Terug naar overzicht Terug

FC Emmen bekert tegen een naar vorm zoekend AZ


FC Emmen gaat op papier woensdagavond een tamelijk kansloze missie tegemoet in het bekerduel tegen AZ. Maar het mooie van bekervoetbal is natuurlijk dat verrassingen niet zijn uitgesloten. Een redelijk in vorm zijnde Jupiler League club kan een momenteel zoekende subtopper in de eredivisie het leven best zuur maken. Dat is dan ook het uitgangspunt van de wedstrijd in de tweede ronde van de KNVB beker tussen AZ en FC Emmen woensdagavond in het AFAS stadion te Alkmaar.


FC Emmen zal na de door AZ verloren competitiewedstrijd tegen FC Groningen te maken krijgen met een Alkmaarse ploeg die per se een aansprekend resultaat moet neerleggen. In de competitie wordt weliswaar een op het oog prima zesde plaats ingenomen maar de goede vorm is er niet. Trainer John van den Brom zoekt ook nog steeds naar de ideale opstelling. Zo houdt hij tot dus ver vast aan een niet scorende spits, maar aan Emmer kant is het maken van doelpunten momenteel ook geen sterk punt.

Het is voor de derde keer dat teams uit Alkmaar en Emmen elkaar in de KNVB Beker ontmoeten. Bekend is dat in het seizoen 1986/87 Emmen en AZ in de eerste ronde tegenover elkaar stonden. Minder bekend is dat drie jaar daarvoor Emmen in de tweede ronde van de KNVB beker op bezoek naar Alkmaar moest. Emmen was toen nog een amateurclub en speelde in de hoofdklasse. Het had nog geprobeerd om de wedstrijd om te draaien in een thuiswedstrijd maar daar gingen de Alkmaarders niet op in. Emmen had in de eerste ronde AFC met 3-0 uitgeschakeld en op 13 november 1983 verloor het destijds door Thiemo Meertens getrainde Emmen een ronde later aan de Alkmaarderhout met 6-1. Emmen bood lang goed partij en kwam pas kort voor rust op achterstand via Pier Tol. Vier minuten na de pauze maakte Gienus Meijerink zelfs gelijk. AZ ’67, de toevoeging ’67 was bij de tweede ontmoeting inmiddels verdwenen, liep vervolgens door twee goals van David Loggie naar 3-1. Ex-Veendammer Roelf Jan Tiktak, Peter Arntz en Pier Tol zorgden voor de 6-1.

az67-emmen

Beeld uit AZ ’69-Emmen uit 1983 met Rolf Veneboer aan de bal. Geheel links Arno Kok, rechts Leo Driebergen.

Drie jaren later, op 11 oktober 1986, stonden de clubs in Emmen tegenover elkaar. Voor ruim vijfduizend toeschouwers was het een spannend duel. Emmen was inmiddels tot het betaalde voetbal toegetreden en bood goed partij. Na een 0-0 ruststand namen de Alkmaarders via de pas zeventienjarige Michel Vonk in de 67e minuut de leiding. Dat leek de eindstand te worden maar in de 89e minuut scoorde Ale Hindriks de gelijkmaker. Hij schoot raak met een vrije trap van net buiten de zestien, zodat een verlenging noodzakelijk werd. Daarin velde David Loggie, die drie jaar geleden ook twee keer had gescoord, met drie goals het vonnis over Emmen: 1-4. Bij het door Han Berger getrainde AZ stond Louis van Gaal in de basisopstelling.