WOUT WEGHORST WEER WAARDEVOL

Door twee overwinningen op rij is FC Emmen doorgedrongen tot de zevende plaats. Een positie die de club voor het laatst innam op 21 januari 2011 en toen slechts een week duurde. Het huidige FC Emmen lijkt echter de belofte die het in het voorseizoen al bij vlagen deed ontwaken zo langzamerhand waar te maken. Het is met goed voetbal op weg een subtopper te worden wat ook het zeker niet kinderachtige elftal van Jong FC Twente moest ervaren. De 2-1 zege was verdiend gelet op het aantal scoringskansen dat de Emmenaren afdwongen maar dat de winst in de extra tijd tot stand kwam was natuurlijk een meevaller van jewelste.

Wout Weghorst kopt FC Emmen naar de 2-1 overwinning (Foto: Gerrit Rijkens).

Elson Almeida vliegt langs zijn tegenstander (Foto: Gerrit Rijkens).

Trainer Joop Gall was uiteraard in zijn nopjes met de prestatie van zijn ploeg. ,,Toch leek het er op dat we hier twee punten zouden verliezen wat heel onterecht zou zijn geweest. En dan komt die Weghorst er in en maakt zo de 1-2. We hebben gewonnen van een Twente elftal met een hoog eredivisie gehalte. Weren in de eerste helft ook de boven liggende ploeg en de 0-1 voorsprong was al verdiend, alleen hadden we er een of twee meer kunnen maken. De gelijkmaker was niet nodig geweest maar daarna hadden we nog meer mogelijkheden. Jammer dat de voorzetten vanaf de vleugels weer niet optimaal waren. Het is een repeterend verhaal, we leggen op de training veel nadruk op het geven van de laatste bal maar het gaat te vaak mis. Die keeper van Jong FC Twente heeft ik weet niet hoe veel simpele vangballen gehad.”

Alexander Bannink glijdt de 0-1 binnen. Tim Breukers (3) kan het niet voorkomen.

Peter van der Vlag stijlvol in actie.

Foto’s: Bennie Wolbers.

Jong Twente kende wel een goede beginfase, zo had een inschattingsfoutje van Tim Siekman in de vierde minuut erger kunnen aflopen en werd een vrije trap van Leugers kort daarna door Peter van der Vlag hoekschop verwerkt. FC Emmen gooide echter de schroom snel van zich af en kreeg kansjes via Roland Bergkamp en Alexander Bannink. In de 25e minuut kreeg FC Emmen de volledige medewerking van Joey Pelupessy die slecht terug speelde op zijn doelman waarvan Alexander Bannink profiteerde door de bal over de doellijn te drukken: 0-1. In de slotfase kopte Bannink naast, eindigde een knal van Shkodran Metaj op de knuisten van doelman Bednarek en mislukte een kopbal van Quenten Martinus maar net. Jong FC Twente had een paar kansjes via vrije trappen gehad maar Tim Hölscher schoot telkens in de Emmer muur.

Wout Weghorst krijgt een knuffel van de baas, Shkodran Metaj en Tim Siekman wachten hun beurt af (Foto: Gerrit Rijkens)

De gelijkmaker negen minuten na de thee viel een beetje uit de lucht. De dreiging kwam op links van Hölscher en omdat Luis Pedro niet consequent ingreep kon de Duitse linkerspits een fraaie boogbal loslaten waarop Van der Vlag kansloos was. FC Emmen was eventjes aangeslagen maar herpakte zich na een kwartiertje waarin het wat minder soepel liep. Het tweede deel van de tweede helft was echter weer voor de bezoekers uit Emmen. Doelpogingen van Bannink, Resida en Bergkamp hadden echter niet het gewenste succes maar Sander Rozema leek in de 83e minuut zijn ploeg toch op voorsprong te zetten. Hij joeg in het strafschopgebied een bal af en had de 1-2 op zijn slof maar de afwerking was niet goed. Het leek wat aan de late kant maar in de 87e minuut gooide Joop Gall de tot tweede spits gedegradeerde Wout Weghorst in de strijd. Het was een gouden greep, Weghorst was al dichtbij de 1-2 op een voorzet van Anmar Almubaraki maar drie minuten later gooide hij zijn hele ziel en zaligheid in een voorzet van Frank Olijve door koppend doelman Bednarek kansloos te laten. De vreugde was groot bij spelers en de Emmer aanhang die gebruik makend van de akoestiek in het bijna lege stadion een hels kabaal maakten. Het smaakt duidelijk naar meer.

Jong FC Twente-FC Emmen 1-2. 25. Bannink 0-1, 54. Hölscher 1-1, 90. Weghorst 1-2. Scheidsrechter: Martens. Toeschouwers: 473.
Jong FC Twente: Bednarek; Schilder (46. Engberink), Röseler, Breukers, Martina, Tanda, Leugers (83. Jesgarzewski), Pelupessy, Peters, Oosterwijk (67. Zschussen), Hölscher.
FC Emmen: Van der Vlag; Almeida, Luis Pedro, Siekman, Metaj, Olijve, Rozema, Bannink, Resida (81. Almubaraki), Bergkamp (87. Weghorst), Martinuis.