Yuri Rose zet De Graafschap op rozen

Gelet op de stand was elk punt dat FC Emmen tegen De Graafschap zou behalen een bonuspunt maar hoewel de 1-2 uitslag het verschil van achttien plaatsen recht deed konden de Emmenaren met opgeheven hoofden afscheid van het publiek nemen. Er was negentig minuten lang voor een goed resultaat gevochten en het was erg dicht bij een gelijkspel. De schotvaardigheid van Yuri Rose gaf uiteindelijk de doorslag waar tegenover FC Emmen weer een geslaagde toverbal van Hans Denissen stelde.
,,We konden twee dingen doen”, doceerde trainer Harry Sinkgraven na afloop. ,,Ons laten terugzakken of om meer druk naar voren te geven en proberen fouten af te dwingen. Dat laatste hebben we geprobeerd maar in het eerste kwartier gaven we de spitsen te veel vrijheid.” En in die fase kreeg FC Emmen geheel volgens de dit seizoen ontwikkelde traditie een goal tegen. Dat was al in de negende minuut toen Yuri Rose een goede aanval over de rechterkant afsloot met een simpele intikker: 0-1. Vier minuten later raakte verdediger Wormgoor vervolgens nog de staander. Daarna vervlakte het spel een beetje, de bezoekers speelden niet echt dominant terwijl FC Emmen weinig of geen doelrijpe kansen creëerde. Zes minuten voor rust stichtte doelman Harm Zeinstra nog paniek met een slechte uittrap waarvan Berry Powel had kunnen profiteren maar net langs de paal mikte.
In de 40e minuut gebeurde dan waarvoor De Graafschap trainer Kalezic had gewaarschuwd. ,,Over de vrije trappen van Denissen hebben we de gehele week gesproken en naar gekeken. Omdat we in die fase te veel de bal achteruit speelden was het risico groot tegen zo’n vrije trap op te lopen en dat gebeurde dan ook prompt.” Hans Denissen mocht halverwege de helft van de gasten aanleggen en schoot voor de vierde keer dit seizoen met een vrije bal: 1-1. Hoewel het zicht prima leek bleef een reactie van doelman Joost Terol achterwege.
De Graafschap wilde na de thee in het steeds mistiger wordende Univé stadion snel doordrukken en kreeg daar na drie minuten spelen ook de gelegenheid voor toen de Emmer centrale verdedigers niet doortastend ingrepen waardoor Hugo Bargas kon doortikken. De redding van Zeinstra was echter prima. Na een klein kwartier spelen kwamen er een paar kansjes voor FC Emmen. Een vrije trap van Denissen vanaf ongeveer dertig meter zeilde over en spits Milos Malenovic tikte voorlangs. Aan echte opgelegde mogelijkheden kwam FC Emmen tegen de minst gepasseerde defensie in het betaalde voetbal echter niet toe. ,,We hebben veel tegen moeten houden”, zei Sinkgraven. ,,En veel energie in de wedstrijd gestoken. Daarover ben ik best tevreden.”
De beslissende goal viel in de 79e minuut toen na wat heen en weer getrap in de zestienmeter van FC Emmen Yuri Rose de knoop doorhakte en Zeinstra met een diagonaal schot klopte: 1-2. Sinkgraven probeerde nog met wissels nog iets aan het duel over te houden maar die opzet lukte niet. ,,In de slotfase waren we niet goed genoeg om nog een punt te kunnen pakken.”

FC Emmen-De Graafschap 1-2. 9. Rose 0-1, 40. Denissen 1-1, 79. Rose 1-2. Scheidsrechter: Nijhuis. Gele kaart: De Vries (FC Emmen), Buijs (De Graafschap). Toeschouwers: 2685.
FC Emmen: Zeinstra: Bergsma, Görtz, Paridaans, De Vries, Ripson (85. Lazaro), Stroeve, Poldervaart (76. Akouili), Denissen, Malenovic, Beda (63. Houtkoop).
De Graafschap: Terol: Fränkel, Buijs, Wormgoor, Nalbantoglu, Overgoor (46. Terschegget), Rose, Van den Ouweland, Powel (89. Sebens), De Ridder, Bargas.

Sjors Paridaans sticht gevaar voor het doel van De Graafschap.

Roy Stroeve lijkt een poging tot vliegen te doen.