Terug naar overzicht Terug

De wortels van FC Emmen


In deze verhaalreeks gaan we kijken naar de historie van FC Emmen. Sinds 1985 is er betaald voetbal in Emmen, maar dit is niet waar het allemaal is begonnen. Het logo geeft niet voor niets 1925 aan, het jaartal waarin de club is opgericht. FC Emmen is begonnen als amateurvereniging en over deze geschiedenis vertellen we de komende drie weken meer.

De voetbalvereniging Emmen is dus in 1925 opgericht, maar het was niet de eerste voetbalclub in Emmen. Al vanaf 1910 waren er pogingen ondernomen om de nieuwe tak van sport in Emmen van de grond te krijgen. Er werden diverse clubs opgericht, vaak maar met elf spelers en een reserve, die meestal ook snel weer verdwenen.

Toen er nog eens drie lokale voetbalclubs verdwenen was het dan zover: caféhouder Gienus Groothuis en schoolmeester Willem Slik richtten de Noorbarge Emmen Combinatie, oftewel NEC, op. Dit bleek achteraf wél een blijvertje. Al hield de naam NEC niet lang stand, de voetbalbond drong aan op naamsverandering en er werd gekozen voor vv Emmen.

Als hoofdplaats van een grote gemeente had Emmen een centrumfunctie. Hier zaten ambtenaren, middenstanders, banken en scholen. De vereniging was midden in het centrum gevestigd en zo kreeg het in eerste instantie de reuk van een elitaire club. Maar niks was minder waar, de leden van de vereniging vormden vanaf het begin een doorsnede van de bevolking in Emmen.

Vv Emmen speelde de eerste jaren aan de Sterrenkamp, het terrein waar later het Noorder Dierenpark kwam te staan. In 1932 maakte de club de eerste stap naar een echt sportpark, vlak naast het oude terrein was er een groot stuk grond waar de familie Willinge eigenaar van was, dit werd het nieuwe terrein van de vereniging. De naam van dit sportpark was de Willinge’s Kampen. Vijf jaar later verhuisde vv Emmen naar een nieuw complex aan de Kerkhoflaan, een terrein waar de club jarenlang heeft gespeeld.

De vereniging begon op het laagste niveau, de Drentse Voetbalbond. Om in aanmerking te komen voor een stap naar de grote bond, de KNVB, moest je als vereniging kampioen worden in de hoofdklasse van de Drentse Voetbalbond. Het dorp had in die tijd erg veel voetbaltalent en vv Emmen behaalde dit kampioenschap al in 1930. Hierna werd de stap gezet naar de grote voetbalbond.

Het hoogste niveau wat voor de oorlog bereikt werd was de tweede klasse, landelijk gezien het op één na hoogste niveau in de tijd. Dit gebeurde in 1937.