Terug naar overzicht Terug

Cambuur uit: opnieuw zware klus voor FC Emmen


Dat de uitwedstrijd tegen SC Cambuur een zware klus werd, stond natuurlijk al lang vast maar door het vertoonde spel afgelopen vrijdag tegen FC Zwolle is daar nog een schepje boven op gekomen. De Emmenaren lijken op voorhand een kansloze missie tegemoet te gaan, alleen het feit dat de ploeg in het verleden nog wel eens voor een verrassing in Leeuwarden zorgde houdt de moed er in. Daarnaast mag natuurlijk worden verwacht dat trainer Azing Griever alles op alles heeft gezet om een nieuw debacle te voorkomen. Zo is het elftal op meerdere plaatsen gewijzigd. Johnny de Vries en Bart de Groot maken hun debuut in de basis terwijl Hans Denissen weer zijn oude stekkie inneemt. Leonardo en Sjors Paridaans moeten met een plaats op de reservebank genoegen nemen terwijl Michel Poldervaart (kneuzing) en Kay Velda (enkel) geblesseerd zijn. Angelo Zimmerman gaat terug naar de achterste lijn terwijl Richard Stolte naar het middenveld is verhuisd.
Dat FC Emmen in het verleden juist in Leeuwarden voor een verrassing goed was, bewijzen de resultaten van de laatste tien duels in de Friese hoofdstad. FC Emmen won vijf keer, Cambuur slechts drie maal en twee keer eindigde de semi-derby in een gelijkspel. De laatste twee seizoenen ging FC Emmen echter de boot in. Na een ontluisterende 6-2 in 08/09, toen FC Emmen ongeslagen aan het duel begon, werd het in het afgelopen seizoen 1-0 voor Cambuur. Op zich ook uitslagen die niet zo verbazingwekkend waren want SC Cambuur eindigde de afgelopen twee seizoenen als derde en tweede. Ook dit seizoen staat het woord promotie weer met grote letters geschreven en hoewel ook daar de begroting fors naar beneden moest, staat er nog steeds een uitstekend elftal dat maar weinig van de basis van het voorbije seizoen afwijkt. SC Cambuur won op de eerste speeldag met 1-0 bij FC Dordrecht en in die opstelling stond slechts een speler die er het afgelopen seizoen niet bij was en dat is de van FC Groningen gehuurde Serhat Koc. Een ingespeeld elftal dus waaraan FC Emmen de handen vol zal hebben.
In het kader van het jubileumjaar een duik in het archief waaruit blijkt dat het nimmer vervelende wedstrijden in Leeuwarden zijn. In november 2000 speelde Emmen daar met 3-3 gelijk nadat het op een hopeloos lijkende 3-1 achterstand stond. Bij Emmen was het destijds hommeles tussen trainer Jan de Jonge en topscorer Michel van Oostrum die ook buiten de ploeg was gelaten. Joseph Oosting nam tegen Cambuur de rol van topscorer over en trof twee maal doel. De 3-3 kwam op naam van Pascal de Vries die in de 69e minuut doelman Cees Paauwe kansloos liet.


 

November 2000: Pascal de Vries schiet de 3-3 langs doelman Cees Paauwe.