Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Roda JC Kerkrade


Na een weekend vol euforie, geluk en vooral feest, vervolgen we de weg richting het einde van de competitie. Waar promotie nu een feit is, is het volgende doel alweer duidelijk: het kampioenschap. “Dat moet de bekroning worden”, aldus trainer Dick Lukkien. Samen met hem blikken we vooruit op de wedstrijd van morgen; de thuisontmoeting met Roda JC.

Trots en liefde voor de club
Eerst even terug naar afgelopen weekend, want dat kunnen we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. “Het feest was geweldig. Je probeert je er altijd een voorstelling van te maken, maar dit was wederom kippenvel. Wat ik heel mooi vind, is dat je zoveel mensen zó blij ziet zijn. Dat je hen dat kunt geven, dat is echt geweldig. Trots en liefde voor de club nam de overhand en er waren mensen die me letterlijk huilend bedankten. Dat vind ik schitterend”, zegt Lukkien daarover.

Zangtrio Jannes, Jari en Dick op het Raadhuisplein
Het is algemeen bekend dat onze trainer de rust zelve is en aan nuchterheid geen gebrek kent, maar ook hij liet even merken over een uitstekend stemgeluid te beschikken. “Daarbij moet ik wel de nodige ondersteuning hebben van Jannes, maar ik heb m’n best gedaan, haha. Ik stond ook nog een beetje met Jari Vlak te hossen. Die is echt fan van hem”, vervolgt hij al zittend langs het veld van De Oude Meerdijk.

Kans op kampioenschap morgen al aanwezig
De zon schijnt, er wacht weer een uutverkocht huus en de sfeer is perfect op het trainingsveld. FC Emmen is weer eredivisionist en dat zorgt bij iedereen voor een lach op het gezicht. De ploeg wil echter meer en in de positie waarin die nu verkeert, is dat logisch. Met nog drie wedstrijden te gaan bedraagt de voorsprong op de achtervolgers uit Volendam namelijk zes punten en dus zou het kampioenschap, indien wij winnen en Volendam punten laat liggen op bezoek bij FC Den Bosch, morgen al bewerkstelligd kunnen worden.

Lukkien daarover: “Er wordt absoluut over het kampioenschap gesproken, maar het begint altijd bij onszelf. Den Bosch-uit is voor Volendam zeker geen makkie, maar dat is Roda-thuis voor ons ook niet. Wij zullen de handen vol krijgen aan hen, want ik vind ze een van de betere ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie.”

Opgepompte fietsband
Ondanks de feeststemming in de selectie, ontbreekt het de jongens in ieder geval niet aan focus. “We hebben een aantal dagen vrij gehad, dus het zou kunnen zijn dat er dan een beetje lucht uit de spreekwoordelijke fietsband gaat. Dan moet je die weer oppompen en als dat alleen vanuit de staf moet komen, gaat het niet werken. Maar we hebben een selectie die dat meteen bewaakt en ervoor zorgt dat er geen ruimte is voor eventuele nonchalance. Dan zie je gewoon dat we er weer klaar voor zijn. We gaan morgen zien wat dat oplevert.”

Ook Roda JC al acht wedstrijden op rij ongeslagen
Roda JC is bovendien, net als wij, al acht wedstrijden op rij ongeslagen. “Ze hebben 73 doelpunten voor en de topscorer van de competitie in 2022 in hun gelederen: Dylan Vente. Ik vind Roda JC gewoon een goede ploeg. Ze hebben een helder idee van spelen, maar ook specifieke kwaliteiten binnen het elftal. Met name aan de voorkant hebben ze veel loopvermogen met spelers als Pflücke, Vente en Emmers. Ook Bouchouari moet ik noemen, want dat vind ik een zeer goede middenvelder. Tegelijkertijd moet je daar ook wel kritisch op zijn, want met de kwaliteit die zij hebben, hebben ze ook veel punten laten liggen. Zij kunnen nog de meest gunstige positie in de play-offs halen, dus ik verwacht een lastige wedstrijd”, aldus Lukkien.

Lastig is Roda JC-thuis volgens de historie sowieso voor ons, want de twee eerdere ontmoetingen (allebei in 2014/2015) gingen verloren. In de competitie werd het 2-3 en in de play-offs 0-1.

Een van de mannen die voor Drentse doelpunten moet zorgen, is natuurlijk Rui Mendes. Tegen FC Dordrecht scoorde hij alweer in zijn achtste wedstrijd op rij. Wanneer hij dat ook tegen Roda JC doet, evenaart hij het record van Paul Weerman (negen wedstrijden op rij).

Ontbreken Romeny en Veendorp
Lukkien zal het in ieder geval zonder Ole Romeny (voetblessure) en Keziah Veendorp (schorsing) moeten doen. Als rechtsback zijn de voor de hand liggende keuzes Arnaud Luzayadio en Mitch Apau. De plek van Romeny zou overgenomen kunnen worden door bijvoorbeeld Peter van Ooijen of Azzeddine Toufiqui. Voor Peet Bijen, Lentini Caciano en Ben Scholte komt de wedstrijd van morgen nog te vroeg.

Kolkende ambiance
Uiteraard hopen we ook jou als supporter morgen weer te mogen begroeten op De Oude Meerdijk. “Met een kolkende ambiance en een geweldig publiek moeten we ervoor zorgen dat we deze wedstrijd winnen”, aldus onze trainer. Laten we massaal gaan zorgen voor die kolkende ambiance! Zoals Dick afgelopen zaterdag zong: “Wij zijn FC Emmen, uit het mooie Drentse land!”

De wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN4.

FC Emmen – Roda JC Kerkrade
Vrijdag 22 april 2022, 20.00 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Van Boekel