Terug naar overzicht Terug

FC Emmen schuift Excelsior in twee minuten opzij


De laatste overwinning van FC Emmen op Woudestein was net iets meer dan elf jaar geleden. Op 25 maart 1998 won het toen met 2-1 dankzij een goal in de slotminuut van Dick Kooijman. Een verrassende uitslag destijds en dat mag de 2-0 van vrijdagavond toch ook wel worden genoemd. Want na een helft spelen had FC Emmen bijvoorbeeld nog geen enkele reële scoringskans gehad terwijl de kleinste profclub van Rotterdam er een kwartet had. Topscorer Robert Braber kopte na een half uur op de rechterstaander, een kopbal van Guyon Fernandez uit een hoekschop werd door Thomas Villadsen onschadelijk gemaakt wat de uitblinkende Emmer sluitpost vervolgens ook deed met pegels van Fernandez en Mossaoui. Zat FC Emmen in het laatste kwartier van de eerste helft aardig in de verdrukking, in het half uur daarvoor was de partij redelijk in evenwicht.
Excelsior-trainer Ton Lokhoff wilde na de thee de druk opvoeren door verdediger Daan Bovenberg te vervangen door Ryan Koolwijk maar de opgelegde kansen zoals die er kort voor rust waren keerden niet terug. De verdediging van FC Emmen stond als een hecht blok en gaf weinig of niets weg. Na exact een uur spelen kantelde het duel opeens in het voordeel van de Emmenaren. Marcel Pannekoek zorgde met een hoge en verre trap voor opluchting en bediende tevens Rick tn Voorde die vanaf ongeveer de middenlijn onweerstaanbaar richting het doel van de thuisclub stoomde. Jeffrey Altheer probeerde van alles om de Emmer spits af te stoppen maar die bleef ijskoud en omspeelde ook nog doelman Erwin Mulder: 0-1. Amper bekomen van de schrik lag nummer twee al in het mandje. Deze keer werd het opgezet door Sieme Zijm die zijn rentree in de basis vierde met een assist. In eerste instantie zette hij de aanval zelf op en na een een-tweetje met Rick ten Voorde trok hij de bal voor op Roy Stroeve. De aanvoerder van FC Emmen schoot vervolgens tussen twee verdedigers in toch raak: 0-2.
Terwijl zich een stevig onweersbui aandiende probeerde een geschokt Excelsior in de resterende tijd er alsnog iets uit te slepen. Zo werd de lang geblesseerde geweest Eldridge Rojer (opgegroeid in Bargeres) als rechterspits ingebracht. Met een goaltje zou de spanning natuurlijk helemaal terugkeren maar zoals Excelsior-trainer Ton Lokhoff zei: ,,Al zouden we tot kerstmis hebben gespeeld, hadden we nog niet gescoord.” Echte grote kansen kreeg Excelsior ook niet. Een kwartier voor tijd leek nog wel de lange Kevin Vink door te breken maar Michael van der Kruis herstelde zich door de aanvaller vast te pakken. Het kwam hem wel op zijn vijfde kaart van het seizoen te staan waardoor hij komende vrijdag in Venlo mag toekijken. Eldridge Rojer werd vijf minuten later op de rand van de zestien door Rahim Ouedraogo ten val gebracht maar met de aansluitende vrije trap vanaf een goede positie deed Excelsior helemaal niets. In de slotfase kreeg FC Emmen zelfs nog een paar countermogelijkheden, zo was Reza Ghochannejhad dicht bij een goal, maar met de 0-2 konden de gasten natuurlijk ook prima leven. 


Excelsior-FC Emmen 0-2. 60. Ten Voorde 0-1, 61. Stroeve 0-2. Scheidsrechter: De Groot. Gele kaart: Braber, Van Dieren, Fernandez (Excelsior), Van der Kruis, Pannekoek, Ouedraogo (FC Emmen). Toeschouwers: 2140.
Excelsior: Mulder: Van Peppen, Van Steensel, Demir, Bovenberg (46. Koolwijk), Altheer, Braber, Van Dieren, Mossaoui (76. Alisic), Vink, Fernandez (68. Rojer).
FC Emmen: Viulladsen: Bevaart, Van der Kruis, Ouedraogo, De Vries, Pannekoek, Haemhouts, Schotman, Zijm (74. Bechan), Stroeve, Ten Voorde (77. Ghoochannejhad).