FC Emmen houdt SC Cambuur in titelrace

In tegenstelling tot vier dagen eerder was FC Emmen in het sfeervolle Cambuur stadion niet in staat om op min of meer gelijke hoogte met de Friezen te acteren. Er werd nauwelijks een fatsoenlijke kans gecreëerd en in verdedigend opzicht gaf de ploeg ook niet thuis. Trainer Joop Gall: ,,Het beste wat je als trainer kunt krijgen is dat de groep meldt in de eerste tien minuten druk wil zetten. De tegenstander is immers nerveus en gespannen. Dat kun je als trainer niet zeggen van dat doen we niet. Maar ik heb daar totaal niets van gezien. Wij waren figuranten, met name in de tweede helft.’’

Een instelling waarin het accent meer op de verdediging zou liggen, waarmee indertijd ook tegen Sparta en MVV succes werd geboekt, was wellicht verstandiger geweest maar FC Emmen trad met open vizier aan en werd daarvoor afgestraft. Het feest voor de thuisclub begon al na een kwartiertje toen verdediger Martijn van der Laan vanaf eigen helft kon opstomen en na een simpel een-tweetje met Martin Barto tot zijn verbazing vrij baan had en Peter van der Vlag passeerde: 1-0. Commentaar Joop Gall: ,,Je zag al een kilometer van te voren wat hij van plan was.’’ Voor Martijn van der Laan was het nota bene zijn eerste doelpunt van het seizoen. In de eerste helft bleef verdere schade voor FC Emmen uit hoewel SC Cambuur nog twee dikke kansen kreeg. Martijn Barto kreeg een uitstekende mogelijkheid na balverlies van Elson Almeida maar schoot voorlangs en na een klein half uur tastte Van der Vlag half mis waarop uitblinker Adnane Tighadouini hoog over knalde.

Een schotpoging van Norair Mamedov wordt door Tim Bakens geblokt.

Verzorger Jan Haak begeleidt de met een pijnlijke schouder kampende Tom Hiariej van het veld (Foto’s: Gerrit Rijkens)

Na rust keerde Eldridge Rojer niet terug en werd vervangen door Matias Jones. In de eerste helft had de geblesseerde Kelvin Maynard al het veld moeten ruimen ten faveure van Kevin Görtz. De tweede helft was amper een minuut oud toen de achterstand werd verdubbeld. Adnane Tighadouni kreeg vanaf de rand van de zestien een vrij schootsveld en benutte die door hard en hoog in te schieten: 2-0. FC Emmen stelde er weinig tegen over. Spits Ruud ter Heide had op zijn afscheidstournee zo graag willen scoren maar bleef negentig minuten tevergeefs wachten op iets bruikbaars vanaf de zijkanten. Het enige moment waarop FC Emmen wellicht iets terug had kunnen doen was een uitbraak via Rutger Worm en Matias Jones die eindigde in een hoekschop.

Na ruim een uur spelen kreeg FC Emmen de derde tik om de oren toen Tighadouini op bijzonder fraaie wijze Elson Almeida het bos in stuurde en zijn voorzet door Martijn Barto werd ingetikt. Kort daarop moest Tom Hiariej, de beste man bij FC Emmen, zich laten vervangen door Norair Mamedov die er in de 89e minuut in slaagde als enige een gele kaart te bemachtigen. De pijn voor FC Emmen werd nog heviger toen invaller Mark Diemers vijf minuten voor tijd niets in de weg werd gelegd om de 4-0 op zijn naam te brengen wat tevens de eindstand werd..

SC Cambuur-FC Emmen 4-0 (1-0). 14. Van der Laan 1-0, 47. Tighadouini 2-0, 67. Barto 3-0, 85. Diemers 4-0. Scheidsrechter: Kamphuis. Gele kaart: Mamedov (FC Emmen). Toeschouwers: 9712.
SC Cambuur: Nienhuis; Bijker, Van der Laan, Bakens, Droste, Tighadouini (71. De Leeuw), Dijkstra, Bakker, Schokker (77. Diemers), Hemmen, Barto.
FC Emmen; Van der Vlag; Metaj, Van der Linden, Maynard (28. Görtz), Almeida, Velda, Hiariej (77. Mamedov), Worm, Rojer (46. Jones), Ter Heide, Wijks.