FC Emmen in slotfase niet bij de les

De revanche voor de wanprestatie tegen Cambuur leek te gelukken. Niet dat FC Emmen de sterren van de zwaar bewolkte hemel speelde maar de 1-0 voorsprong leek over de streep te kunnen worden gebracht. Tot invaller Tony de Groot de dag van zijn leven kreeg door met twee goals in de laatste vier minuten zijn TOP Oss naar de 2-1 overwinning te tikken. Het had zo mooi kunnen zijn voor FC Emmen want bij winst had het aanstaande vrijdag thuis tegen de nieuwe koploper Excelsior om de eerste periode mogen strijden, nu gaat dat alleen op voor de Rotterdammers.
FC Emmen coach Gerry Hamstra had zijn ploeg op een aantal plaatsen gewijzigd. Enerzijds noodgedwongen door het ontbreken van Tim Matavz – de Sloveen scoorde overigens voor Jong Slovenië – anderzijds om te pogen wat mee elan en vechtlust in de ploeg te krijgen. Hierdoor mocht de achttienjarige A-junior Wesley Wakker zijn debuut als basisspeler maken, trad Morten Friis als aanvalsleider op terwijl Martijn Kamps het middenveld moest versterken. Dat pakte redelijk uit: Wakker deed het prima, Friis werkte zich een slag in de rondte en Kamps gaf meer body aan het middenveld hoewel zijn voortzettingen nog te vaak de goede richting ontberen.
De eerste helft in het Heesen Yachts stadion was wat kijkspel betreft aan de matige kant. De ploegen hielden elkaar redelijk in evenwicht waarbij het aantal doelrijpe kansen beperkt bleef. Wat FC Emmen betrof viel Mark Bevaart een keertje op met een rush die op de vuisten van doelman Wilko de Vogt eindigde. Kort voor rust bood Roy Stroeve nieuwkomer Wesley Wakker een mogelijkheid maar die prikte de bal met zijn zwakkere linkervoet net over. De beste kans was echter aan TOP Oss voor behouden toen in de 39e minuut Karim Fachtali onder de ogen van doelman Thomas Villadsen zo maar vrij kwam te staan. De Emmer sluitpost sloeg de bal echter het doel uit en deed dat dat vervolgens ook met de rebound.
De tweede helft was een stuk levendiger. Het begon al snel met een brutale solo van Wesley Wakker die door doelman De Vogt uit het doel werd gestompt. Kort daarna haalde Hamstra Jesse Schotman uit het veld om met Geoffrey Verweij meer dreiging te creëren en dat leek te helpen. In de 54e minuut knalde Morten Friis een vrije trap vanaf een meter of 25 in de hoek maar Wilko de Vogt kreeg er alsnog de knuisten tegen aan. TOP Oss was drie minuten later dichtbij de openingsgoal toen Erik van der Ven de doellat trof.
Na een uur werd Morten Friis gewisseld voor Rogier Krohne. De Deen stelde zeker niet teleur maar werd nog al eens hoog aangespeeld wat gezien zijn lengte geen gelukkige tactiek was. Krohne zou wat dat betreft een betere keus zijn maar viel niet overtuigend in. Kort na die wissel kwam FC Emmen dan toch aan de leiding. Een lange trap van Sieme Zijm belandde op het hoofd van Roy Stroeve die tegendraads inkopt: 0-1. Omdat FC Emmen weinig kansen creëerde was het zaak die 0-1 stand te verdedigen. Dat leek te lukken hoewel met enig kunst- en vliegwerk. Thomas Villadsen moest enige malen handelend optreden en er werden nog al wat gele kaarten verzameld door een gretige scheidsrechter Van der Roest die met een gemiddelde van zeven kaarten per wedstrijd was begonnen en dat ook moeiteloos handhaafde.
TOP Oss trainer Hans de Koning had inmiddels zijn laatste troeven in het veld gebracht met Erik Quekel en Tony de Groot. Laatstgenoemde, een geboren Ossenaar, werd vervolgens door FC Emmen tot Man-van-de-wedstrijd gepromoveerd. Het begon in de 87e minuut met een merkwaardige weggestompte bal van Villadsen die door TOP Oss werd opgevangen. Via de linkerkant werd Tony de Groot in het strafschopgebied aangespeeld, hij kapte Joos Valgaeren uit en passeerde Villadsen: 1-1. Goed, dan maar een gelijkspel was wellicht de gedachte bij de Emmenaren maar het kwam nog erger. Twee minuten later zorgde invaller Gill Göbel met een slechte pass voor een counter over rechts. Kazlauskas haalde de achterlijn en kon terugleggen op De Groot die met Michael van der Kruis in de buurt voor de tweede maal doeltreffend uithaalde: 2-1.
Trainer Gerry Hamstra begon het perspraatje met ‘hier heb ik geen woorden voor’ maar kon het toch aardig verwoorden. ,,Na die fantastische goal van Stroeve waren we niet scherp genoeg om er 0-2 van te kunnen maken maar konden we de wedstrijd ook niet echt op slot krijgen. Het is dan onvoorstelbaar hoe we die twee goals tegen kregen. We hadden vrijdag voor een periode kunnen spelen, nu sta je met lege handen.”
TOP Oss-FC Emmen 2-1. 62. Stroeve 0-1, 87. De Groot 1-1, 89. De Groot 2-1. Scheidsrechter: Van der Roest. Gele kaart: Van der Ven, Van Engelen en Quekel (TOP Oss), Ripson, Schotman, Valgaeren, Van der Kruis (FC Emmen).
TOP Oss: De Vogt; Van Hintum, Galata, Schoofs, Van Engelen (76. De Groot), Van der Ven, Thijssen, Kazlauskas, Moutawakil (68. Quekel), Fachtali (82. Landers), Zafarin.
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Van der Kruis, Valgaeren, Zijm, Schotman (53. Verweij), Kamps, Ripson, Friis (60. Krohne), Stroeve, Wakker (78. Göbel).

Niek Ripson (14) staat op het punt een gele kaart te krijgen.

Wesley Wakker (rechts) viel zeker niet uit de toon.