Terug naar overzicht Terug

Emmen legt Jan van Dijk voor drie jaar vast


Jan van Dijk was tot voor kort trainer van RBC Roosendaal maar moest daar wijken omdat de clubleiding het eredivisieschap in gevaar zag komen. Een verrassende manoeuvre gezien de mogelijkheden en onmogelijkheden waarmee de Brabantse club heeft te maken. Van Dijk gaf echter reeds snel aan op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging en heeft die in Emmen gevonden.
Als speler werd Jan van Dijk groot in Groningen. Halverwege de jaren zeventig plukte het toen in de eerste divisie spelende FC Groningen hem uit de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. Hij maakte op 27 september 1975 zijn debuut voor de Groningers en speelde, met een kleine onderbreking in Deventer, tot 1992 in het Oosterpark stadion. De 461 competitieduels die hij voor de club speelde bezorgden hem de eretitel Mister FC Groningen.
Na een paar seizoenen bij de amateurs van Roden te hebben afgebouwd werd Jan van Dijk in het seizoen 1994/95 trainer van Velocitas. Na een seizoen werd hij door FC Groningen teruggehaald om assistent-trainer bij Hans Westerhof te worden. Toen laatstgenoemde in februari 1997 werd ontslagen maakte Jan van Dijk het seizoen als hoofdtrainer af. Het seizoen daarop werd Wim Rijsbergen trainer van FC Groningen  maar die liefde duurde maar kort. In maart 1998 werd Rijsbergen gewipt en nam Jan van Dijk diens taak weer over. Hij deed dat tot grote tevredenheid van de clubleiding en verkreeg vervolgens een vaste aanstelling als hoofdtrainer.
In het seizoen 2001/02 verliet Jan van Dijk het noorden en ging in op een aanbod van Roda JC. Het werd één van de kortste loopbanen van een Nederlandse trainer want al na vijf wedstrijden werd hij op non-actief gezet. In 2002/03 pakte Jan van Dijk de draad weer op en ging Helmond Sport trainen. Hij boekte onmiddellijk succes en werd verrassend derde. Ook in het tweede seizoen in Helmond haalde hij de nacompetitie wat hem een contract bij RBC Roosendaal opleverde.