Terug naar overzicht Terug

De single ‘De Voetbalclub Uit Drenthe’


Toen we in 2018 voor het eerst promoveerden naar de eredivisie, wilden Anne Legendal en Douwe Sterkenburgh een nummer over FC Emmen uitbrengen. De tekst van Anne, de muziek van Douwe. Het nummer was grotendeels klaar, maar moest nog ‘afgemixt’ worden.

Het nummer uitbrengen was aan Douwe Sterkenburgh helaas niet meer gegeven. Hij bleek een agressieve hersentumor te hebben en overleed vorig jaar op 59-jarige leeftijd. Anne erfde het busje van Douwe. Met eigen geld en de opbrengst van het busje heeft hij het nummer nu alsnog uitgebracht, ter ere van Douwe Sterkenburgh.

Bij de wedstrijd FC Emmen – Roda JC wordt het lied meerdere malen gedraaid in en rond het stadion. Bij de merchandisekiosken bij ingang noord en zuid kun je de cd kopen voor slechts €5. De volledige opbrengst gaat naar levensreddend onderzoek naar hersentumoren.

Het was februari 2018, wanneer ik naar boezemvriend Douwe Sterkenburgh rijd. Douwe, muzikant in hart en nieren en Emmen-supporter op afstand.

Douwe werkte als gitarist mee aan de nummers ‘Rood-Wit Aan De Bal’ en ‘Emmen Forever Let’s Go’. Ik vertel hem dat Emmen gaat promoveren en dat we de studio in moeten. Douwe pakt lachend zijn gitaar. Aan de hand van mijn tekst komen we stapje voor stapje verder. Maar Douwe komt net een stap te laat. Emmen promoveert en het nummer is nog niet af.

We zijn nu vier jaar verder. In de stille overtuiging dat Emmen weer zou promoveren, zoals is gebeurd, nam ik contact op met FC Emmen. Douwe is inmiddels overleden aan een niet-operabele hersentumor. Hij werd slechts 59 jaar.

Ik heb een oud T4 busje geërfd van Douwe. Van de opbrengst van het busje en 500 euro privé, wil ik het nummer alsnog uitbrengen. De volledige opbrengst gaat naar een nieuw onderzoek naar hersentumoren in Nijmegen. Het uit Amerika overgewaaide onderzoek is nieuw. Middels laserbehandeling blijken de overlevingskansen vele malen groter. Het ziekenhuis in Nijmegen zit nu in fase drie van deze nieuwe behandelingsmethode. Graag zou ik samen met alles wat FC Emmen bindt, een donatie van de opbrengst van deze cd doneren aan het zogeheten EMITT-onderzoek.

Er blijft helemaal niets aan de strijkstok hangen. Iedere euro wordt gedoneerd. FC Emmen, De Voetbalclub Uit Drenthe. Een heerlijk nummer van supporters voor supporters.

Voor Douwe is het te laat.

Anne Legendal.