Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – FC Volendam


Na afgelopen week twee wedstrijden te hebben gewonnen (van Jong PSV en Jong FC Utrecht), staat er maandagavond een absolute topper voor ons op het programma. In een ‘stief uutverkocht’ stadion De Oude Meerdijk is dan FC Volendam te gast. Een rechtstreekse strijd om de koppositie en de ontknoping in de derde periode. We blikken vooruit op een heerlijk affiche!

Het gat is nog maar twee punten
FC Emmen verloor begin deze maand in eigen huis met 1-2 van Helmond Sport, maar rechtte de rug in de wedstrijden daarna. In het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven werd Jong PSV met 1-3 verslagen en nog geen vier dagen later bleek de ploeg van trainer Dick Lukkien een maatje te groot voor Jong FC Utrecht: 2-0. Zes belangrijke punten, zeker gezien het feit dat Volendam er in de laatste vijf wedstrijden zeven verloor.

Resultaten die ervoor hebben gezorgd dat het gat tussen de nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie nu slechts twee punten bedraagt. Lukkien: “We gaan een wedstrijd spelen om de eerste plek. Dat gaan we doen met een frisse groep. Het publiek zal weer een grote rol gaan spelen. Ik roep iedereen op om er maandag te zijn en enorm veel lawaai te maken. Als we de intensiteit van de eerste helft tegen Jong FC Utrecht brengen, dan kan het een hele mooie avond worden.”

Onze trainer weet natuurlijk dat we een belangrijke slag kunnen slaan. Hij vervolgt: “We naderen de finale van de competitie. We hebben het hele jaar keihard gewerkt en hebben onszelf terug geknokt na een matig begin. Het is prettig om te zien dat we uiteindelijk nú om de eerste plek kunnen gaan spelen. Stel dat we winnen, dan zijn er natuurlijk nog steeds acht wedstrijden te gaan. Ik noem het voorbeeld van Go Ahead Eagles maar weer eens. Zij stonden vorig seizoen het hele jaar niet bij de bovenste plekken, behalve tijdens de laatste speelronde. We moeten iedere keer leveren en ervoor zorgen dat we maximaal presteren.”

Periodetitel
Je zou het bijna vergeten, maar in deze wedstrijd staat tevens de periodetitel op het spel, waarin FC Eindhoven tot nu toe echter de leiding neemt. Die ploeg speelt op hetzelfde tijdstip thuis tegen ADO Den Haag. Als de Eindhovenaren niet winnen en FC Emmen – FC Volendam eindigt niet in een gelijkspel, is de winnaar van FC Emmen – FC Volendam periodekampioen.

De stand in de 3e periode:

#TeamGWWGVPDS
1FC Eindhoven862020+14
2FC Volendam862020+9
3FC Emmen861119+8

Van de zeventien huidige ploegen in de eerste divisie die ooit een periodetitel pakten, wacht overigens geen ploeg zo lang op de prijs als FC Emmen. In 2002/2003 pakten we voor het laatst een periodetitel. FC Volendam kan daarentegen voor de vijftiende keer een periodetitel in de wacht slepen, wat nog nooit een ploeg lukte.

FC Volendam
FC Volendam was maar liefst 26 wedstrijden ongeslagen, tot het afgelopen vrijdag van een koude kermis thuiskwam tegen Excelsior (2-5). De ploeg is al vanaf speelronde negen koploper en verloor in het gehele seizoen slechts twee keer. ‘Het andere Oranje’ heeft bovendien twee spelers in de gelederen die indrukwekkende cijfers kunnen overleggen. Zo blijkt spits Robert Mühren van cruciale waarde met zijn 23 goals en leidt Daryl van Mieghem in het klassement om de assists (12 stuks).

Als we op de historische cijfers afgaan, laten die ons zien dat FC Emmen het de laatste jaren aardig doet tegen de Volendammers. We wonnen van de laatste twaalf onderlinge duels namelijk negen keer en kwamen in al die wedstrijden tot scoren. Gemiddeld zelfs 2,7 keer per wedstrijd (32 in totaal).

Bijzondere wedstrijd voor Jari Vlak
FC Emmen – FC Volendam zal uiteraard een speciale wedstrijd zijn voor Jari Vlak. Hij is geboren en getogen in het vissersdorp, doorliep er bijna de gehele jeugdopleiding en speelde tweeënhalf seizoen in het eerste elftal. Zijn broer Dion is momenteel reservekeeper bij het eerste elftal.

Vlak vertelt: “We hebben nog een groepsapp met veel jongens. Als ik in Volendam ben, doe ik regelmatig een bakkie met ze. In het uitvak zitten ook veel vrienden van me, dus dat is heel leuk.” En mocht Vlak scoren tegen FC Volendam, wat doet hij dan? “Dan juich ik, natuurlijk!”

Ook is deze wedstrijd een weerzien met oude bekende Boy Deul, hij speelde tussen 2014 en 2016 voor onze club. Afgelopen vrijdag was hij bovendien nog een van de doelpuntenmakers in de 2-5 nederlaag tegen Excelsior. Van die zeven doelpunten werden overigens vier doelpunten gemaakt door oud-Emmenaren; naast Deul waren ook Reuven Niemeijer, Thijs Dallinga en Michael Chacon trefzeker.

Samen op jacht naar de drie punten!
Laten we er samen voor zorgen dat we onze jongens tijdens deze topwedstrijd naar de overwinning, de koppositie en mogelijk de periodetitel schreeuwen. Er staat ons een heet avondje op De Oude Meerdijk te wachten!

FC Emmen – FC Volendam
14 maart 2022, 20.00 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Van de Graaf