Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Willem II – FC Emmen


Er wachten nog twee finales voor FC Emmen in de eredivisie. Aanstaande zondag gaan de Emmenaren om 14:30 uur op bezoek bij Willem II, daarna wacht woensdagavond een thuiswedstrijd tegen FC Groningen.


Het is voor FC Emmen de eerste officiële wedstrijd sinds 23 april. De ploeg van Dick Lukkien verloor toen zeer ongelukkig met 1-0 bij De Graafschap. Daarna volgde op 3 mei nog wel een oefenwedstrijd tegen sc Heerenveen, waar met 3-0 werd verloren.

“Het is verre van ideaal, zo’n lange onderbreking. Maar ik hoef de groep niet op te laden, dat gaat vanzelf. Met name de laatste dagen,” aldus Lukkien. “Ik voel gezonde spanning, we gaan nu echt de finale van de competitie in. Maar dat vind ik juist heel erg leuk. We staan er goed voor en we kunnen onszelf nu belonen.”

Tegenstander Willem II kwam afgelopen zondag nog in actie in de bekerfinale tegen Ajax. De Amsterdammers wonnen met 4-0. Het laatste eredivisieduel van de Tilburgers was op 25 april, toen verloor de ploeg van Adrie Koster in eigen huis met 0-3 van PSV.

Weinig succes tegen Willem II

De uitwedstrijd van FC Emmen tegen Willem II heeft vier keer in de historie op het programma gestaan. Voor de eerste keer gaan we terug naar het seizoen 1985/1986: het eerste seizoen van de Emmenaren in het betaalde voetbal dus. Op 7 december 1985 verloor Emmen met 2-1 in Tilburg. Een onverdiende nederlaag, want Emmen kreeg de meeste kansen maar alleen Henri Pelleboer trof doel.

Het daaropvolgende seizoen verloor Emmen wederom, deze keer met 1-0. Daarna promoveerden de Tilburgers naar de eredivisie en pas in 2012/13 ontmoetten deze teams elkaar weer in de Jupiler League. Op 11 december 2012 incasseerde FC Emmen een gevoelige 5-0 nederlaag in het Koning Willem ll stadion.

De laatste onderlinge ontmoeting in Tilburg was op 18 april 2014. FC Emmen verloor opnieuw maar het was kantje boord. De Emmer verdedigers Tim Siekman en Kevin Görtz scoorden respectievelijk 0-1 en 2-2 maar het was ex-Emmenaar Robbie Haemhouts die de beslissende 3-2 voor Willem ll op zijn naam bracht.

Op 23 december 2018 kwamen de Tilburgers naar De Oude Meerdijk. Door treffers van Aras Özbiliz en Fran Sol verloor FC Emmen met 0-2. Beide doelpuntenmakers zijn tegenwoordig niet meer in dienst van Willem II. De huurovereenkomst tussen Özbiliz en Willem II werd vorige maand ontbonden nadat de Armeniër weigerde in te vallen tegen Fortuna Sittard. Sol maakte in januari de overstap naar Dynamo Kiev.

Lukkien: “Voor de winter speelden ze met Özbiliz, Sol en Donis Avdijaj. Nu staan daar drie anderen en lijkt Sol vergeten. Het kan snel gaan. De koning is dood, lang leve de koning.

Jansen nog een vraagteken

Lukkien kan niet beschikken over Reuven Niemeijer, Delano Grootenhuis, Kasper Oldenburger, Nico Neidhart, Rob Deiman en Nicklas Pedersen. Gersom Klok zat afgelopen dinsdag bij de kampioenswedstrijd van FC Emmen 2 op de bank. Lukkien: “We moeten nog een keuze maken of hij wel of niet bij de selectie zal zitten.”

Ook het meespelen van aanvoerder Anco Jansen is nog onzeker. “Het wordt kort dag, maar ik sluit het niet uit,” zei Lukkien vrijdag op de persconferentie. “We zijn bereid het risico te nemen, maar het moet wel verantwoord zijn. Beide wedstrijden gaat niet lukken, dus dan is de eerstvolgende wedstrijd de belangrijkste. Mits hij fit genoeg is.”

Bij Willem II was het afgelopen week onrustig nadat Jordens Peters zijn aanvoerdersband verloor vanwege zijn gedrag nadat hij in de bekerfinale werd gewisseld. “Ze willen nog de play-offs om Europees voetbal halen, dus ik neem aan dat ze vol inzetten op een goed resultaat. Maar wij hebben ook nog alles om voor te spelen!”

 

Willem II – FC Emmen
Zondag 12 mei, 14:30 uur
Koning Willem II Stadion
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis