FC Emmen doet uitstekende zaken in Roosendaal

FC Emmen-trainer René Hake liet een basisteam opdraven waarin weer plaats was ingeruimd voor Guus de Vries die een week eerder wegens een schorsing ontbrak. Sander Fischer, die om dezelfde reden tegen AGOVV niet van de partij was, was minder fortuinlijk en moest met de reservebank genoegen nemen. Hij had daar onder anderen gezelschap van Kay Velda die zijn plaatsje in de basis had moeten afstaan aan Qays Shayesteh. Kevin Görtz werd daarnaast een weekje rust gegund om van wat lichte fysieke klachten te herstellen nadat hij zes duels achter elkaar in de basis had gestaan. Marcel Piesche was zijn logische vervanger. Tjaronn Chery was uiteraard zeker van een plekje in de basis. Voor hem had het duel een bijzonder tintje omdat hij immers het vorige seizoen in dienst van RBC Roosendaal speelde. Het was toen geen opvallend jaar voor hem, hij scoorde ook slechts een keertje en dat was uitgerekend in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen! Opvallendste afwezige bij de thuisclub was topscorer Melvin de Leeuw die wegens een kuitbeenblessure niet present was. Het was voor het eerst dit seizoen dat hij verstek moest laten gaan.
De start in het in carnavalstemming verkerende stadion was duidelijk voor RBC Roosendaal. Spits Ralf Seuntjes kreeg al in de derde minuut een aardige mogelijkheid maar ging onderuit en volgens de Belgische arbiter Gert Deckers deed hij dat een tikkeltje te opzichtig. Een minuut of vijf later kon verdediger Cees Toet door het centrum gevaar stichten maar zijn schot ging naast. Van FC Emmen was in deze fase niet veel te zien. De eerste kans viel na een kleine twintig minuten spelen toen Hans Denissen een vrije trap mocht nemen. De bal werd weliswaar over de doellijn geworsteld doch afgekeurd wegens buitenspel terwijl Guus de Vries in het gewoel geblesseerd raakte maar snel werd opgelapt. Wat FC Emmen betreft was het een incident want RBC bepaalde het spelbeeld. In de 28e minuut had Vlatko Lazic de 1-0 op de schoen maar zijn lobje werd door doelman Harm Zeinstra onschadelijk gemaakt.

Guus de Vries lijkt te gaan scoren maar dat feest ging niet door.

Drie minuten later werd RBC bestraft voor het niet afmaken van de kansen want FC Emmen greep onverwachts de leiding. Johnny de Vries stond aan de basis met een onderschepping op het middenveld, hij ging vervolgens diep en kreeg de bal terug van Tjaronn Chery. Johnny de Vries trok vervolgens voor en bood Ruud ter Heide de kans de openingstreffer te scoren. De spits in vorm maakte het moeiteloos af: 0-1. RBC was nauwelijks van de schrik bekomen toen Ruud ter Heide zijn twaalfde doelpunt van het seizoen liet aantekenen. Hij kreeg ter hoogte van de elfmeterstip de bal een tikkeltje fortuinlijk voor de voeten toen twee Roosendalers er niet in slaagden de bal weg te werken. Ondanks dat Ter Heide door de pas zeventienjarige Ruben Hollemans werd vastgepakt slaagde hij er in de bal met links langs doelman Christianen te prikken: 0-2. Die 0-2 werd ook de ruststand en daar mocht de thuisploeg bepaald ontevreden over zijn want het had in de beginfase de kansen laten liggen. Volgens FC Emmen assistent-trainer Joseph Oosting was de stand ook geflatteerd. ,,Op basis van goed voetbal staan we zeker niet voor. We doen het niet goed en na rust moet het beter.”

Ruud ter Heide heeft de 0-1 gescoord met dank aan Johnny de Vries en Tjaronn Chery.

Ruud ter Heide op weg naar de 0-2.(Foto’s FC Emmen Media).

FC Emmen ging na de thee inderdaad wat agressiever van start. Wat in de tweede minuut al tot de 0-3 leidde. Marcel Piesche werd binnen de zestien onderuit gehaald en de aansluitende strafschop werd door Tjaronn Chery langs invaller doelman Koetsier binnen geschoten. Het was zijn tweede doelpunt ooit in het stadion van RBC en deze keer was het in het voordeel van FC Emmen. De formatie van René Hake leek op rozen te zitten maar na een uur begonnen er wat twijfels te komen toen ook RBC een strafschop kreeg toegewezen. Bart de Groot was de veroorzaker en Ralf Seuntjes verkleinde vervolgens de achterstand tot 1-3. Het doelpunt zou natuurlijk een omslagmoment kunnen zijn indien RBC in staat was om een stormloop op het heiligdom van Harm Zeinstra te organiseren. Maar de eerstvolgende mogelijkheid was voor de gasten uit Emmen. In de 66e moment raakte Ruud ter Heide uit een passje van Tjaronn Chery na een prima aanval namelijk de paal. Vier minuten later knalde Hans Denissen uit een vrije trap vanaf een aantrekkelijke afstand de bal in de Roosendaalse muur. RBC bleek niet in staat te zijn om een slotoffensief op touw te zetten en FC Emmen speelde het duel redelijk gemakkelijk uit. ,,Blij met de overwinning maar het spel was niet om naar huis te schrijven”, was de eerste reactie van trainer René Hake.

De supporters worden bedankt!

De spelers worden bedankt! (Foto’s Gerrit Rijkens)

RBC Roosendaal-FC Emmen 1-3. 31. Ter Heide 0-1, 34. Ter Heide 0-2, 47. Chery (strafschop) 0-3, 58. Seuntjes (strafschop) 1-3 Scheidsrechter: Deckers. Gele kaart: Brock, Seuntjes (RBC Roosendaal), De Groot (FC Emmen). Toeschouwers: 1525.

RBC Roosendaal: Christianen (46. Koetsier); Martina, Toet, Hollemans (74. Van Mierlo), Brock, Zuidam, Boddaert (66. Veerman), Livramento, Lazic, Seuntjes, Jardim.
FC Emmen: Zeinstra; Piesche, De Groot, Zimmerman, Guus de Vries, Shayesteh, Chery, Johnny de Vries, Denissen 74. Mitrovic), Ter Heide, Rojer (80. Wolters).