FC Emmen bezorgt AGOVV vrolijk avondje

FC Den Bosch-FC Emmen 0-3, AGOVV – FC Den Bosch 0-5, AGOVV-FC Emmen 6-1: wat is logica Coach Joop Gall van FC Emmen heeft er wel een verklaring voor. ,,De Jupiler League wedstrijden zijn onvoorspelbaar en zo wisselvallig.” Gelet op de voornoemde resultaten heeft de Emmer trainer gelijk, maar clubs trekken toch ook trainers aan om zoiets te vermijden. Dat is bij FC Emmen dus tot nu toe niet gelukt. Het speelt een deel van de wedstrijd meestal goed tot uitstekend, om in de rest soms onherkenbaar voor de dag te komen. De competitie is inmiddels aan de negende speeldag toe wat betekent dat er meer dan een kwart van het totaal achter de rug is. Tijd dus om het ware gezicht te tonen.

Sander Fischer houdt Wout Weghorst in bedwang.

Peter van der Vlag moet zwichten voor het schot van Romario Kortzorg (rechts)

,,In de eerste helft waren we de betere ploeg”, legde Joop Gall uit. ,,We hadden gewoon met voorsprong de rust in moeten gaan. Als Bannink in de laatste minuut de bal opzij had gelegd op Mamedov in plaats van er zelf voor te gaan was het 1-2 geweest. Ik heb ze er in de rust nog voor gewaarschuwd om niet in misplaatste arrogantie te vervallen, maar dat we zo naief voor de dag kwamen had ik ook niet kunnen bedenken. Ervaren spelers als Bakkati en Van der Linden deden dingen die ik onder pupillenvoetbal schaar. We zijn in de tweede helft van top naar flop gegaan. Het laatste woord is hierover nog niet gevallen.”

52e minuut: einde verhaal Jorrit Kunst.

Sprakeloos (Foto’s Gerrit Rijkens).

In de eerste helft was er dus niets dat op een naderend debacle wees. FC Emmen kreeg steeds meer grip op de wedstrijd en stond bijna geen kansen toe. Aanvallend leek het er ook op dat de ploeg vorderingen maakt. Zo was meestal de klacht dat er vanaf de zijkanten nauwelijks bruikbare voorzetten komen, op dat punt had coach Gall nu niet te klagen. De 0-1 na een klein half uur spelen van Wout Werghorst was gezien het spelbeeld ook logisch. De spits maakte gebruik van verwarring in de AGOVV defensie na een vrije trap van Said Bakkati. Kort daarop kwam Alexander Bannink bij de tweede paal net een teentje te kort op een goede voorzet van Mamedov. De gelijkmaker van Romario Kortzorg kwam vervolgens zo ongeveer uit de lucht vallen. Hem werd vrij baan gegeven en maakte daar dankbaar gebruik van: 1-1. Toch had FC Emmen met voorsprong de rust in moeten gaan. In de 45e minuut kreeg FC Emmen een geweldige counterkans toen Alexander Bannink vanaf de eigen helft samen met Norair Mamedov op het Apeldoornse doel afstormde met slechts één verdediger voor zich. Bannink maakte echter tot begrijpelijke woede van Mamedov een verkeerde keuze waardoor de unieke gelegenheid verloren ging.

De tweede helft kon FC Emmen met enig vertrouwen in gaan maar dat werd snel anders. Allereerst was er een niet erg geslaagde wissel toen Jorrit Kunst al na zeven minuten moest uitvallen. Anmar Almubaraki kwam voor hem in het veld terwijl Kay Velda linksback ging spelen. ,,Ik had geen linkspoot meer op de bank”, lichtte Gall de keuze toe. Kevin Görtz die in het verleden diverse keren linkerverdediger had gestaan werd overgeslagen evenals Mauricio Mazzetti, de Argentijnse pure linkspoot die in oefenduels meestal die functie vervuld. Twee minuten na de wissel kon Romario Kortzorg voor de tweede maal ongehinderd door de Emmer defensie stomen en stond het opeens 2-1. Kortzorg deed daarna de voorbereiding waarop Joey Godee AGOVV op 3-1 zette. FC Emmen was de weg geheel kwijt. De verdediging was zo lek als het bekende mandje en het middenveld speelde ook geen geweldige rol. Dat werd nog erger nadat Rutger Worm en Eldridge Rojer voor Marvin Wijks en Yannick de Wit in het veld kwamen. Hoewel met name Worm nog een paar redelijke kansen op resultaat verbetering kreeg, vielen de goals ogenschijnlijk moeiteloos aan de andere kant. Godee, Kortzorg en nogmaals Godee werd weinig of niets in de weg gelegd waardoor op het einde een onthutsende 6-1 stand op het scorebord stond.
Niek Oosterlee, trainer van beker tegenstander Rijnsburgse Boys, was in Apeldoorn aanwezig en zit met het probleem waarop hij zijn elftal moet voorbereiden. Getuige de eerste helft zou de topklasser het best lastig kunnen krijgen, komt FC Emmen naar Rijnsburg in de vorm van de tweede helft, heeft hij een makkie.

AGOVV Apeldoorn-FC Emmen 6-1 (1-1). 28. Weghorst 0-1, 39. Kortzorg 1-1, 54. Kortzorg 2-1, 65. Godee, 73. Godee 4-1, 79. Kortzorg 5-1, 86. Godee 6-1. Scheidsrechter: Gözübüyük. Gele kaart: Tissingh (AGOVV), Wijks (FC Emmen). Toeschouwers: 2209.
AGOVV Apeldoorn: Hengelman; Tissingh, Reekers, Fischer, Evers, Pinarci (85. Laghmouchi), Kaak, Klos (85. Receveur), Kortzorg (88. John), Godee, Bakx.
FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, Maynard, Van der Linden, Kunst (52. Almubaraki), Velda, De Wit (71. Worm), Bannink, Wijks (71. Rojer), Weghorst, Mamedov.