Terug naar overzicht Terug

FC Emmen bederft feestje in Venlo


FC Emmen is er in geslaagd het kampioenschap van VVV Venlo minimaal een week uit te stellen. De Emmenaren pakten met de 0-0 een kostbaar punt. Omdat ook de naaste concurrenten voor een play off plaats gelijkspeelden, blijft de situatie onveranderd.


FC Emmen-trainer Dick Lukkien had geen aanleiding gezien om de basisformatie te wijzigen in vergelijking met vier dagen eerder tegen MVV Maastricht. De ploeg had immers grotendeels goed gefunctioneerd, afgezien van enig concentratieverlies in de slotfase. Een herkansing daarom tegen een tegenstander die al een feestje achter de rug had en er nog eentje hoopte te vieren middels een zege op FC Emmen en wat hulp van Jong PSV dat Jong Ajax niet met drie punten naar huis moet laten gaan. De vraag was natuurlijk in welke gemoedstoestand VVV-Venlo de paasdagen had doorstaan. FC Emmen kon een stormachtig VVV verwachten maar dat viel in de beginfase wel mee. De thuisclub combineerde wel beter maar FC Emmen kwam er ook uit en kreeg drie hoekschoppen in het eerste kwartier mee. Voor VVV kwam de eerste grote kans in de 25e minuut toen verdediger Jerold Promes hard inschoot na een vrije trap maar Dennis Telgenkamp keerde grandioos met de voet. Ondertussen werd door het geelzwarte publiek ook de tussenstand van Jong Ajax gevolgd dat varieerde van 0-1 naar 2-1 voor Jong PSV wat als een stimulans voor de thuisploeg kon werken. FC Emmen creëerde tot dan toe geen kans want ook de hoekschoppen hadden niets opgeleverd.

IMG_0767

Gersom Klok (5) heeft Vito van Crooij onderuit gehaald: strafschop.

IMG_0768

Dennis Telgenkamp stopt de strafschop van Clint Leemans (links boven).

VVV-Venlo, met liefst vier spelers in de ploeg die in de dubbele cijfers hebben gescoord, werd steeds gevaarlijker. Verdediger Röseler kreeg een goede kopkans maar mikte naast. Datzelfde deed zes minuten later Promes bij zijn tweede doelpoging. Clint Leemans kon vanaf twintig meter met een vrije trap uithalen maar kwam niet voorbij de Emmer muur. Kort voor rust zag FC Emmen ook nog het gevaarlijkste aanvalswapen met Cas Peters geblesseerd aan het bovenbeen afhaken waarvoor Issa Kallon in de ploeg kwam. Kallon kreeg in de extra tijd van de eerste helft bijna een kans maar kon de bal vanaf de achterlijn niet voor krijgen. Uiteindelijk zag FC Emmen kans de 0-0 mee de rust in te nemen. Bij het ingaan van de theepauze was de situatie voor FC Emmen wat betreft het halen van de play offs ongewijzigd want zowel RKC Waalwijk als RKC stonden eveneens op een gelijke stand.

17-04-2017: Voetbal: VVV Venlo v FC Emmen: Venlo Oguzhan Turk van FC Emmen, Joey Sleegers van VVV Venlo en Yoeri Loen van FC Emmen Jupiler League 2016/2017
Oguzhan Türk (links) en Yoeri Loen (rechts) met Joey Sleegers in het midden. (Foto: Roel Bos/sportfoto.org)

Duidelijk was dat voor VVV Venlo de grootste sta-in-de-weg voor het behalen van het kampioenschap FC Emmen doelman Dennis Telgenkamp was. Tien minuten na de pauze stopte hij een door Clint Leemans genomen strafschop. Het was voor Leemans de eerste misser na zes succesvolle strafschoppen. De penalty was veroorzaakt door Gersom Klok na een overtreding op Vito van Crooij op de punt van de zestien. Vier minuten later was FC Emmen wederom in gevaar op achterstand te geraken. Na balverlies van Alexander Bannink kon VVV-aanvoerder Danny Post op Telgenkamp afstormen maar moest ook ervaren dat de Emmer sluitpost in topvorm is. Ruim twintig minuten voor het einde werd bij FC Emmen Youri Loen gewisseld voor Niels Fleuren. Opmerkelijk omdat ex-VVV’er Fleuren, voor de wedstrijd afscheid genomen van zijn voormalige werkgever VVV, in de laatste negen wedstrijden slechts negen minuten speeltijd had gekregen. Met Loen verdween daarbij wel met Loen de beste vrije trappen nemer naar de zijkant.

vvv5

Cas Peters viel voor rust uit.

vvv16

Dennis Telgenkamp was niet te passeren.

vvv22

Kai Huisman probeert een tegenstander uit te kappen (Foto’s: Bennie Wolbers).

Voor VVV Venlo begon de tijd te dringen. Jong Ajax was inmiddels niet het probleem meer want Jong PSV had al ruim afstand genomen. Het strafschopgebied van FC Emmen werd af en toe omsingeld. Tussen de bedrijven door deed FC Emmen een beetje terug met een zwak schot van Issa Kallon en dito van Alexander Bannink. Tien minuten voor het einde kwam bij de thuisclub oud Emmenaar Leandro Resida in de ploeg en moest het, dat was in Emmen indertijd ook het geval, Niels Fleuren lastig maken. Om de kruisbestuiving tussen Emmen en Venlo compleet te maken kwam ook nog Cendrino Misidjan in de ploeg. De spanning nam toe want VVV wilde per se de titel pakken maar het leek niet te lukken. Nu wil FC Emmen weleens een voorsprong tegen het einde weggeven, maar na 90 minuten stond het nog steeds 0-0. Vier minuten extra tijd resteerden nog maar FC Emmen slaagde er in om het ritme er uit te halen. Uiteindelijk kon de kampioensschaal weer in de achterbak van de KNVB bestuurder worden geperst.

VVV-Venlo-FC Emmen 0-0.   Scheidsrechter: S. Mulder. Gele kaart: Rutten, Janssen (VVV Venlo), Klok (FC Emmen). Toeschouwers: 7803.
VVV-Venlo: Delano van Crooij; Janssen (83. Misidjan), Promes, Röseler, Rutten (71. Dekker), Leemans, Seuntjes, Post, Sleegers (79. Resida), Opoku, Vito van Crooij.
FC Emmen: Telgenkamp; Aslan, Bakker (87. Lima), Siekman, Loen (68. Fleuren), Klok, Bannink, Olijve, Türk, Peters (41. Kallon), Huisman.

Statistieken VVV Venlo-FC Emmen:
Balbezit: 50-50%
Doelpogingen: 18-3
Schoten op doel: 6-3
Schoten naast doel: 12-0
Vrije trappen: 14-20
Hoekschoppen: 5-4
Reddingen doelman: 3-6
Gele kaarten: 2-1