Terug naar overzicht Terug

Zomerzinnen op 20 juni in de JENS Vesting


Het provinciaal literair festival Zomerzinnen wordt dit jaar gehouden op zaterdagavond 20 juni in Emmen, culturele gemeente van Drenthe. Er is gekozen voor een sportieve invalshoek: voetbal – een populair boekenthema – en wielrennen, omdat het festival samenvalt met het NK wielrennen in Emmen. De JENS Vesting, het stadion van FC Emmen, is hiervoor een uitgelezen locatie.


Tussen 19.00 en 23.00 uur treden diverse landelijke en regionale schrijvers op. Zo komt Michel van Egmond, de eerste auteur die twee jaar na elkaar de NS Publiekprijs won.In 2013 kreeg hij de prijs voor Gijp, een jaar later voor Kieft. Samen met Wim Kieft zal hij geïnterviewd worden door Evert ten Napel. Ook Thijs Slegers, clubwatcher van PSV, is uitgenodigd. Hij schreef Geen Genade, de biografie van Andy van der Meijde.

En Herman Sandman, bekend van oa De dronken rechtsbuiten, De lange leegte en FC Hopeloos en Tieme Woldman, schrijver van Mannen bint maakt van jongens, een Drentstalige novelle over de tijd die voetbalkameraden vroeger hebben beleefd, zijn van de partij. Bert Wagendorp past ook prima bij het thema. Voor de Volkskrant versloeg hij vanaf 1989 alle grote wielerwedstrijden, waaronder zes keer de Tour de France. Hiernaast is hij medeoprichter en redacteur van het wielertijdschrift De Muur. Hij publiceerde de novelle De Proloog en natuurlijk de bestseller Ventoux. Op Zomerzinnen vertelt hij onder meer samen met zijn dochter Hannah over hun Vader-en-Dochterboek.

Martin Bons is ook journalist en wielerfanaat. Hij schreef De kunst van het dalen en eind april verschijnt De weg omhoog. Andere namen zijn die van Kees ’t Hart en Annelies Verbeke. ’t Hart schreef een nummer van het voetbaltijdschrift Hard Gras over SC Heerenveen en is met zijn roman Teatro Olimpico genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015. De nieuwe roman Dertig dagen van de Vlaamse Annelies Verbeke is lovend ontvangen: “superbe vertelling” en 5 sterren in de Volkskrant.

Stichting Taalpodium Emmen (Stem) verzorgt een programmaonderdeel met leerlingen/ studenten, regionale voorlezers, gemeentedichters, het Light Verse Collectief en Peter Middendorp. Zomerzinnen wordt georganiseerd door Stichting Zomerzinnen in samenwerking met STEM, Biblionet Drenthe, Bibliotheek Emmen, Huus van de Taol, De Literaire Hemel. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en Gemeente Emmen.
Zie www.zomerzinnen.nl