Terug naar overzicht Terug

Winst in kraker tegen Cambuur


Na een zenuwslopende kraker in Leeuwarden hebben we voor een helaas leeg uitvak met 1-2 gewonnen van directe concurrent SC Cambuur. Daardoor gaan de drie enorm belangrijke punten mee naar Drenthe.

Dick Lukkien had zijn ploeg vooraf gewaarschuwd voor een Friese storm in de openingsfase. Die kwam er ook, maar de Drenten hielden uitstekend stand. De thuisploeg probeerde met de steun van het publiek er vol op te klappen, maar telkens wist FC Emmen zich er goed onderuit te voetballen – of via combinatiespel of met een lange bal.

De eerste mogelijkheid was dan ook voor de Emmenaren. Een voorzet van Mark Diemers ging over Ole Romeny heen en belandde bij Richairo Živković, maar de spits raakte de bal niet lekker met een volley. Vijf minuten later kopte diezelfde Živković uit een vrije trap van Diemers naast. Zo maakte FC Emmen het Cambuur in het eerste kwartier erg lastig, maar nog zonder resultaat.

Daarna kreeg Cambuur echter een kans. Björn Johnsen kwam één op één met Mickey van der Hart en omspeelde de doelman, waarna hij de bal in een leeg doen binnen kon schuiven. Maar dat deed hij niet, omdat Miguel Araujo met een fantastische sliding de bal voor z’n voeten weg gleed.

Nadat Romeny uit een vrije trap van Diemers bijna de bal acrobatisch binnenwerkte zoals hij dat enkele weken geleden tegen Go Ahead Eagles deed, kreeg Cambuur weer een mogelijkheid. Johnsen schoot laag vanaf randje zestien, maar Van der Hart bracht redding.

In de laatste tien minuten van het eerste bedrijf ging de ploeg van Lukkien nogmaals op zoek naar de openingstreffer. Keziah Veendorp was daar heel dichtbij; zijn lage, harde pegel van buiten de zestien belandde op de paal. Daarna leek Jeremy Antonisse wél de 0-1 te maken na een lage voorzet van Romeny, maar de vlag was omhoog voor buitenspel. Vervolgens was Romeny zelf ook nog dichtbij met een schot in de korte hoek na een mooie crosspass van Diemers, maar opnieuw redde Cambuur-doelman Robbin Ruiter. Zo gingen beide ploegen met 0-0 rusten.

De goals vallen na rust
Ook na rust zag het er voetballend goed uit aan Emmer zijde. Toch waren de eerste mogelijkheden voor de thuisploeg; tweemaal kopte Johnsen uit een voorzet van Navarone Foor, maar de spits kreeg de bal niet tussen de palen. Kort daarna was er weer een kans voor de Emmenaren en opnieuw stond het aluminium in de weg. De uitstekend spelende Ahmed El Messaoudi had een mooie steekpass in huis op Antonisse en de buitenspeler raakte de paal in de verre hoek.

Halverwege de tweede helft viel de openingstreffer, maar niet in het doel waarin heel Drenthe had gehoopt. Mitchel Paulissen kopte een voorzet van Daniël van Kaam buiten bereik van Van der Hart tegen de touwen: 1-0.

Vervolgens pakten de Emmenaren langzaam maar zeker weer de overhand. En dat leverde geen windeieren op, want een kwartiertje voor tijd was het El Messaoudi die zijn puike optreden bekroonde met een doelpunt. Na een aanval over de rechterkant kwam de bal bij de Belgische Marokkaan, die niet aarzelde en goed raak schoot: 1-1.

En de ploeg van Lukkien ging door, op zoek naar de 1-2. Drie minuten na de gelijkmaker leek die er al te komen, toen Romeny kon koppen uit een voorzet van de ingevallen Julius Dirksen. Helaas voorkwam Ruiter een Drentse voorsprong, iets wat hij enkele minuten later op een afstandsschot van Dirksen ook deed.

In blessuretijd moest hij echter zijn meerdere erkennen in Jeroen Veldmate. De aanvoerder kopte knap achterwaarts raak uit een vrije trap van Diemers, waardoor de drie punten mee naar Emmen gingen.

Door deze enorm belangrijke overwinning klimt FC Emmen naar plek de veilige vijftiende plek, met evenveel punten als nummer zestien Excelsior. Volgende week komt N.E.C. op bezoek naar De Oude Meerdijk.

SC Cambuur – FC Emmen: 1-2
68. Paulissen 1-0
78. El Messaoudi 1-1
90+2. Veldmate 1-2

Statistieken:
Schoten: 10-13
Schoten op doel: 2-5
Balbezit: 47-53
Corners: 3-5

SC Cambuur: Ruiter; Schmidt (83. Jacobs), Tol, Smand, Bangura; Van Kaam, Hoedemakers, Paulissen; Breij (66. Balk), Johnsen, Foor (83. Smit).

FC Emmen: Van der Hart; Te Wierik, Araujo, Veldmate, Burnet (77. Dirksen); Veendorp, El Messaoudi; Romeny (84. Assehnoun), Diemers, Antonisse (72. Darfalou); Živković (84. Bouchouari).