Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Jong AZ


De zon scheen tussen de regenbuien door, donderdagmiddag op De Oude Meerdijk. Zowel letterlijk als figuurlijk, want met nog vijf wedstrijden te gaan, zijn we nog steeds koploper in de Keuken Kampioen Divisie. De volgende halte is Jong AZ-thuis. We blikken vooruit op speelronde 34, samen met trainer Dick Lukkien.

Ondanks puntverlies verdere afstand van concurrentie
Vorige week speelden we op bezoek bij De Graafschap met 1-1 gelijk. Jammerlijk puntverlies zou je zeggen, maar doordat concurrenten FC Volendam en Excelsior allebei verloren van respectievelijk TOP Oss (1-2) en Almere City (3-0) liep de ploeg van Lukkien alsnog uit. “Als je een zwaarbevochten punt haalt in Doetinchem en ziet dat de concurrenten hebben verloren, dan kan ik niet natuurlijk niet ontkennen dat het een prima week was”, zegt hij daarover.

De voorsprong op plek drie is inmiddels vergroot tot negen punten, de voorsprong op de tweede plaats bedraagt nu zes punten. Lukkien: “We staan er perfect voor, maar we zijn er nog niet. Zo hebben we het hele seizoen gewerkt en dat moeten we ook blijven doen. Er zijn genoeg verbeterpunten van de wedstrijd tegen De Graafschap. We hebben de beelden bekeken, het een en ander besproken en dus staat er vrijdag weer een mooie tegenstander te wachten om dat te laten zien.”

Beide ploegen zowel met als zonder bal goed
Die tegenstander wist FC Emmen in de drie eerdere ontmoetingen in de historie iedere keer nog in bedwang te houden. Twee keer wonnen de Alkmaarders namelijk en eenmaal eindigde het in een 0-0 gelijkspel. Dat was dit seizoen, in november. Lukkien: “Jong AZ is een goed georganiseerde ploeg en krijgt weinig doelpunten tegen. Tegen Roda JC (0-1 verlies) vond ik ze minstens gelijkwaardig. Het is een tegenstander die stug te bespelen is. Zowel wij als zij zijn zonder bal goed georganiseerd en hebben aan de bal een goed voetballend idee. Ik verwacht een mooie wedstrijd.”

Bovendien is Jong AZ, in tegenstelling tot sommige andere beloftenploegen, een team dat met een redelijk vaste kern speelt. Dat valt ook onze trainer op: “Ze hebben een duidelijke filosofie over hoe ze met jonge jongens omgaan. Je ziet ook dat ze beter worden naarmate ze vaak spelen. Daar zit duidelijk een idee achter.”

Genieten en je ding doen
Uiteraard zullen onze jongens gaan proberen de defensie van Jong AZ omver te blazen en zelf de poorten dicht te houden. Met nog vijf wedstrijden te gaan komt de climax van de Keuken Kampioen Divisie steeds dichterbij. “Ik proef altijd enorm veel zin om wedstrijden te spelen en dat merk ik ook bij mijn spelers. We hebben hard gewerkt om met z’n allen te staan waar we nu staan. Daar moeten we samen met het publiek van genieten en gewoon ons ding gaan doen”, aldus Lukkien.

Een van de mannen die voor Drentse doelpunten moet gaan zorgen is uiteraard Rui Mendes. De Portugees kwam in al zijn laatste zes wedstrijden tot scoren en is na Thomas Verheydt (ADO Den Haag) en Thijs Dallinga (Excelsior) de derde speler die dat dit seizoen bewerkstelligde. Zij scoorden allebei acht keer op rij en dus ligt er voor Rui een mooie uitdaging in het verschiet om dat record te verbreken. Hij scoorde dit seizoen al twaalf keer en gaf vijf assists, daarmee is hij dit seizoen de Emmenaar met het meeste rendement.

Nagenoeg fitte groep
Qua fitheid gaat het steeds beter met de ploeg. Zo staan jongens als Peet Bijen, Teun Bijleveld en Lentini Caciano na lang blessureleed inmiddels weer op het trainingsveld. De wedstrijd van vrijdag komt voor hen echter nog te vroeg, net als dat voor Ben Scholte het geval is. Naar verwachting keert Metehan Güçlü wel weer terug in de wedstrijdselectie.

En wie er in ieder geval bij zijn, zijn natuurlijk onze supporters! Met nog drie thuiswedstrijden te gaan zorgen we er samen voor dat we onze jongens naar de overwinning schreeuwen. We laten het weer spoken op De Oude Meerdijk!

FC Emmen – Jong AZ
Vrijdag 8 april 2022, 20.00 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Oostrom