Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Dordrecht – FC Emmen


Als we morgen aan De Krommedijk aantreden tegen FC Dordrecht, weten we wat er op het spel staat; directe promotie naar de eredivisie. Waar dat in 2018 voor het eerst gebeurde, kan vier jaar later hetzelfde kunstje weer geflikt worden. We blikken vooruit op een mogelijk historische wedstrijd, samen met hoofdtrainer Dick Lukkien en aanvoerder Jeroen Veldmate.

Dat FC Dordrecht-uit met dat gegeven een extra beladen wedstrijd zal zijn, weet ook Lukkien: “De spanning is er nog niet. Daar moeten we ook niet te vroeg mee beginnen, maar die zal er morgen vast wel zijn. Gezonde wedstrijdspanning heb ik altijd wel, ook bij andere wedstrijden. Des te dichter we bij de wedstrijd komen en des te rood-witter het wordt, des te meer zin ik krijg.”

Moment voor verzilvering grijpen
Lukkien heeft ervaring met promoveren. Uiteraard, hij was erbij in 2018: “We hebben keihard gewerkt om weer in deze positie te komen. We worden van alle kanten aangemoedigd om drie punten te halen. Het bruist, het borrelt en het leeft. Dat is mooi om mee te maken. Als het moment er dan daadwerkelijk is om het te verzilveren, dan moet je dat grijpen en er heel veel plezier uit halen.”

Iemand die er toen ook bij was, is onze aanvoerder. Veldmate viel de vorige wedstrijd uit, maar is fit en dus speelklaar voor morgen. “Het is inderdaad niet de eerste keer dat ik in zo’n situatie sta”, zegt hij. “Dat speelt voor mezelf wel mee en dat probeer ik ook over te brengen op andere jongens. We moeten in eerste instantie ons ding doen. Dat wil zeggen: een goede pot spelen, niks aan het toeval overlaten en winnen.”

Dordrecht-uit blijkt lastig voor veel ploegen
FC Emmen zal de drie punten inderdaad niet cadeau krijgen. Daarvoor moet het eerst langs FC Dordrecht, waar het in eigen huis alle moeite mee had. In de blessuretijd zorgde Ben Scholte voor de winst (2-1). Lukkien over de tegenstander van morgen: “Ze hebben van de laatste acht thuiswedstrijden eentje verloren, dus ze zijn in staat om, met name aan De Krommedijk, het de meeste ploegen heel erg moeilijk te maken. Ze kunnen boven zichzelf uit stijgen. Aan ons ligt er dus de taak om ervoor te zorgen dat dat morgen niet gebeurt.”

Qua historische statistieken kunnen de Drenten in ieder geval hoop putten. Van de laatste zeven competitie-ontmoetingen met FC Dordrecht wonnen we er namelijk vijf.

Maar de druk om de code van de Schapekoppen ook deze keer te kraken en de volle buit te halen is zeker aanwezig. Lukkien: “Druk hoort bij topsport. Dat hebben we onszelf aan het begin van het seizoen ook opgelegd. We zijn meestal beter dan onze tegenstander en we willen wedstrijden winnen, dus we moeten morgen ook gewoon weer leveren. Als we dat doen hebben we een goede kans om punten te halen en dan kun je gepromoveerd zijn. Zo zitten we in de wedstrijd.”

Nagenoeg fitte selectie
Bijna iedereen is fit. Alleen voor Peet Bijen, Lentini Caciano en Ben Scholte komt de wedstrijd nog te vroeg. Lorenzo Burnet viel net als Veldmate tegen Jong AZ geblesseerd uit, maar ook hij is er gewoon bij. Voor Burnet zou de wedstrijd tegen FC Dordrecht zijn vijftigste officiële duel voor FC Emmen kunnen zijn.

De ploeg zal morgen de steun krijgen van een vol uitvak – en misschien wel meer dan dat, omdat veel supporters tickets hebben gekocht op de thuisvakken van FC Dordrecht. Lukkien: “Ik heb er zin in. We gaan proberen er een prachtige avond van te maken, samen met de steun van de supporters. Zo ver is het echter natuurlijk nog niet. We moeten eerst winnen en blijven alert en waakzaam.”

De wedstrijd is ook live te zien op ESPN2.

FC Dordrecht – FC Emmen
Vrijdag 15 april 2022, 20.00 uur
Riwal Hoogwerkers Stadion
Scheidsrechter: Blank