Terug naar overzicht Terug

Wisselvalligheid speelt FC Emmen weer parten


De hoop van FC Emmen om via winst op De Graafschap het linkerrijtje binnen te kunnen stappen vervloog eigenlijk al na zeven minuten. Een sterke start van de Emmenaren werd in de zevende minuut afgekapt door de 0-1 van De Graafschap en die klap is de ploeg, ondanks dat er nog 83 minuten moesten worden volgemaakt, niet meer te boven gekomen. Die ene goal had een verlammende uitwerking want FC Emmen slaagde er niet meer in het spel naar zich toe te trekken. Klutsballen vielen bijna altijd verkeerd, passjes over vijf meter lukten niet en de meeste duels gingen verloren omdat ze halfslachtig werden aangegaan. Uiteindelijk werd het in de extra tijd nog 1-2 maar op dat moment was het duel feitelijk al beslist.


Roland Bergkamp met een tegenstander in de rug.

Tim Siekman (rechts) was in de derde minuut dicht bij de openingstreffer (Foto’s: Boudewijn Benting)

,,De Graafschap speelde compact”, verklaarde coach Joop Gall. ,,In de eerste zes minuten hebben we laten zien wat we van plan waren maar na die 0-1 leden we veel te snel balverlies. We hadden het speelveld breder moeten maken om acties te kunnen maken maar dat lukte niet. Het is nu al de derde of vierde keer dat we de mogelijkheid hadden om ons een goede positie voor het halen van de play offs te verwerven maar dat het weer niet is gelukt.” Ook coach Jan Vreman van De Graafschap was van mening dat zijn ploeg te veel balverlies had geleden maar was uiteraard dolblij met de punten.

”We moeten even pas op de plaats maken maar alles zit nog dicht bij elkaar”, sprak Joop Gall zich moed in. Feit is wel dat nu de bovenste zeven ploegen zich voorlopig hebben los gemaakt van de middengroep waartoe FC Emmen behoort. De clubs van de achtste tot en met de veertiende plek staan slechts twee punten uit elkaar. Toch maakte FC Emmen in de eerste minuten de indruk de stap naar boven te kunnen maken. Het ging met volle kracht van start en al in de derde minuut raakte Tim Siekman de staander. Kort daarop ging een vrije trap van Oebele Schokker rakelings voorlangs. Maar toen viel opeens de 0-1. De snelle Nathan Kabasele kreeg de ruimte voor een counter, zijn voorzet werd door Peter van der Vlag nog weggewerkt maar voor de voeten van Vincent Vermeij die simpel scoorde: 0-1.

Leandro Resida

Achter de bal verschuilt zich Roland Bergkamp.

FC Emmen kon daar in de eerste helft weinig meer tegenover stellen. Het liep totaal niet in de ploeg die een week eerder zo fraai over FC Volendam was gedenderd. De Graafschap kreeg nog een paar kansjes voor de pauze terwijl het enige vermeldenswaardige aan de kant van de thuisclub was het uitvallen van Bart de Groot die kort voor rust moest worden vervangen door Luis Pedro. Na een klein kwartiertje in het tweede part was er vervolgens een goede mogelijkheid voor Roland Bergkamp maar doelman Theo Zwarthoed bleef overeind. Quenten Martinus kwam Leandro Resida vervangen, later gevolgd door de wissel Wout Weghorst voor Yannick de Wit maar het veranderde weinig aan het spelbeeld. In de negentigste minuut moest FC Emmen zelfs nog de 0-2 toe staan via Vlatko Lazic waarna diep in de extra tijd Shkodran Metaj nog het genoegen smaakte om de eretreffer op zijn naam te brengen. Voor meer ontbrak de tijd en de kracht.

Quenten Martinus heeft een meningsverschil met Gregor Breinburg (rechts).

Doelman Theo Zwarthoed plukt de bal voor de voeten van Alexander Bannink weg (Foto’s: Gerrit Rijkens).

FC Emmen-De Graafschap 1-2. 7. Kabasele 0-1, 90. Lazic 0-2, 90. Metaj 1-2. Scheidsrechter: Kamphuis. Gele kaart: Görtz, De Wit (FC Emmen), Van de Pavert (De Graafschap). Toeschouwers: 2535.
FC Emmen: Van der Vlag; Görtz, De Groot (40. Luis Pedro), Siekman, Metaj, De Wit (68. Weghorst), Rozema, Bannink, Schokker, Bergkamp, Resida (59. Martinus).
De Graafschap: Zwarthoed; Will, Pröpper, Van Kouwen (59. Van de Pavert), Lazic, Vincken (82. Massop), Linssen, Breinburg, Koolhof, Vermeij (71. Darri), Kabasele.