Terug naar overzicht Terug

Emmen in oorlogsjaren


In deze verhaalreeks gaan we kijken naar de historie van FC Emmen. Sinds 1985 is er betaald voetbal in Emmen, maar dit is niet waar het allemaal is begonnen. Het logo geeft niet voor niets 1925 aan, het jaartal waarin de club is opgericht. In het eerste deel is de oprichting van Emmen aan bod gekomen.

Begin jaren veertig stond het land op zijn kop, de Duitsers vielen Nederland binnen. Dit betekende niet dat het voetbal in Nederland werd stilgelegd en voor vv Emmen was dit gunstig, want de ploeg kende een sportief goede periode tijdens de oorlog. Deze goede ploeg werd in het eerste naoorlogse seizoen kampioen in de tweede klasse. Nadat ze ook de promotiecompetitie wonnen, promoveerde vv Emmen naar het hoogste niveau van Nederland; de eerste klasse.

Er was nog geen landelijke competitie en vv Emmen kwam uit in de eerste klasse noord. Hierin speelden ploegen als Achilles, Veendam, Sneek, GVAV en Be Quick. De meeste supporters kwamen naar het sportpark tijdens de wedstrijden tegen Heerenveen. In die tijd waren de Friezen oppermachtig in het noorden, met als absolute sterspeler Abe Lenstra.

In 1947 kreeg de club voor het eerst concurrentie in eigen dorp, vv Drenthina werd opgericht. Drenthina werd uiteindelijk geen grote concurrent voor Emmen, de vereniging speelde op zaterdag en vv Emmen op zondag. 

In 1949 kon vv Emmen degradatie niet voorkomen en moest het een stapje terugdoen naar de tweede klasse. Twee seizoenen na de degradatie, in 1951, werd vv Emmen kampioen van de tweede klasse. Maar doordat de promotiecompetitie niet werd gewonnen, leverde dit de club nog geen promotie op naar de eerste klasse.

Een paar jaar later, in 1954 werd, werd het betaalde voetbal in Nederland opgericht en er kwam een extra niveau bij. Emmen schreef zich niet in voor betaald voetbal en speelde nu op het derde niveau van Nederland. In Zwartemeer hadden ze zich wel ingeschreven en met vv Zwartemeer was de eerste rivaal van Emmen geboren. 

De tweede helft van de jaren vijftig was op sportief gebied goed voor Emmen. Kampioenschappen in 1957 en 1958 leidden nog niet tot promotie, nadat de promotiecompetitie niet gewonnen werd, maar gaven het goede niveau van Emmen aan. En in het seizoen 1959/1960 was het dan eindelijk zover, vv Emmen promoveerde naar de eerste klasse.

Ondanks de goede resultaten, kreeg vv Emmen het als vereniging lastiger in de late jaren vijftig. De ontwikkeling van woonwijken als Bargeres, Rietlanden en Angelslo zette voort en hier ontstonden voetbalverenigingen. Dit betekende dat niet alle kinderen meer bij vv Emmen gingen voetballen.

Zittend van links naar rechts: Meester Slik, Dolf Scholten, Harm Struijk, Michiel van der Wege, Jan Eerenstein, Derk Borgers.
Zittend van links naar rechts: Ep Rossing, Meneer Kool (voorzitter), Jan Ziengs, Louis Halberstadt, Veearts Vrielink, Jans Hilbrands en Kees Rademaker.