Terug naar overzicht Terug

FC Emmen doet even een stapje terug


Joop Gall was ondanks de stevige nederlaag mild in zijn analyse. ,,Ik neem het ze niet kwalijk. We hadden een collectieve off-day, maar we vragen ook wel veel van deze jonge ploeg. We wisten dat wegens de smalle  selectie dit kon gebeuren en dat was vanavond het geval. Het was vanavond even niet. De eerste tien minuten waren nog wel goed maar daarna werd het onze slechtste wedstrijd van het seizoen. Mede omdat de automatisme ontbrak konden de invallers ook niet brengen wat we nodig hadden. We kwamen steeds te laat en bovendien hadden we een groot aandeel in de goals van De Graafschap. De 1-0 was een fout van Luis Pedro die de bal gewoon had moeten wegrammen en bij de 2-0 werd de situatie helemaal verkeerd ingeschat. Met Wout Weghorst hoopte ik het tij nog te kunnen keren. Misschien dat een ander type spits iets kon uitrichten, maar dat mocht ook niet baten.”


 

De reserves van FC Emmen krijgen bezoek van Sinterklaas. Op de eerste rij Said Bakkati en Maurice Kampman. Achterste rij v.l.n.r: Jeremy Gall, Sander Boekholt en Frits Dantuma (Foto: Gerrit Rijkens).

 

Roland Bergkamp wordt zwaar gehinderd.

  

Leandro Resida wordt de voet dwars gezet door Robin Pröpper (Foto’s: Bennie Wolbers)

 

Verslagenheid bij FC Emmen met v.l.n.r: Kevin Górtz, Shkodran Metaj, Alexander Bannink en Peter van der Vlag. Anco Jansen (10) lijkt medeleven te betuigen.

 

Maurice Kampman (rechts) maakt in de 79e minuut zijn debuut en lost Kevin Görtz af (Foto’s: Gerrit Rijkens).

 

FC Emmen begon zoals gezegd best aardig. Na een klein startoffensief van De Graafschap te hebben doorstaan werd het initiatief overgenomen en in de elfde minuut had het ook 0-1 kunnen staan. Roland Bergkamp raakte de staander en kort daarop kreeg hij nog een kansje uit de eerste hoekschop van FC Emmen maar zijn kopbal was te zwak. Dat was het zo ongeveer wat Bergkamp betrof die nauwelijks meer werd bediend. Vooral het ontbreken van gele kaartenhamsteraar Quenten Martinus deed zich hier gelden. Bij FC Emmen was het allemaal net niet. In de verdediging ontbrak het aan de goede afstelling, het middenveld werd voortdurend afgetroefd en voorin kon het geen potten breken. Het totale beeld was helder: FC Emmen wil graag zo snel mogelijk druk zetten en de bal afjagen maar had deze avond in De Graafschap een tegenstander gevonden die dat beter deed.  

Nochtans was de eerste treffer van het vermijdbare soort. Luis Pedro had in het doelgebied de bal gemakkelijk kunnen wegknallen maar probeerde het ronde ding even terug te halen en liet zich door Tim Vincken verrassen die simpel kon scoren: 1-0. De Emmer verdediger had een kansje om zijn fout te herstellen maar zijn kopbal in de volgende minuut was te zwak. Tien minuten voor de rust ging het voor de tweede maal mis. Een voorzet van Tim Vincken werd niet op de juiste waarde geschat en bij de tweede paal kon Jerry van Ewijk zo maar intikken: 2-0. Op slag van rust had het ook 3-0 kunnen staan toen Shkodran Metaj de fout in ging maar het liep met een sisser af.

Met Wout Weghorst voor Roland Bergkamp  ging FC Emmen in de tweede helft ook weer redelijk van start. Leandro Resida claimde zelfs een strafschop nadat hij in de zestien onderuit werd geschoffeld maar vond geen gehoor bij scheidsrechter Van de Graaf. In de vijftigste minuut werd het echter zonneklaar dat er voor FC Emmen niets meer was te halen toen verdediger Robin Pröpper uit een hoekschop de 3-0 kon inkoppen. Voor FC Emmen was het vervolgens zaak de schade zoveel mogelijk te beperken en daar had het de nodige moeite mee want Piotr Parzyszek en Tim Vincken kregen goede kansen maar pas negen minuten voor tijd kon de 4-0 worden genoteerd. Piotr Parzyszek kreeg van invaller Maurice Kampman de ruimte om uit halen. Peter van der Vlag keerde het schot maar voor de voeten van Jerry van Ewijk die zijn mooiste dag van het seizoen beleefde met zijn tweede goals van de avond: 4-0. 
Topschutter Parzyszek raakte in de slotfase nog de paal terwijl aan de andere kant Leandro Resida en Alexander Bannink pogingen om tot de eretreffer te komen zagen mislukken.

De Graafschap-FC Emmen 4-0. 20. Vincken 1-0, 35. Van Ewijk 2-0, 50. Pröpper 3-0, 84. Van Ewijk 4-0. Scheidsrechter: Van de Graaf. Gele kaart: Van Ewijk (De Graafschap), Metaj, Luis Pedro (FC Emmen). Toeschouwers: 5327.
De Graafschap: Zwarthoed; Lazic, Van de Pavert, Pröpper, Will (79. Evers), Breinburg, Jansen, Linssen (83. Meijer), Van Ewijk (86. Kabasele), Parzyszek, Vincken.
FC Emmen: Van der Vlag; Almeida, LuisPedro, Görtz (79. Kampman), Metaj, Olijve (69. Dantuma), Rozema, Bannink, Resida, Bergkamp (46. Weghorst), Almubaraki.