Terug naar overzicht Terug

Zwakke tweede helft breekt FC Emmen opHet begon zo goed, hier wordt Anmar Almubaraki bedankt voor de 0-1.

    

Rutger Worm (rechts) maakt in de tweede helft zijn debuut.

  

Fortuna doelman Ferhat Kaya belet Alexander Bannink het scoren (Foto’s Gerrit Rijkens)

FC Emmen kan zich er op beroemen tachtig minuten aaneengesloten goed te hebben gevoetbald. De tweede helft bij Excelsior was immers prima en de eerste 35 minuten tegen Fortuna Sittard was nog beter. Het probleem is hiermee meteen duidelijk, de ploeg kan het niet op een en dezelfde avond brengen. In het zeer natte Sittard was er sprake van een tweede helft waarin de ploeg zich liet aftroeven op het punt van strijdvaardigheid en dat is zeker tegen het zere been van coach Joop Gall. ,,Op het punt van strijd moet je minimaal van gelijk niveau van je tegenstander zijn. Bij Fortuna zag ik na rust passie en beleving, bij ons miste ik dat.’’
Het begon voor FC Emmen dus uitstekend. Met goede combinaties waarbij steeds de vrije man werd gevonden, werd Fortuna op eigen helft terug gedrongen. In de vierde minuut had een scherpe voorzet van Marvin Wijks richting Eldridge Rojer bijna resultaat maar twee minuten later lag de bal wel in het mandje. Fortunees Yoann de Boer stond met een foutje aan de basis en Anmar Almubaraki maakte het met een bekeken schot van net buiten de zestien keurig af: 0-1. FC Emmen bleef vervolgens de dominerende ploeg, alleen bleven reële scoringskansen vrijwel uit. Een kopbal van Alexander Bannink voorlangs en dat was het tot aan de rust zo ongeveer.

 

Mauricio Mazzetti steekt er hier met kop en schouders boven uit.

 

Peter van der Vlag heeft geluk, het schot van Sevic zal de lat treffen.

   

‘Misschien zien ze me niet, als ik me wat kleiner maak’ (Foto’s FC Emmen Media).

 Het uitblijven een tweede treffer maakte FC Emmen waarschijnlijk op den duur onzeker. Dat werd nog erger toen de thuisclub in de slotfase van de eerste helft opeens wel kansen kreeg. Spits Prince Rajcomar kreeg in de 38e minuut bijna vrij baan, claimde vervolgens een strafschop wat door scheidsrechter Gerritsen niet werd gehonoreerd. De manier waarop de spits opeens vrij in het strafschopgebied kon belanden was een waarschuwing die echter niet ter harte werd genomen. Twee minuten voor de pauze kopte Aziz Khalouta zijn ploeg uit een hoekschop naar de 1-1 ruststand. Een 2-1 stand was ook nog mogelijk geweest maar de kopbal van Kevin Diaz miste het doel maar net.
Precies in de rust werd het veld geteisterd door een geweldige hoosbui maar het gaat te ver om te stellen dat FC Emmen last van de soppige grasmat had. Fortuna had er vermoedelijk evenveel hinder van. Wat de plannen van FC Emmen ook waren om Fortuna in de tweede helft op de knieën te krijgen, het werkte niet. Integendeel want Fortuna was al in de derde minuut akelig dicht bij een tweede goal. Eerst raakte Ramazan Sevic vanaf de linkerkant het houtwerk en een halve minuut later presteerde Kevin Diaz het zelfde maar dan vanaf rechts. Na een kansje voor Eldridge Rojer in de 55e minuut die na goed werk van Almubaraki de keeper op zijn weg vond, viel de 2-1 kort daarop. Kevin Diaz kopte zijn ploeg naar de 2-1.
 Joop Gall probeerde het tij te keren door zijn wisselmogelijkheden te benutten met o.a. Rutger Worm voor Eldridge Rojer en in de slotfase Mauricio Mazzetti naar het front sturen, maar het hielp allemaal niets. Wel kreeg FC Emmen nog een derde treffer om de oren. Invaller Patrick N’Koyi maakte gebruik van een misverstand in de Drentse achterhoede en tikte van dicht bij de 3-1 binnen.
Joop Gall had uiteraard moeite met de nederlaag. ,,Een behoorlijke domper. We begonnen goed, waren dominant en scoorden een keurige goal. We kregen vervolgens weinig echte kansen maar de mogelijkheden om tot kansen te komen waren er wel. Maar na een dik half uur kiezen we er voor om met de handrem te spelen. Er worden momenten weggeven waaruit Fortuna kan scoren. De 1-1 viel na een dekkingsfout. Als je de tweede helft net zo begint als je de eerste had beëindigd, kon je het vergeten en dat werd ook het geval. Komende vrijdag krijgen we kampioenskandidaat Sparta op bezoek, het moet dan maar gebeuren.’’
Fortuna Sittard – FC Emmen 3-1. 6. Almubaraki 0-1, 43. Khalouta 1-1, 57. Diaz 2-1, 87. N’Koyi 3-1. Scheidsrechter: Gerritsen. Gele kaart: De Boer, Diaz (Fortuna), Almubaraki, Velda, Weghorst (FC Emmen). Toeschouwers: 4075.
Fortuna Sittard: Kaya; Schroyen, Janssen, Dreesen, Turan, Diaz (86. Secerovic), De Boer, Voorn, Sevic (71. Briels), Rajcomar (76. N’Koyi), Khalouta.
FC Emmen: Van der Vlag; Maynard, Mazzetti, Van der Linden, Kunst, Bannink, Almubaraki (83. De Groot), Velda, Wijks (63. Mamedov), Weghorst, Rojer (73. Worm).