FC Emmen geeft 2-0 voorsprong in slotfase weg

Wat was FC Emmen dichtbij een driepunter in de Maastrichtse Geusselt. Met minder dan een kwartier te spelen leidde de ploeg met 0-2 maar zakte vervolgens in de slotfase door de hoeven. De schade bleef beperkt tot een 2-2 gelijkspel doch het voelde zonder twijfel aan als een nederlaag. Van de concurrenten voor de play off plek verloor RKC Waalwijk van promovendus VVV Venlo terwijl FC Eindhoven won van Fortuna Sittard.

MVV Maastricht begon zoals het een thuisploeg betaamt namelijk door snel pressie uit te oefenen. Die gretigheid kwam de ploeg echter duur te staan want er waren nog geen drie minuten gespeeld toen er reeds een 0-1 stand op het scorebord stond. De dader was Cas Peters die aangestuurd door Frank Olijve en Alexander Bannink het strafgebied binnendrong en hoewel gehinderd door Nick Kuipers de kans keurig afmaakte. Doelman Bo Geens zat er nog met een knuist aan maar ook niet meer dan dat. Een hele snelle goal dus van FC Emmen en ook de snelste van het seizoen. De vorige snelste goal stond op naam van Tim Siekman die in de vijfde minuut tegen FC Oss scoorde. Zo vroeg op voorsprong komen geeft natuurlijk nog geen zekerheid omtrent een gunstige afloop maar het betekende ook dat de thuisploeg meer risico’s moest nemen waarvan FC Emmen profijt zou kunnen trekken. Dat laatste gebeurde voor rust nog niet maar de Emmenaren hadden de zaakjes toch redelijk onder controle. Er kwamen wel een paar mogelijkheden maar die werden vakkundig door doelman Dennis Telgenkamp, ongetwijfeld geheel conform de afspraken in zijn nieuwe contract, onschadelijk gemaakt. FC Emmen kreeg zelf na de 0-1 niet direct opgelegde mogelijkheden om de score te verhogen maar had op slag van rust wellicht een strafschop verdiend. Kai Huisman werd in het strafschop door MVV doelman Bo Geens onderuit gehaald maar de arbitrage zag er geen inbreuk op de spelregels in.

14-04-2017: Voetbal: MVV Maastricht v FC Emmen: Maastricht Cas Peters van FC Emmen en Nick Kuipers van MVV Maastricht Jupiler League 2016/2017
Cas Peters wordt stevig aangepakt (Foto:Roel Bos/ sportfoto.org)

MVV 12

Cas Peters kon al vroeg jubelen. Links Gersom Klok.

MVV 11

Tim Siekman (links) lijf-aan-lijf met Thomas Verheijdt.

MVV had na rust Thomas Verheijdt, niet al te fris meer na een kopduel met Nick Bakker, vervangen door Emrullah Güvenc. Voor dat de wissel enig succes kon sorteren sloeg FC Emmen echter voor de tweede maal toe. Zelden zal de ploeg echter zoveel medewerking hebben gehad van de tegenstander als deze avond. Verdediger Steven Pereira was ter hoogte van de cornervlag op eigen helft in balbezit, speelde zich keurig vrij maar passte de bal vervolgens in het eigen strafschopgebied rechtstreeks in de voeten van Kai Huisman. De spits, die eigenlijk nauwelijks in de wedstrijd zat, gebruikte het cadeautje om de 0-2 te scoren. Tevens zijn eerste goal in het betaalde voetbal. Het was een ongelooflijke flater van Pereira, toch een vaste waarde in de achterste vier van MVV, die vervolgens ook werd gewisseld. Ook Huisman werd kort daarna gewisseld en vervangen door Issa Kallon. Viktor Maier, die een paar dagen eerder in Jong FC Emmen drie prima goals scoorde, moest tot kort voor tijd wachten op een invalbeurt.

MVV 2

Oguzhan Türk (rechts) is hier in een kopduel verwikkeld.

De 0-2 over de eindstreep krijgen was natuurlijk de opdracht. Maar MVV Maastricht gaf zich nog niet gewonnen. Dertien minuten voor het einde kwam zelfs de aansluitingstreffer op het scorebord. De maker was invaller Patrick N’Koyi die zowel Youri Loen en Tim Siekman uitspeelde en in de korte hoek ook Telgenkamp kansloos liet: 1-2. De droom van drie punten spatte tien minuten later ook nog uiteen. MVV oefende druk uit en de verdediging van FC Emmen bezweek, Emrullah Güvens trok de bal voorlangs en bij de tweede paal tikte Joeri Schroijen in: 2-2. Verbijstering alom bij FC Emmen dat een zeker lijkende zege uit handen liet lopen.

mvv 1

Issa Kallon (links) viel in de zeventigste minuut in (Foto’s: Bennie Wolbers).

MVV Maastricht-FC Emmen 2-2. 3. Peters 0-1, 51. Huisman 0-2, 77. N’Koyi 1-2, 86. Schroyen 2-2.  Gele kaart: Nwakali (MVV), Loen  (FC Emmen). Scheidsrechter: Lindhout. Toeschouwers: 4370.
MVV Maastricht: Geens; Kuiper, Ciranni, Pereira (59. Luis Pedro), Labylle, Schroijen, Shermar Martina (75. Gijzen), Nys, Nwakali, N’Koyi, Verheijdt (46. Güvenc).
FC Emmen: Telgenkamp; Aslan, Bakker, Siekman, Loen, Klok (75. Bos), Olijve, Bannink, Türk, Peters (85. Maier), Huisman (70. Kallon).