Terug naar overzicht Terug

FC Emmen moet De Leeuw temmen


 Michael de Leeuw werd in de afgelopen zomer door BV Veendam uit de beloften van Willem ll geplukt als een volstrekte nobody. Dat laatste is inmiddels veranderd want Michael de Leeuw staat met zestien goals hoog op de topschutterslijst. Alleen al in de laatste dertien duels scoorde hij elf doelpunten. Van de andere voorwaartsen van BV Veendam is voor wat betreft het maken van doelpunten betrekkelijk weinig te bespeuren. Marnix Kolder heeft na de winterstop slechts een keer gescoord, Michel Hemmen staat al vanaf begin oktober droog terwijl Tjeerd Korf op 23  oktober voor het laatst succesvol was. Maar misschien dat de afhankelijkheid van één speler BV Veendam na de winterstop ook punten heeft gekost want uit de laatste zeven duels werden slechts vijf punten gepakt. 
Bij FC Emmen gaat het dus de laatste maanden aanzienlijk beter hoewel de ploeg nog steeds niet honderd procent veilig staat. Drie punten tegen BV Veendam zouden daarom uiterst welkom zijn terwijl het merkwaardigwijs ook betekent dat de ploeg een belangrijke rol in de vierde periode zou gaan spelen. Maar dat is toekomst muziek, voor het duel van morgenavond heeft trainer Harry Sinkgraven wel een paar probleempjes. Zo kunnen de routiniers Rahim Ouedraogo en Leonardo wegens blessures niet spelen. Eerstgenoemde heeft nog steeds last van zijn rug terwijl Leonardo tegen AGOVV een tik op de ribben heeft gekregen. Michel Poldervaart gaat hierdoor als rechterverdediger acteren. Daar tegenover staat dat Erwin Buurmeijer weer speelfit is, de huurling van BV Veendam zal echter niet in de basis staan.
Trainer Sinkgraven heeft de teleurstelling van het verloren duel tegen AGOVV nog niet helemaal verwerkt maar vindt niet dat zijn ploeg daar is weggespeeld. ,,In de tweede helft hebben we kansen genoeg gehad om tot een beter resultaat te komen. Guus de Vries en Steven de Blok stonden alleen voor de keeper, Anton Jongsma raakte de paal: het had ook geheel anders kunnen aflopen. We hebben nu nog steeds punten nodig en de eerstvolgende gelegenheid is tegen BV Veendam. Dat is altijd een mooie wedstrijd en bovendien spelen we thuis.”
Statistisch gezien lijkt FC Emmen weinig te moeten vrezen. Van de laatste negen onderlinge duels in Emmen won FC Emmen er acht terwijl de negende in een gelijkspel eindigde. De laatste triomf van BV Veendam op Emmer bodem dateert van 28 september 1999 toen het 1-3 werd. Bob Mulder, Michiel Klinkers en Marnix Kolder scoorden voor de Veendammers die een kwartier voor het einde Warry van Wattum wegens een rode kaart moesten missen. Dick Kooijman scoorde in de laatste minuut de eretreffer.
Het duel van morgenavond staat onder leiding van Dick van Egmond. Hij floot twee maal eerder deze derby. In het seizoen 2003/04 won Emmen onder zijn arbitrale leiding met 1-0 en in 2006/07 floot hij Veendam-FC Emmen met een 1-1 eindstand af.


De kopjes staan gespannen.

 

Trainer Harry Sinkgraven doet even zijn ogen toe bij deze actie van Sander Fischer.

 

‘Dat hebben we ook weer gehad’

 

Ruud ter Heide drijft de kudde voor zich uit.

 ‘

‘Sta ik nou wel of niet in de basis’