Wout Weghorst bezorgt FC Emmen een punt

FC Emmen had aanvankelijk geen kind aan de nummer vier FC Eindhoven. Zelfbewust dicteerden de Drentse formatie het duel zonder in de beginfase tot echte scoringskansen te komen. In de 23e minuut werd het overwicht dan wel in een doelpunt uitgedrukt toen Roland Bergkamp na aangeven van Leandro Resida de bal langs doelman Muyters schoof: 0-1. Een opsteker voor de spits die wel eens wordt bekritiseerd omdat hij moeilijk aan het maken van doelpunten toekomt. Hij had de mogelijkheid om een nog langere neus naar zijn critici te maken toen hij vier minuten later doelman Muyters opnieuw leek te passeren. De Eindhovense keeper grabbelde de bal echter nog op het nippertje voor de doellijn weg. Er kwamen nog meer mogelijkheden. Martinus zag een inzet worden gestopt, uit een wat leek perfecte voorzet van Elson Almeida misten Bergkamp en Martinus.

Wout Weghorst haalt uit en doelman Tom Muyters duikt tevergeefs: 2-2.

De matige afwerking kwam FC Emmen kort voor rust duur te staan. Door een organisatiefoutje kwam spits Van den Hurk plotsklaps in goede positie op de rand van de zestien waar hij door Tim Siekman werd getackeld. Scheidsrechter Tom Koekoek gaf op aanwijzing van zijn assistent een strafschop hoewel heel FC Emmen daar een groot vraagteken bij zette. Jasper Waalkens had daar echter geen boodschap aan en liet koeltjes de 1-1 aantekenen. FC Emmen was even van de leg en op slag van rust had het zomaar 2-1 kunnen staan maar Fries Deschilder zag de bal via de onderkant van de lat weer het veld instuiten. Trainer Joop Gall: ,,Veertig minuten lang waren we oppermachtig en dan ongelooflijk maar waar krijg je de 1-1 om de oren. Het was volkomen tegen de verhouding in maar we waren wel even de kluts kwijt.”

Direct na de pauze had FC Emmen de kluts nog niet terug gevonden want het voor rust zo timide FC Eindhoven ging meer en meer het spel bepalen. Een fase die een dikke vijf minuten duurde maar toen nam FC Emmen weer het initiatief. Het ging vrolijk voort met het scheppen van kansen en het tot verdriet van de aanhang missen van de kansen. Alexander Bannink zag een schuiver na aangeven van Leandro Resida in de handen van de doelman smoren. Een voorzet van Quenten Martinus werd door Bannink en Bergkamp gemist en Martinus kon een voorzet van Almeida niet over de doellijn krijgen. De onmacht om tot scoren te komen brak de ploeg in de 69e minuut op toen Anthony van den Hurk tamelijk onverwachts een kans kreeg en die prompt verzilverde: 2-1.

Het moment van Roland Bergkamp (links), hij scoort hier de openingstreffer.

Leandro Resida wordt door Jason Bourdouxhe achtervolgd.

Voor Sander Rozema (rechts) liep het duel minder goed af, hij kreeg twee maal geel dus rood (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Trainer Joop Gall heeft echter nog een reserve systeem achter de hand als alle andere bedenksels zonder succes zijn. Namelijk Wout Weghorst in het veld brengen voor de moegestreden Roland Bergkamp. Dat gebeurde direct na de 2-1 maar lange tijd leek ook die ingreep niet tot het gewenste succes te leiden. In het veld was er inmiddels behoorlijk wat irritatie ontstaan wat door scheidsrechter Koekoek werd beloond met het geven van liefst negen gele kaarten: vijf voor de thuisclub en vier voor FC Emmen. Bij de laatste drie zaten twee voor Sander Rozema waardoor hij werd weggestuurd en automatisch wordt geschorst. FC Emmen gooide alles op de aanval en kreeg nog vijf minuten extra tijd toebemeten om alsnog een punt te pakken. In de derde minuut van die extra tijd viel dan eindelijk de gelijkmaker toen Wout Weghorst in een melee van spelers de bal prachtig controleerde en vervolgens langs Tom  Muyters prikte: 2-2. Immense vreugde bij FC Emmen en bij Sander Rozema die niet na kon laten de vierde official toe te bijten, ”Jammer hè, niet gelukt.” De sarcastische opmerking kostte hem een tweede gele kaart.

Opluchting uiteindelijk bij Joop Gall. ,,FC Eindhoven haalde maximaal rendement uit hun kansen maar wij dus niet. Dan hoop je dan toch nog een punt te krijgen maar ik had er weinig vertrouwen meer in. Dan valt gelukkig toch nog de 2-2. Maar we hebben ons met het ene puntje wel zelf te kort gedaan.”

FC Eindhoven-FC Emmen 2-2. 23. Bergkamp 0-1, 44. Waalkens (strafschop) 1-1, 69. Van den Hurk 2-1, 90. Weghorst 2-2. Scheidsrechter: Koekoek. Rode kaart (2x geel) 90. Rozema (FC Emmen). Gele kaart: Lagouiche, Deschilder, Bourdouxhe, Waalkens, Muyters (FC Eindhoven), Martinus, Siekman (FC Emmen). Toeschouwers: 2018.
FC Eindhoven: Muyters; Durwael, Beekmans, Nieveld, Bourdouxhe (84. Zweegers), Van Son, Lagouireh, Vermeer (65. Artien), Deschilder, Van den Hurk, Waalkens (81. Hunte).
FC Emmen: Van der Vlag; Görtz, Siekman, Luis Pedro, Almeida, Bannink, Rozema, Olijve (81. Almubaraki), Martinus, Bergkamp (70. Weghorst), Resida).