Terug naar overzicht Terug

Winnen en wachten wat de concurrentie doet


‘Er zijn wel gekkere dingen gebeurd’’, meende FC Emmen-trainer Dick Lukkien de vorige week toen de kansenberekening rondom het kampioenschap van de derde periode ter sprake kwam. Hij kreeg een beetje gelijk maar doelde op dat moment ongetwijfeld niet op zijn eigen team dat na het verlies tegen Jong AZ van favoriet tot outsider is gedegradeerd. Komende maandag krijgt FC Emmen een nieuwe kans, indien het zelf wint van FC Oss en FC Dordrecht niet wint van RKC Waalwijk, kan alsnog een feestje worden gebouwd. Winnen van FC Oss is uiteraard geen automatisme maar FC Emmen heeft geen keus, het moet winnen. FC Dordrecht treedt thuis aan tegen het laaggeplaatste RKC Waalwijk maar kan het ook best lastig krijgen. Immers RKC klopte afgelopen vrijdag Jong PSV waarvan FC Emmen een paar dagen eerder niet kon winnen

In totaal hebben zes ploegen nog een theoretische kans op de derde periodetitel waaronder Jong Ajax en Jong AZ die niet aan de play offs mogen meedoen maar wel een periodetitel kunnen pakken. Mocht dat gebeuren neemt de nummer twee in de derde periode die nog geen titel heeft, dan deel aan de nacompetitie. Mochten Jong Ajax en Jong AZ als eerste en tweede in de periode eindigen gaat de play offs plaats niet naar de nummer drie maar naar de ploeg die in de algehele rangschikking het hoogste staat zonder een periodekampioenschap op zak te hebben.

Wat FC Emmen betreft is het Frans Heesen stadion in Oss dus de plaats waar het moet gebeuren. Juist in Oss heeft de Drentse formatie uitstekende herinneringen liggen want twee keer eerder werd daar een periodetitel behaald. In 1996 was het de eerste periode en twee jaar later de tweede periodetitel. Op 4 oktober 1996 veroverde Emmen daar de eerste periodetitel dankzij een 3-2 zege op het toenmalige TOP Oss. Het was een dubbeltje op zijn kant want de noodzakelijke derde Emmer goal viel pas in de 90e minuut. Michel van Oostrum was de luid bejubelde maker.

grieveross

Trainer Azing Griever en Peter Uneken omhelzen elkaar na de 1-0 zege op TOP Oss.

Michel van Oostrum schoot twee jaar later in hetzelfde stadion Emmen wederom naar een periodetitel, door de 1-0 zege werd Emmen feitelijk kampioen van de tweede periode hoewel het nog een dagje moest wachten voor het officieel was. Emmen moest op de dag na Sinterklaas in het jaar 1998 de uitwedstrijd tegen TOP Oss spelen. Het was een verschrikkelijke dag met veel sneeuw en wel in zulke hoeveelheden dat iedereen eigenlijk op afgelasting zat te wachten. De wedstrijd ging echter toch door en eindigde in 0-1 dankzij de goal van Michel van Oostrum in de 76e minuut. Emmen was daarmee uitgespeeld in de periode met 21 punten uit 8 wedstrijden. Op plaats twee en drie stonden FC Den Bosch met 19 uit 7 en Helmond Sport met 18 uit 7. Beide Brabantse ploegen konden Emmen dus nog inhalen maar moesten uitgerekend tegen elkaar de laatste wedstrijd in de periode spelen. De beste uitslag voor Emmen zou een gelijkspel zijn en dat werd het. In Helmond eindigde het duel in 1-1 waarmee de titel voor Emmen vast stond. FC Den Bosch werd overigens later algeheel kampioen onder trainer Martin Koopman.
In 1996 kampioen eerste periode, in 1998 kampioen tweede periode en in 2018 winnaar derde periode?