FC Emmen buit man-meer situatie niet uit

Historisch bekeken is een gelijkspel voor FC Emmen op Woudestein niet eens zo slecht want het pakte daar in de laatste tien wedstrijden slechts drie punten. Maar de roodwitten gaven deze keer in het laatste half uur de winst uit handen. Kort na de 1-2 van Quenten Martinus in de 58e minuut werd middenvelder Jeff Stans van Excelsior met zijn tweede gele kaart weggestuurd en leek FC Emmen helemaal op rozen te zitten. Dat was echter niet het geval want de Rotterdammers toonden zich in het laatste half uur veel strijdbaarder en kwamen terecht op 2-2 en lieten kort voor tijd zelfs nog de kans op 3-2 liggen. Trainer Joop Gall: ,,Excelsior  speelde met veel passie en heeft het punt dik verdiend. Wij hebben het echter laten lopen. Wij hebben het gewoon hartstikke slecht gedaan.”

FC Emmen begon uitstekend want al in de twaalfde minuut kwam het op voorsprong. De 0-1 was bijzonder fraai want Sander Rozema knalde een vrije trap na een overtreding van ex-Emmenaar Sander Fischer vanaf zeker dertig meter ineens achter de verbouwereerde doelman Jordy Deckers. Het was de eerste competitiegoal van Rozema in dienst van FC Emmen. Vier minuten later had het ook 0-2 kunnen staan toen Quenten Martinus een voorzet vanaf de rechterkant voor het inschuiven had maar Deckers niet kon passeren. Daarna kwam de thuisclub beter in de wedstrijd en claimde na een half uur tevergeefs bij de bijzonder matig fluitende Tom Koekoek een goal na één van de elf hoekschoppen die Excelsior forceerde. Kort daarop viel de gelijkmaker dan wel toen spits Lars Veldwijk in een duel Luis Pedro klopte en ook Peter van der Vlag kansloos liet: 1-1.

Sander Fischer (links) maakt een overtreding op Wout Weghorst die de inleiding tot de 0-1 is.

Sander Rozema heet de 0-1 gescoord en weet dat te vieren.

Na rust ging Excelsior flitsend van start en had direct al een mogelijkheid via Moussa Kalisse die echter voorlangs schoot. Yannick de Wit verhinderde vervolgens met een prima sliding op Lars Veldwijk de mogelijke 2-1. In de 58e minuut sloeg FC Emmen wel toe toen Quenten Martinus de trekker overhaalde: 1-2. De goal stuitte op bezwaren van Excelsior omdat Wout Weghorst de bal met een hand had beroerd, maar zowel scheidsrechter Koekoek als zijn assistent hadden dat niet geconstateerd. In de 62e minuut leek FC Emmen de wedstrijd definitief naar zich toe te kunnen trekken toen Jeff Stans met zijn tweede geel werd weggestuurd. FC Emmen ging de slotfase in met Roland Bergkamp voor Wout Weghorst die zich het gramschap van Koekoek op de hals had gehaald en voortdurend werd afgefloten.

Quenten Martinus (tweede van links) schiet FC Emmen naar 1-2.

Excelsior doelman Jordy Deckers krijgt geel na Quenten Martinus te hebben gevloerd.

Een fraaie duik van Elson Almeida. Boosdoener Jeff Stans krijgt hiervoor zijn tweede gele kaart. (Foto’s: Gerrit Rijkens)

De slotfase was bepaald boeiend want er gebeurde van alles. Zo werd Quenten Martinus aan de zijlijn door doelman Deckers getorpedeerd wat de goalie slechts een gele kaart opleverde. FC Emmen had inmiddels wel de controle over de wedstrijd verloren want Excelsior creëerde kans op kans. Het ging goed tot de 82e minuut toen Yannick de Wit in zijn eigen strafschopgebied hands maakte en de aansluitende strafschop werd door Lars Hutten benut voor de 2-2. De Emmenaren zagen geen kans de bal in de eigen gelederen te houden en gingen vier minuten voor het einde nog bijna de boot in. FC Emmen mocht een hoekschop nemen die werd weggewerkt en omgezet in een counter. Invaller Jordan Bokata werd over het hoofd gezien en stormde alleen op Peter van der Vlag af. Bokata faalde echter jammerlijk en FC Emmen ontsnapte. Het overleefde vervolgens nog drie minuten extra tijd. Excelsior trainer Jon Dahl Tomasson kon tevreden zijn: ,,Ondanks met een man minder was het prachtig om te zien hoe de ploeg ook nog voor de overwinning ging.” Joop Gall kon het slechts beamen.”

Excelsior Rotterdam-FC Emmen 2-2. 12. Rozema 0-1, 31. Veldwijk 1-1, 58. Martinus 1-2, 83. Hutten (strafschop) 2-2. Rode kaart (2x geel): 62. Stans (Excelsior). Gele kaart: Fischer, Hutten, Deckers (Excelsior), Metaj (FC Emmen). Scheidsrechter: Koekoek. Toeschouwers: 2338.
Excelsior: Deckers; Woudenberg, Fischer (78. Vermeulen), Van Diermen, Eekman, Kruys, Hutten, Stans, Kalisse (64. Botaka), Veldwijk, Blij.
FC Emmen: Van der Vlag; Almeida, Luis Pedro, De Wit (84. Görtz), Metaj, Olijve, Bannink, Rozema, Resida (88. Almubaraki), Weghorst (67. Bergkamp), Martinus.