogal onbenullig bij de lange doelman Friebel ingeleverd waardoor er geen enkel gevaar uit ontstond.
Toch leek FC Emmen de rust in te kunnen gaan met een minieme 1-0 achterstand. In de 40e minuut stopte Villadsen nog een doorgebroken Delanoy af maar in de 43e en 45e minuut ging het mis. Als in een trainingpartijtje waarin met het oog op mogelijke blessures elk lichamelijk contact was verboden werd de RBC voorwaartsen vrij baan gegeven. Jeffrey Vlug en Sasa Stojanovic waren vervolgens niet te beroerd om de ruststand naar 3-0 te tillen.
Met Sergio van Dijk voor Christy Bonevacia na rust in de ploeg kon de bal in de voorste lijn wat beter worden vastgehouden maar de voortzetting in de vorm van het scheppen van een doelrijpe kans ontbrak. RBC Roosendaal vond de 3-0 stand best rustgevend en spande zich niet overmatig meer in. Het pikte nog wel een goaltje mee via Sven Delanoy die met een prachtig stifje Villadsen voor de vierde maal liet vissen. Daarna kon er nog een opzienbarend feit worden genoteerd: namelijk de rentree van Niki Leferink in de 72e minuut. Het was bijna een jaar geleden (1 december 2006) dat hij voor het laatst in de hoofdmacht speelde.
RBC Roosendaal-FC Emmen 4-0. 21. Kwakman 1-0, 43. Vlug 2-0, 45. Stojanovic 3-0, 53. Delanoy 4-0. Scheidsrechter: De Groot. Gele kaart: Görtz, Kamps (FC Emmen). Toeschouwers: 3200.
RBC Roosendaal: Friebel: Koning, Schrier, Kwakman, Kerstens, Delanoy, Jungschläger, Guyt (75. De Leeuw), Vlug, Ten Heuvel, Stojanovic (54. Matha).
FC Emmen: Villadsen: Görtz, Van der Kruis, Schepers, Danny van Dijk, Kamps, Stroeve, Bonevacia (46. Sergio van Dijk), Haemhouts, Friis (72. Leferink), Verweij.

RBC doelman Friebel had een gemakkelijk avondje.

Robbie Haemhouts met Peter Jungschläger in de achtervolging.