FC Emmen boekt eerste thuiszege

In de eerste thuiswedstrijd onder René Hake schudde FC Emmen dus het thuissyndroom van zich af. Gemakkelijk ging het geenszins maar dat hoeft uiteraard ook niet. Met de drie punten krijgt de ploeg meer lucht met het oog op de bezetting van de onderste plaatsen wat natuurlijk niet direct aan de doelstelling beantwoord, maar voorlopig moet het Emmer publiek het hiermee doen. Of er meer in het vat zit kan in de komende wedstrijd, uit tegen AGOVV Apeldoorn blijken, maar gelet op de cijfers heeft de ploeg toch een stapje gemaakt. Werden in alle vorige thuisduels bijvoorbeeld telkens drie goals geïncasseerd: nu bleef het bij eentje die uitgerekend door ex-Emmenaar Niek Ripson werd gefabriceerd. En spits Ruud ter Heide is na een moeizame start weer in goede doen. De manier waarop hij de winnende goal scoorde was bepaald een kunststukje. Blij was uiteraard ook trainer René Hake die de realiteit echter niet uit het oog verloor. ,,We kregen in de eerste helft snel een overwicht met veel hoekschoppen maar daar werd te weinig uitgehaald. We hadden best eerder op voorsprong kunnen komen. Na rust werd het af en toe slordig, we hebben toen te weinig gevoetbald. Maar ik ben uiteraard blij met de drie punten en hoop dat we van hieruit verdere stappen kunnen maken.”

Ruud ter Heide (9) wordt hier door doelman Harm Zeinstra ‘een kans ontnomen.’

Eldridge Rojer haalt uit, RBC verdediger Joey Brock lijkt een schietgebedje te doen.

Johnny de Vries zet een Roosendaler de voet dwars (Foto”s FC Emmen Media).

FC Emmen begon inderdaad met veel druk uit te oefenen en had in amper drie minuten spelen al twee hoekschoppen afgedwongen. Over de gehele eerste helft was de hoekschoppenverhouding zelfs zeven tegen nul in het voordeel van FC Emmen maar daar vloeiden merkwaardig genoeg niet of nauwelijks gevaarlijke momenten uit voort.  RBC probeerde ook met succes achterin de ruimten klein te houden waardoor veel passes van Emmer zijde tot mislukken waren gedoemd. Opgelegde mogelijkheden waren er dan ook niet. RBC werd in de twaalfde minuut even gevaarlijk maar doelman Harm Zeinstra redde bekwaam. In de extra tijd van de eerste helft sloeg FC Emmen dan toch nog toe. Tjaronn Chery stuurde de scherp opgestelde Eldridge Rojer op pad en die stoomde gelijk door richting RBC goal. Doelman Christianen beroerde de bal nog wel maar kon de 1-0 ruststand niet verhinderen.

Eldrigde Rojer aan de bal, Angelo Zimmerman maakt ruimte (Foto: Boudewijn Benting)

Voor RBC-coach Fuat Capa was die 1-0 natuurlijk een zware tegenvaller. ,,Ik hoopte met 0-0 de rust in te kunnen gaan en dan hier en daar wat bij te stellen.” Nu moesten de Rioosendalers opeens vol op de aanval spelen in een poging het blad nog te wenden. Een opvallende rol speelde daarbij Niek Ripson die halverwege de eerste helft was ingevallen voor Ken van Mierlo. In de 56e minuut lanceerde hij een mooi lobje dat met een uiterste krachtinspanningdoor Zeinstra nog kon worden gestopt. Daarna kreeg Ripson, die in twee seizoenen FC Emmen het respectabele aantal van 1 competitiegoal had gescoord, nog geel om in de 77e minuut een door de Emmer verdediger Sander Fischer weggekopte bal ineens op de slof te nemen. Zeinstra was kansloos en het Emmer publiek werd weer aan eerdere duels herinnerd waarin het op het laatst nog mis ging.
FC Emmen speelde in de tweede helft niet goed hoewel het direct na rust weer enthousiast met drie hoekschoppen in drie minuten van start was gegaan. Kansen kwamen daar echter niet uit. Schoten van verre afstand van Johnny de Vries en Tjaronn Chery leverden ook niet het gewenste resultaat op. De 1-1 met dank aan Niek Ripson bleef echter niet lang op het scorebord staan. Drie minuten later speelde Tjaronn Chery spits Ruud ter Heide net buiten de zestien aan en de topscorer van FC Emmen maakte zich schitterend vrij en knalde de 2-1 langs doelman Arjen Christianen. De drie punten zaten er aan te komen maar er moesten nog tien minuten plus extra tijd worden gespeeld en dan kan een minimale voorsprong nog best in gevaar komen. En dat gebeurde ook. Doelman Harm Zeinstra liet in de 86e minuut een bal los maar die kon met vereende krachten nog tot hoekschop worden verwerkt. In de drie minuten extra tijd werden vervolgens vrije trappen op aantrekkelijke afstanden weggegeven. De eerste kon tot hoekschop worden omgebogen maar de tweede in de 92e minuut had bijna de 2-2 tot gevolg. Marcel van der Sloot kopte echter op de lat. Het was dus billenknijpen maar de 2-1 bleef tot het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Michel Winter op het scorebord staan.

De ontlading na het laatste fluitsignaal (Foto: Gerrit Rijkens).

FC Emmen-RBC Roosendaal 2-1. 45. Rojer 1-0, 77. Ripson 1-1, 80. Ter Heide 2-1. Scheidsrechter: Winter. Gele kaart: Leonardo (FC Emmen), Pollemans, Ripson, Zuidam (RBC). Toeschouwers: 1933.
FC Emmen: Zeinstra: Piesche (87. Velda), Fischer, Zimmerman, Guus de Vries, De Groot, Chery, Johnny de Vries, De Visscher (59. Leonardo), Ter Heide, Rojer.
RBC Roosendaal: Christianen; Brock, Van Driel, Toet, Pollemans, Van Mierlo (29. Ripson), Van der Sloot, Martina, Zuidam, De Leeuw, Seuntjes (46. Veerman).