Terug naar overzicht Terug

FC Emmen en Sparta hebben iets recht te zetten


Op de voor FC Emmen zeer ongebruikelijke zondag komt Sparta Rotterdam op bezoek. Een ontmoeting tussen twee clubs die het in de competitie momenteel goed doen, het bekertoernooi is een verhaal apart. FC Emmen zit wat de competitie betreft in een flow met twee uitstekende overwinningen op de nummers één en twee in de Jupiler League. Sparta heeft de afgelopen week een deukje opgelopen door de nederlaag in Breda tegen NAC maar heeft het gehele seizoen bij de eerste drie gestaan. De Rotterdammers denken bovendien na een toch mislukt vorig seizoen weer voorzichtig aan promotie, dus staat winnen in Emmen zeker op het verlanglijstje van trainer Alex Pastoor.


Sparta Rotterdam heeft zich voor het huidige seizoen onder anderen versterkt met ex FC Emmen spits Roland Bergkamp. In de afgelopen twee seizoenen scoorde hij 26 doelpunten voor FC Emmen maar dit seizoen wil het tot nu toe niet lukken. Hij staat nog steeds op nul en speelde mede door een blessure slechts zeven wedstrijden waarin hij vier keer in de basis stond. Voor de doelpunten zorgen dit seizoen de Belgische smaakmaker Loris Brogno, die laatstelijk voor het Belgische Bergen uit kwam, en Thomas Verhaar. De laatste is de topscorer met acht goals terwijl Brogno zeven keer succesvol was. Sparta verloor tot nu toe twee keer en beide malen in uitwedstrijden. Afgelopen week was er een pijnlijke 4-0 nederlaag tegen NAC en verder verloor Sparta bij Go Ahead Eagles.

FC Emmen en Sparta Rotterdam hebben beiden ook iets recht te zetten na de uitschakeling in het bekertoernooi tegen respectievelijk VVSB en NEC Nijmegen. Beide clubs leden pijnlijke nederlagen waarbij Sparta nog het excuus had om tegen een klasse hoger spelende tegenstander te hebben gespeeld. De charme van een bekertoernooi is altijd dat zogenaamde kleintjes van een grotere tegenstander winnen maar als je dat bijvoorbeeld in het geval van FC Emmen overkomt, voelt dat niet prettig aan. Sparta, dat zonder topscorer Thomas Verhaar speelde, maakte tegen NEC ook geen indruk want het liet zich ogenschijnlijk willig naar de slachtbank leiden. De trainers Marcel Keizer en Alex Pastoor hebben deze week ongetwijfeld alles uit de kast gehaald om hun teams optimaal aan de start te laten komen.

FC Emmen-Sparta Rotterdam wordt geleid door internationaal arbiter Paulus Hendrikus Martinus (kortweg Pol) van Boekel. De Limburger is een van de weinige scheidsrechters die zelf professioneel voetbal hebben gespeeld. Pol van Boekel stond in de tweede helft van de jaren negentig onder contract bij VVV-Venlo waarvoor hij als verdediger 128 wedstrijden speelde en ook nog acht keer scoorde. Als voetballer haalde hij niet de echte top maar als scheidsrechter is hem dat wel gelukt want hij is in het bezit van de Fifa badge. Voor Van Boekel, deze week nog scheidsrechter bij de bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax, is FC Emmen-Sparta de eerste keer dat hij dit seizoen in de Jupiler League de fluit hanteert.