Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing VVV-Venlo – FC Emmen


FC Emmen zal zaterdag voor het eerst dit seizoen als koploper aan de aftrap verschijnen. De tegenstander in speelronde 31 van de Keuken Kampioen Divisie is VVV-Venlo. In De Koel zal om 16.30 uur de bal voor het eerst gaan rollen. We blikken vooruit op weer een finale, samen met hoofdtrainer Dick Lukkien.

Koploper en periodekampioen na galavoorstelling tegen FC Volendam
We gaan natuurlijk eerst even terug naar afgelopen maandag, want toen speelden we, voornamelijk in de eerste helft, tegenstander en directe concurrent FC Volendam volledig van de mat. Na 45 minuten stond er al een 4-0 voorsprong op het scorebord en dat was dan ook meer dan terecht.

Lukkien vindt dat zijn ploeg maandag een van de beste wedstrijden op de mat heeft gelegd onder zijn leiding tot nu toe: “Onze eerste helft was echt goed in alles wat we hadden afgesproken. De uitvoering, de doelpunten en de intentie. Ik heb de jongens in de rust dan ook gecomplimenteerd voor wat ze deden. Helaas hebben we het hoge niveau in de tweede helft niet vast kunnen houden, maar ik vond wel dat het stabiel bleef. Behoudens de tegengoal heeft Volendam namelijk ook bijna niets kunnen creëren.”

Door de overwinning op Volendam (4-1) pakte FC Emmen zowel de koppositie als de periodetitel. Lukkien is daar uiteraard content mee en hoopt dat het wellicht een bepaalde druk met zich meebrengt om die koppositie vast te houden: “Druk hoort bij het voetbal. Eerst mochten we eindelijk #SamenTerug naar het stadion en nu is het volgende doel #SamenTerug naar de eredivisie. We spreken uit wat we willent en de druk om te presteren moet je dagelijks blijven voelen. Dat kan je net wat meer schwung en elan geven. Je moet voor het hoogst haalbare gaan en wat we nu hebben laten zien is absoluut het referentiekader.”

Tegen VVV goede vorm vasthouden
Uiteraard hoopt Lukkien dat zijn ploeg die goede vorm voort zal zetten in Venlo, dat tiende staat en wisselvallige prestaties levert. Hij zegt daarover: “VVV heeft over het algemeen weinig balbezit nodig om resultaat te halen. Ze zetten veelal laag druk en laten de tegenstander het spel maken. Daardoor krijgen ploegen die tegen hen spelen nog best wel wat ruimte, maar ze hebben tegen FC Volendam en Roda JC laten zien dat ze goed voetballende ploegen van de overwinning kunnen weerhouden. Vanuit hun organisatie kunnen ze dus redelijk wat voor elkaar krijgen.”

Aan FC Emmen dus de taak om ervoor te zorgen dat dat deze keer niet gebeurt. Lukkien: “Wij moeten ze laten lopen en ze voor keuzes stellen. Als dan de uitvoering en de kwaliteit goed zijn, zullen zij op een gegeven moment breken. Zijn we slordig en geven we ze af en toe een moment om te kunnen omschakelen, dan kunnen zij heel goed voetballen. Met name voor Venema, El Azrak en Schroijen moeten we waken.”

Geschiedenis en feitjes
De laatste keer dat we in Limburg tegenover VVV-Venlo stonden, was in mei vorig jaar. Toen bleek dat achteraf onze voorlopig laatste wedstrijd in de eredivisie te zijn. Er werd met 0-4 gewonnen, maar omdat ook Willem II thuis van Fortuna Sittard won, werd Emmen veroordeeld tot de nacompetitie. We weten uiteraard allemaal hoe dat eindigde.

Van de 24 eerdere wedstrijden in Venlo wonnen we er overigens acht, deelden we vier keer de punten en gingen de Venlonaren twaalf keer met de volle buit aan de haal. Daarvan werden er drie gespeeld in de eredivisie en de rest in de eerste divisie.

De eerste ontmoeting was op 21 oktober 1989. Die wedstrijd eindigde in een doelpuntrijke nederlaag: 5-2. Maar de laatste ontmoeting met de Venlonaren, eerder dit seizoen, wonnen we thuis met 1-0 van VVV-Venlo. We kunnen er voor het eerst sinds 2001/2002 voor zorgen dat we beide wedstrijden tegen VVV in een seizoen winnend afsluiten.

VVV-Venlo – FC Emmen is overigens een speciale wedstrijd voor Peter van Ooijen. Hij speelde tussen 2018 en 2020 twee seizoenen lang voor de geelzwarten. Ook zien we bij VVV oude bekende Sven Braken weer terug. In de tweede helft van het seizoen 2018/2019 was hij goed voor twee Emmer doelpunten in de eredivisie.

Güçlü afwezig, Romeny en Veldmate vraagteken
Het meedoen van Ole Romeny (voetblessure) en Jeroen Veldmate (ziek, geen corona) is in deze wedstrijd nog een vraagteken. Hun stand van zaken wordt zaterdagochtend gepeild. Metehan Güçlü raakte donderdagochtend geblesseerd op de training en is er sowieso niet bij. Lukkien: “Hij was behoorlijk geëmotioneerd en dus vreesden we het ergste, maar op het eerste oog lijkt het mee te vallen.”

Naast Güçlü zijn ook Peet Bijen, Teun Bijleveld, Lentini Caciano, Luciano Carty en Kian Slor er in ieder geval niet bij.

De wedstrijd is live te zien op ESPN1.

VVV-Venlo – FC Emmen
Zaterdag 19 maart 2022, 16.30 uur
Covebo Stadion – De Koel –
Scheidsrechter: Pérez