Weer late ontsnapping voor FC Emmen

Afgelopen vrijdag scoorde Roy Stroeve in de 87e minuut nog de gelijkmaker binnen tegen BV Veendam. Tegen Telstar maakte Steven de Blok in de 90e minuut de winnende goal. Uit tegen FC Eindhoven benutte Roy Stroeve in de 85e minuut een strafschop wat de 2-1 zege betekende. Bij Fortuna tikte Ruud ter Heide in de 90e minuut de 2-0 binnen waarmee hij het duel definitief besliste. De late ontsnappingen kunnen natuurlijk niet louter toeval zijn maar het heeft ook met kwaliteit te maken. Hoewel van dat laatste in het duel tegen MVV lang niet veel van te aanschouwen. De op vier plaatsen veranderde formatie  kon nauwelijks imponeren en miste vooral in de voorste lijn de snelheid van Xander Houtkoop en de bevliegingen van Hans Denissen. Van de vervangers viel vooral het Anton Jongsma op die speelde alsof hij een jaar niet had gevoetbald. Verder had Niek Ripson grote moeite om de bal bij een eigenspeler te bezorgen. Mede door deze minpuntjes kreeg FC Emmen maar moeilijk vat op het duel.Toch had het wellicht anders gelopen indien scheidsrechter Bakkelo al in de tiende minuut de thuisploeg een strafschop had toegekend. Ruud ter Heide werd duidelijk door Ritzen onderuit getrokken maar Bakkelo weigerde de verdiende strafschop te geven. MVV-trainer Ron Elsen: ,,Hij had de bal op de stip kunnen leggen.’’ Tien minuten later kreeg MVV de eerste mogelijkheid na een afspeelfout van Jongsma. Topscorer Daniel Gomez miste evenwel de voorzet van Castellana. Na een half uurtje stuurde Ruud ter Heide aanvoerder Roy Stroeve weg maar deze werd geklopt door een ver uit zijn goal komende doelman Ünlü. Uiteindelijk diende MVV de eerste klap toe toen rechterverdediger Alex Bryssinck negen minuten voor de pauze van dicht bij de 0-1 intikte. ,,Tot die goal was er eigenlijk niet zo veel aan de hand’’, volgens trainer Harry Sinkgraven. ,,Daarna werd het onrustig bij ons. Na rust zijn we va banque gaan spelen en gaven daarbij natuurlijk ook ruimte weg. Maar bij tijden was het super slordig.’’

Na de thee werd Ripson vervangen door Xander Houtkoop en ging FC Emmen meer druk uitoefenen. Ruud ter Heide werkte in de 51e minuut een bal na aangeven van Stroeve net over en deed dat kort daarop nogmaals uit een hoekschop. Het door Sinkgraven aangeduide va banque spel was natuurlijk niet zonder risico. Na terugleggen van Gomez kwam bijvoorbeeld Linssen in goede schietpositie maar schoot over. Na ruim een uur kwam Steven de Blok als vervanger voor Guus de Vries de ploeg versterken en kort daarop mocht ook Hans Denissen zijn opwachting maken voor Anton Jongsma. Het alles of niets leverde een fraaie omhaal van Roy Stroeve op die echter fraai door doelman Ünlü hoekschop werd getikt. Een vrije trap van Sjors Paridaans werd vervolgens nogal ongeconcentreerd over geschoten.

De omhaal van Roy Stroeve zou door doelman Ünlü tot hoekschop worden verwerkt.

Volkan Ünlü is kansloos op de door Ruud ter Heide ingeschoten strafschop.

Het leek niets voor wat betreft FC Emmen te worden maar in de laatste vier minuten sloeg het duel op hol. Uit een hoekschop leek Roy Stroeve in een druk bevolkt strafschopgebied de gelijkmaker te scoren maar scheidsrechter Bakkelo had het anders gezien. MVV verdediger Bryssinck had de bal met de hand geraakt en blijkbaar had de arbiter uit Winschoten daarvoor al gefloten. Na een pittige discussie werd de MVV verdediger die eerder al geel had ontvangen nu met een directe rode kaart bedacht en FC Emmen kreeg een strafschop toegewezen. Ruud ter Heide nam de zware taak op zich en knalde zelfverzekerd de gelijkmaker tegen de touwen: 1-1. J e kon het bijna aanvoelen dat er met drie minuten extra tijd nog iets bijzonders zou gebeuren. En dat geschiedde dan ook want na een hoekschop van Denissen werd de bal verlengd door Angelo Zimmerman op Ruud ter Heide die de winnende goal binnenprikte. ,,Als je er in blijft geloven, word je daarvoor ook beloond’’, meende Harry Sinkgraven.

Ruud ter Heide kopt de winnende treffer langs doelman Ünlü (Foto’s Gerrit Rijkens)

FC Emmen-MVV 2-1. 36. Bryssinck 0-1, 87. Ter Heide (strafschop) 1-1, 90. Ter Heide 2-1. Scheidsrechter: Bakkelo. Rode kaart: 86. Bryssinck (MVV). Gele kaart: Ter Heide (FC Emmen), Bryssinck (MVV). Toeschouwers: 1851.
FC Emmen: Zeinstra; Leonardo, Fischer, Zimmerman, De Vries (66. De Blok), Ripson (46. Houtkoop), Stroeve, Paridaans, Jongsma (73. Denissen), Ter Heide, Buurmeijer.
MVV: Ünlü; Castellana, Haastrup, Ritzen, Bryssinck, Brüls, Daemen, Papy, Linssen (90. Sillah), Gomez, Boateng (77. Aafjes).