FC Emmen in slotfase nog naast BV Veendam

De laatste zege van BV Veendam in Emmen lag al meer dan tien jaar terug maar aan die droogteperiode leek vrijdagavond een einde te komen. De gasten waren een tikkeltje beter dan de thuisploeg die tevergeefs naar iets als vorm zocht. Drie minuten voor het einde viel die Veendammer droom alsnog aan duigen toen Roy Stroeve uit een hoekschop de 2-2 over de doellijn drukte. Verdiend of niet, het ene punt bracht FC Emmen gelet op de nederlagen van Fortuna en Telstar een stap dichter bij klassenbehoud. Dat de ploeg daarbij ook nog hoog in de periodestand staat is van geen belang omdat indien De Graafschap algeheel kampioen plus kampioen van de vierde periode wordt, waar het wel naar uitziet, de titel naar de hoogst geklasseerde club in de algehele rang lijst zonder een periodetitel gaat. En dan moet FC Emmen passen.
De eerste helft was niet overdreven boeiend. Het aantal kansen was aan de lage kant met wel het betere veldspel van BV Veendam. De middenveld controleurs van FC Emmen, Niek Ripson en Erik van der Ven hadden het knap lastig tegen de bij vlagen goed spelende Veendammers. Van Erik van der Ven stond overigens vrijdag in het dagblad De Gelderlander te lezen dat hij het volgende seizoen naar hoofdklasser De Treffers vertrekt. Tot verrassing van de clubleiding van FC Emmen omdat er voor het volgende seizoen een eenzijdige optie in het voordeel van de club van kracht is waarover helemaal nog niet is gesproken.
De eerste grote kans was echter voor FC Emmen toen Xander Houtkoop in de elfde minuut vrij voor doelman Peter van der Vlag kwam maar zijn afwerking was niet goed genoeg. BV Veendam dreigde af en toe zonder aanvankelijk tot echte mogelijkheden te komen maar halverwege de eerste helft viel de openingstreffer uit de lucht. Martijn van der Laan had het kunstje ogenschijnlijk van Steven de Blok afgekeken want ongeveer op dezelfde manier en op dezelfde plaats als de Emmer spits tegen Telstar, knalde hij de bal achter Harm Zeinstra: 0-1. En daarmee waren de hoogtepunten in de eerste helft wel opgesomd.
Na de thee was bij FC Emmen Hans Denissen vervangen door Anton Jongsma. Het probleem was wel dat bij vrije trappen op een aantrekkelijke afstand de ideale vrije trappennemer niet meer aanwezig was. Die situatie deed zich al na drie minuten voor. Michel Poldervaart was de vervanger van Denissen maar zijn schot eindigde in een hoekschop. Indirect werd het echter wel een succes want uit de hoekschop kopte Guus de Vries de gelijkmaker binnen: 1-1. BV Veendam was echter niet van de goede lijn af te brengen en creëerde kansen. Doelman Harm Zeinstra toonde echter zijn talent op inzetten van Michiel Hemmen en Paul Matthijs. Na ruim een uur voetballen kwam BV Veendam opnieuw op voorsprong. Michiel Hemmen was de maker, voor hem een uiterst welkome treffer want hij had voor het laatst begin oktober gescoord.

Guus de Vries (23) kopt de 1-1 binnen.

In de slotfase speelde FC Emmen alles of niets waarin Patrick Lip en Steven de Blok respectievelijk Guus de Vries en Erik van der Ven vervingen. Steven de Blok had een goede mogelijkheid maar verslikte zich op het beslissende moment. Er moest wederom een hoekschop aan te pas komen om op zijn minst een punt in de wacht te slepen. Drie minuten voor tijd was de Veendammer verdediging weer niet bij de  les waarvan Roy Stroeve profiteerde: 2-2. Voor de aanvoerder van FC Emmen was het zijn vierde goal in de laatste vijf duels. Hij ontving tevens een gele kaart wat opvallend genoeg zijn vierde in de laatste zeven wedstrijden was. In de extra tijd kwam het gelijke spel niet meer in gevaar terwijl aan de andere kant Patrick Lip nog voor een sensatie had kunnen zorgen maar zijn schot was een simpele prooi voor Peter van der Vlag.

Roy Stroeve (links) bezorgt FC Emmen een punt door hier de 2-2 te scoren (Foto’s Gerrit Rijkens).

FC Emmen-BV Veendam 2-2. 23. Van der Laan 0-1, 49. De Vries 1-1, 62. Hemmen 1-2, 87. Stroeve 2-2. Scheidsrechter: Van Egmond. Gele kaart: Stroeve (FC Emmen), Hemmen (BV Veendam). Toeschouwers: 3950.FC Emmen: Poldervaart, Fischer, Zimmerman, De Vries (74. Lip), Ripson, Stroeve, Van der Ven (74. De Blok), Denissen (46. Jongsma), Ter Heide, Houtkoop.

BV Veendam: Van der Vlag: Cruz Vicente, Loohuis, Matthijs, Cijntje, Hoxhai (70. Dompig), Van der Laan, Rozema, Jansen, De Leeuw (78. Korf), Hemmen.