Defensieve blunders fataal voor FC Emmen

FC Emmen is in de eerste zware testwedstrijd redelijk door het ijs gezakt op een broeierige Veendammer Langeleegte. FC Groningen klopte de Drentse formatie met liefst 5-1. Troost voor FC Emmen was wellicht het feit dat het zeker niet werd weggespeeld door de KNVB beker houder maar vier van de vijf doelpunten op een knullige manier weg gaf.

De belangstelling was goed.

FC Emmen moest het zonder Sander Rozema en Boy Deul doen die beiden nog steeds niet honderd procent fit zijn. In de eerste helft werd ook nieuweling Erixon Danso aan de kant gehouden waardoor de jongelingen Josip Baric en Derian Reinders mochten beginnen. Voor beiden was het nog iets te veel van het goede want ze kwamen amper in het spel voor. De start van FC Emmen was ook nog weinig bemoedigend want binnen twee minuten kwam de eredivisionist op voorsprong. Uit een hoekschop belandde de bal voor de voeten van de Amerikaan Desevio Payne en krulde op een rare manier in het doel. FC Emmen dreigde overlopen te worden door de snel storende Groningers die FC Emmen niet in de opbouw liet komen.

Ali B als aandachtig toeschouwer.

Joop Gall in gezelschap van Sander Rozema.

Het aantal scoringskansen bleef in het restant van de eerste helft echter aan beide zijden aan de magere kant. En toen een minuut of zes voor de pauze FC Emmen een strafschop wegens hands kreeg toegewezen, begon het er ook nog florissanter uit te zien. Een inzet van Frank Olijve was door Kieftenbelt met de hand beroerd en Marnix Kolder, die voor het laatst op 23 april 2010 aan de Langeleegte had gespeeld, schoot raak: 1-1. FC Emmen was iets beter in het spel gekomen maar genoot slechts een minuutje van de gelijkmaker. Bryan Linssen was na een dieptepass de centrale verdedigers van FC Emmen te snel af en scoorde 1-2.

Rick ten Voorde met Eric Botteghin in de buurt.

Frank Olijve met Tjaronn Chery op de hielen (Foto’s: Bennie Wolbers)

Na de thee verscheen FC Emmen met Arjen Hagenauw en Erixon Danso in de ploeg en dat leek een verbetering. Binnen een minuut stuurde Danso Marnix Kolder weg die zijn schot vervolgens door doelman Peter van der Vlag tot hoekschop zag worden verwerkt. De goede indruk die FC Emmen toen maakte werd echter in de daaropvolgende zes minuten te niet gedaan. Door een reeks missers in de achterste lijn, doelman Meerits incluis, konden Michael de Leeuw en Bryan Linssen de Groningers simpel naar 1-4 schieten. Een half gebakken terugspeelbal had kort daarop gemakkelijk voor 1-5 kunnen zorgen maar dat feest ging net niet door.

In de 55e minuut had FC Emmen bijna iets terug gedaan via Marnix Kolder. Hij haalde in de draai uit maar de bal suisde net over. Kort daarop werden bij FC Groningen negen andere spelers waaronder Tjaronn Chery in het veld gebracht, de tiende was bij rust al ingewisseld. Veel verandering bracht het niet te weeg alleen scoorde FC Groningen nog een vijfde treffer. Opnieuw een weggevertje want doelman Marko Meerits liet na een vrije trap van Chery de bal los waardoor Danny Hoesen simpel kon scoren. De laatste kans van de wedstrijd was voor FC Emmen via Erixon Danso maar hij stuitte in goede positie op de onvermurwbare Peter van der Vlag.

FC Emmen-FC Groningen 1-5. 2. Payne 0-1, 39. Kolder (strafschop) 1-1, 40. Linssen 1-2, 51. De Leeuw 1-3, 52. Linssen 1-4, 65. Hoesen 1-5. Scheidsrechter: Bax. Toeschouwers: 3500.
FC Emmen: Meerits: Kulhan (87. Bouws), Seip (60. Streutker), Siekman, Jallo, Mannes, Reinders (46. Danso), Olijve, Baric (46. Hagenauw), Kolder (60. Kwee), Ten Voorde (75. Mulder).