Terug naar overzicht Terug

FC Emmen gaat op bezoek bij Excelsior


De doelstellingen waarmee FC Emmen en Excelsior de slotfase van de competitie in gaan zijn nogal verschillend. De Rotterdammers staan momenteel vijfde en dat is de klassering die trainer Ton Lokhoff minimaal voor ogen heeft. FC Emmen staat elf plaatsen lager geklasseerd en wil dolgraag een aantal plaatsen stijgen. Dat laatste is heel goed mogelijk gelet op het feit dat de onderlinge verschillen in het rechterrijtje klein zijn. Nummer twaalf FC Dordrecht heeft bijvoorbeeld slechts twee punten meer dan FC Emmen. Het probleem is natuurlijk wel om punten op Woudestein te pakken en dat is geen eenvoudige opgave. FC Emmen moet het daar zonder Niek Ripson doen die een wedstrijd is geschorst. Jesse Schotman zal zijn vervanger zijn. Voor het overige kent de selectie weinig problemen. Bijna iedereen is fit, ook ex-Zwollenaar Marcel Kleizen doet aan de groepstraining mee. Alleen doelman Sander Danes volgt nog een aangepaste training. Excelsior begon na de degradatie slecht aan de huidige competitie en startte met een 1-0 nederlaag bij Telstar. Daarna had Lokhoff de boel aardig onder controle en stond na zes achtereenvolgende overwinningen op de eerste plaats. Vanaf eind september nam VVV die positie over en heeft die tot nu toe niet meer afgestaan maar Excelsior bleef een constant goed seizoen draaien. Het stond maandenlang op plaats twee maar zakte na de winterstop door o.a. liefst zes gelijke spelen af naar de vijfde positie.
Hoewel de basisformatie van Excelsior in grote lijnen onveranderd is gebleven, zijn er na de winterstop toch wat wijzigingen aangebracht. Zo was er een spitsenruil met RKC waarbij Johan Voskamp naar Waalwijk ging en Kevin Vink naar Rotterdam verhuisde. Verder werden Gyon Fernandez (ADO Den Haag) en Mohammed Faouizi (FC Utrecht) aangetrokken. Rogier Veenstra werd na de winter uitgeleend aan Haarlem.   

Excelsior is een ploeg die het wat de doelpuntenproductie vaak zuinig aan doet. Zo werd er in 19 van de 33 tot nu toe gespeelde wedstrijden één doelpunt of minder gescoord. Toen Excelsior in Emmen eerder in het seizoen met 2-0 won zat het in een fase waarin telkens in de slotfase werd gewonnen. Zo vielen de goals tegen FC Emmen in de 81e en 87e minuut. In Rotterdam is het FC Emmen de laatste jaren niet voor de wind gegaan. Zo werden de laatste zeven wedstrijden op Woudestein zonder uitzondering verloren. De laatste zege dateert van 25 maart 1998 toen de Emmenaren met 2-1 wonnen. De winnende goal werd toen door Dick Kooijman in de 90e minuut gescoord.