FC Emmen bezwijkt onder Nijmeegse druk

FC Emmen heeft het koploper NEC Nijmegen niet echt lastig kunnen maken. De 4-0 nederlaag was volkomen volgens de verhouding en dat terwijl FC Emmen vanaf de vijftigste minuut ook nog een man meer op het veld had staan na het wegzenden van Sjoerd Ars. De Nijmeegse aanvalsleider had zich aan Tim Siekman vergrepen die vervolgens een hoofdrol speelde. In negatieve zin wel te verstaan want door een blunder van hem kwam NEC heel simpel op 3-0 waarmee het duel natuurlijk beslist was. Kort daarna veroorzaakte de onfortuinlijke FC Emmen verdediger ook nog een strafschop waaruit de 4-0 ontstond.

Misschien lag het wel aan het gras, FC Emmen speelde voor het eerst dit seizoen op natuurgras, of wellicht speelde de geweldige entourage van een bijna volle Goffert de Emmenaren parten. Zeker is dat FC Emmen na een redelijke start er in de rest van de wedstrijd niet meer in slaagde om grip op de wedstrijd te krijgen. De op te veel plaatsen veranderde verdediging kon het werk niet aan en kreeg ook te weinig steun van de rest van het elftal. Balbezit duurde meestal maar eventjes door slordig spel en het maken van verkeerde keuzes.

Trainer Joop Gall was er vanuit gegaan een kans te maken als het strijdplan goed zou worden gevolgd maar werd teleurgesteld. ,,In de eerste tien minuten waren wij de meest dreigende ploeg. Dat we toch met een 2-0 achterstand de rust ingingen, had te maken met tot twee maal toe niet op de man verdedigen in de zestien meter. Elson Almeida is opbouwend sterk maar verdedigend moet hij duidelijk nog stappen maken. In de tweede helft denk je na die rode kaart voor Ars een kans te maken, maar voor je het wist is de wedstrijd afgelopen door die 3-0.’’

In de eerste helft kreeg FC Emmen twee halve kansen. Boy Deul mocht een vrije trap nemen op een aantrekkelijke afstand maar schoot in de muur en een goede voorzet van Elson Almeida kon door de duikende Roland Bergkamp net niet worden bereikt. De doelpunten vielen evenwel aan de andere kant. Voor de jonge Belg Anthony Limbombe werd het daarbij een gedenkwaardige avond want hij mocht twee maal scoren. Beide malen was zijn vaste bewaker Elson Almeida te ver uit de buurt om onheil te kunnen voorkomen. Het had nog bijna 3-0 kunnen staan toen Kevin Conboy uit een omschakeling die FC Emmen te machtig was, voor het doel van de overigens best goed keepende Marko Meerits opdook  maar de bal ging net over.

Na rust kreeg FC Emmen voor de derde achtereenvolgende wedstrijd met een man-meer situatie te maken. Het voordeel bleek al snel een nadeel. En voor de tweede maal was Tim Siekman er nauw bij betrokken. Vijf minuten na de hervatting kreeg hij van spits Sjoerd Ars, als enige Nijmegenaar nauwelijks in beeld, een klap in het vijfmeter gebied van FC Emmen wat Ars op rood kwam te staan. Siekman was vervolgens bij het Nijmeegse publiek de gebeten hond wat wellicht bijdroeg tot de misser op een onschuldige bal waardoor Alireza Jahanbakhsh opeens vrij baan kreeg en de 3-0 scoorde.  En tot overmaat van ramp maakte de onfortuinlijke Emmer verdediger ook nog hands en uit de aansluitende strafschop scoorde Tom Daemen 4-0. Siekman kreeg overigens geen kaart van referee Kamphuis wat een geluk bij een ongeluk was omdat hij in de eerste helft reeds geel had ontvangen.

Elson Almeida met zijn kwelgeest Anthony Limbombe in de buurt.

Marko Meerits is hier Sjoerd Ars te vlug af. Rechts Luis Pedro.

Tim Siekman (rechts voorgrond) kopt op het Nijmeegse doel (Foto’s: Bennie Wolbers)

In de slotfase dook Tim Siekman in het strafschopgebied van NEC op maar zijn kopbal uit een vrije trap werd simpel door doelman Smits opgeraapt. Het had een pleister op de wonde voor hem kunnen zijn maar het was niet echt zijn avond. Dat laatste gold wel voor meer Emmenaren. Alexander Bannink bijvoorbeeld zat nimmer in de wedstrijd en de hele voorste lijn liet het gezamenlijk afweten. Luis Pedro en Sander Rozema haalden bij FC Emmen wel een ruime voldoende en ook doelman Meerits kon weinig worden verweten. In de slotfase tikte hij nog een paar onmogelijke ballen uit de goal. Tot slot vielen er met het inbrengen van Jurjan Mannes en Danny Menting nog twee debutanten te noteren.

Van l.n.r. Alireza Jahanbakhsh, Luis Pedro, Said Bakkati en Marko Meerits lijken geen idee te hebben waar de bal is.

Verzorger Jan Haak legt een rookgordijn bij Sander Rozema.

Doelman Marko Meerits gooit de handdoek in de ring (Foto’s: Gerrit Rijkens).

NEC Nijmegen-FC Emmen 4-0. 22. Limbombe 1-0, 32. Limbombe 2-0, 58. Jahanbakhsh 3-0, 64. Daemen (strafschop) 4-0. Scheidsrechter: Kamphuis. Rode kaart: Ars (NEC). Gele kaart: Breinburg, Jahanbakhsh (NEC), Siekman (FC Emmen). Toeschouwers: 9.000.
NEC Nijmegen: Smits; Conboy, Haitz, Van Eijden, Appiah, Breinburg (67. Leiwakabessy), Foor (54. Emilsson), Daemen, Limbombe, Ars, Jahanbakhsh (73. Santos).
FC Emmen: Meerits; Almeida, Luis Pedro, Siekman, Bakkati, Deul, Bannink (88. Menting), Rozema (75. Mannes), Resida, Bergkamp (68. Laghmouchi), Peters.