Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing VVV-Venlo – FC Emmen


Zaterdagavond staat de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo op het programma. Om 20:45 uur wordt er afgetrapt in het Seacon Stadion – De Koel. Het is een ontmoeting tussen de huidige nummer zeven en de nummer vijftien van de competitie, met acht punten verschil tussen beide ploegen.


Tegenstander VVV-Venlo is onder leiding van Maurice Steijn een lastig te kloppen ploeg. De trainer houdt vast aan zijn vaste basis. Met name spits Peniel Mlapa, spelmaker Ralf Seuntjens, linksbuiten Patrick Joosten en doelman Lars Unnerstall maken dit seizoen indruk.

Het elftal dat afgelopen weekend met 2-4 bij ADO Den Haag won, was op slechts één positie anders dan de ploeg die op 26 oktober 2018 op bezoek in Emmen startte. “Dat is ook waarom ze zoveel punten hebben. Ze zijn op elkaar ingespeeld. Steijn geeft ze vertrouwen en de spelers zijn fit,” aldus Dick Lukkien. “Ik denk dat zij gaan proberen om ons onder druk te zetten. Maar als dat niet lukt, trekken ze zich terug.”

Een bekende tegenstander

FC Emmen en VVV-Venlo staan zaterdag voor de 22ste keer in Venlo tegenover elkaar. De eerste onderlinge wedstrijd was op 2 oktober 1989, toen het aan de Kaldenkerkerweg 5-2 voor VVV werd. Ben Haverkort scoorde nog voor Emmen. Ook de thuiswedstrijd van Emmen was destijds in een zege voor de Limburgers geëindigd (1-4).

De 21ste en laatste keer dat beide ploegen elkaar in Venlo hebben ontmoet was op 17 april 2017. Het was een wedstrijd waarin VVV-Venlo kampioen van de Jupiler League kon worden. Het moest alleen nog van FC Emmen winnen, maar dat feest ging niet door. Het duel eindigde in 0-0 waardoor VVV het kampioenschap nog een weekje moest opschuiven. FC Emmen had het overigens wel moeilijk maar hield toch stand, onder andere dankzij Dennis Telgenkamp die een penalty stopte.

De balans van de 21 in Noord-Limburg gespeelde duels is in het voordeel van VVV, met elf zeges voor de Limburgers, tegenover zes overwinningen voor FC Emmen en vier gelijke spelen.

Op 26 oktober 2018 kwam de ploeg van Maurice Steijn al naar De Oude Meerdijk. Peniel Mlapa opende toen na een kwartier de score voor de Venlonaren. Vier minuten later kreeg VVV-linksback Roel Janssen een rode kaart en daarna was het eenrichtingsverkeer. Het lukte echter alleen Stef Gronsveld om doelman Lars Unnerstall te verschalken, waardoor de wedstrijd in 1-1 eindigde.

fc emmen vvv venlo gronsveld
Gronsveld scoort de 1-1 tegen VVV-Venlo (Foto: Gerrit Rijkens)

Geen Gronsveld en Marinus, wel Neidhart en Braken

Diezelfde Gronsveld is zaterdag niet inzetbaar, evenals Wouter Marinus. Verder zijn ook Henk Bos, Emil Bijlsma en Rob Deiman niet inzetbaar. Ook Nicklas Pedersen zit weer bij de selectie, maar hij kan geen hele wedstrijd spelen.

Bij de ploeg van Lukkien heerst nog het goede gevoel van het 2-2 gelijkspel tegen PSV. “Het stadion ontplofte, net als tegen NAC Breda. Dat doet iets met iedereen,” aldus Lukkien. “We halen uit meer punten dan thuis, dus dan is het ook wel lekker dat je een keer zo’n heroïsche wedstrijd thuis hebt.”

De landskampioen was weliswaar de bovenliggende partij, maar toch kwam FC Emmen niet vaak in de problemen. Lukkien: “We hebben goed georganiseerd gespeeld en dan kun je dus ook tegen een topclub in de wedstrijd blijven. Dat was ons voor de winterstop niet gelukt. De komst van Michael de Leeuw is daarin heel belangrijk. Hij ziet wat er op het veld gebeurt, ook waar hij verdedigend moet lopen. Hij is erop gebrand om zijn medespelers te helpen. Als hij nog 20% fitter kan worden, dan gaat hij nog een hele partij goals maken.”

Naast De Leeuw zitten ook de nieuwkomers Nico Neidhart en Sven Braken bij de selectie. Die laatste trainde donderdag voor het eerst met de groep. “Braken maakt een goede indruk. Hij past hier goed,” zegt de tevreden trainer. “Hij had ons zien juichen na de winnende goal in Groningen en hier tegen PSV, dat heeft hij meegewogen. Dat saamhorigheidsgevoel vond hij erg belangrijk. En hij was ook verbaasd dat we nog een spits zochten. Dat is wel grappig.”

Lukkien is ook zeer te spreken over Neidhart: “Hij doet het goed. Dat is een kwestie van verder acclimatiseren en fitter worden. Dan kan hij een basisspeler worden.”

Toch is het waarschijnlijk dat de oefenmeester vasthoudt aan dezelfde basis als tegen PSV, dus weer met vier verdedigers: “We speelden tegen Lozano en Bergwijn met vier verdedigers, maar kwamen weinig in de problemen vanaf de zijkanten.”

De supporters van VVV-Venlo hebben de FC Emmen-supporters uitgenodigd om voor de wedstrijd samen wat te drinken. Om 19:00 uur ontmoeten beide supportersgroepen elkaar voor een kop koffie. Daarna gaan ze gezamenlijk naar een café vlakbij het stadion.

 

VVV-Venlo – FC Emmen
Zaterdag 26 januari, 20:45 uur
Seacon Stadion – De Koel –
Scheidsrechter: Christiaan Bax